Daniel Botezatu: Să redenumim titlul "Elevul anului" cu "Premiul tocilarului"!

Un fost inspector general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Botoşani este indignat de introducerea unor noi criterii pe care trebuie să le îndeplinească elevii care aspiră la titlul de Elevului Anului.

Acest premiu a fost introdus în anul 2005 de profesorul Daniel Botezatu, pe vremea când acesta ocupa funcţia de inspector educativ, şi s-a dorit a fi o apreciere a activității de 4 ani de gimnaziu, respectiv de liceu. Potrivit lui Botezatu, premiul era acordat celor mai merituoși absolvenți ai claselor a VIII-a, respectiv a XII-a, pentru toată activitatea din anii de gimnaziu, respectiv de liceu.

"La vremea respectivă acest premiu a fost inedit la nivel național, fiind popularizat ca exemplu de bună practică de către ministerul de atunci al educației. De la an la an am îmbunătățit criteriile de departajare, căutând să fie punctate cât mai multe dintre realizările elevilor. Pentru cei care absolviseră gimnaziul, sau liceul, cu media generală 10 a tuturor anilor de studiu acordam un bonus de punctaj. Ce se întâmplă, însă, de doi ani la Inspectoratul Școlar Județean Botoșani cu acest premiu? A apărut condiția obligatorie a mediei generale 10, fără de care nu poți primi premiul. Mi se pare o aberație să încurajezi astfel goana după note și să excluzi din competiția celor mai buni elevi pe cei care sunt olimpici naționali sau internaționali la una sau mai multe discipline, dar cu o medie de 9 la o disciplină, luată într-un an școlar și cu o medie generală de 9,98, să zicem, să nu poți participa la acest concurs. Mai era acolo un criteriu, săvârșirea unei fapte civice extraordinare, cum ar fi, de pildă, salvarea unei vieți umane, pentru care premiul urma a fi acordat fără alte condiții. Nu, onor ISJ a decis că media generală 10 este criteriul suprem. Nu contează toate celelalte aspecte ale vieții de elev: olimpiadele și concursurile școlare și extrașcolare, voluntariatul, calitatea de membru în structuri decizionale pentru tineri (Consiliul Județean al Elevilor, Consiliul Național al Elevilor, European Youth Parliament etc.), activitatea din cadrul Centrului de excelență, studii și articole publicate, calitatea deja dobândită de student al unei facultăți din străinătate etc.", a scris profesorul Daniel Botezatu pe o reţea de socializare.

El a dat exemplul unei eleve, Elena G., care a absolvit anul acesta Colegiul National "Mihai Eminescu" Botosani și care acum patru ani, ca absolventă a clasei a VIII-a, a primit premiul de Elev al anului 2010, fiind acceptată la acest moment ca studentă la patru prestigioase facultăți occidentale.

"Dar nu are 10 media anilor de studii din liceu și nu poate participa la concurs. Aceeași situație pentru un alt elev al meu, Ciprian B., olimpic în toți anii de liceu, dar fără să aibă media generală 10. Ce imbecilitate! Dacă știam unde se ajungea cu acest premiu introdus de mine, în premieră națională, la ISJ Botoșani, îl înregistram la OSIM (Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci) și nu-i mai lăsam pe unii din actualii stătători din inspectorat să-și bată joc de spiritul concursului. Propun să redenumim acest premiu, să spunem "Dork award", Premiul tocilarului. Iar ISJ să fie mai deștept decât am fost eu și să înregistreze acest premiu la OSIM", mai scrie pe Facebook Daniel Botezatu.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Măsuri de ordine și siguranță publică asigurate de jandarmi la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași!

astăzi, 14:58

Jandarmeria Română, prin Gruparea de Jandarmi Mobilă „Alexandru cel Bun” Bacău, va asigura, alături de celelalte structuri partenere, măsurile de ordine și siguranță publică...

Dansatorii din Botoșani fac cinste României la competiția din Cipru! (Foto)

astăzi, 14:38

Patru premii I, un premiu 3 și o mențiune au obținut sportivii din Botoșani care au reprezentat România la Cyprus Dance Fusion. Premiul I au obținut: Trio Choreography Fantasy - &ldqu...

Poliția de Frontieră Iași: În atenția șoferilor care tranzitează Punctul de Trecere a Frontierei Stânca!

astăzi, 12:45

Potrivit Poliției de Frontieră, în intervalul orar mai sus menționat, există posibilitatea înregistrării unor timpi crescuți de așteptare. Prin urmare, ”recomandăm participan...