Dan Diaconescu a castigat privatizarea Oltchim

Dan Diaconescu a castigat privatizarea Oltchim
Dan Diaconescu, presedintele PP-DD, a castigat, vineri, licitatia pentru achizitia unui pachet de 54,8 la suta din combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea, cu o oferta de peste 203 milioane de lei.

Remus Vulpescu, presedintele Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), a anuntat ca activele se vor vinde separat, in functie de cel mai mare pret oferit.

Participantii la licitatie au fost: firma germana PCC, actionar minoritar al Oltchim, care a iesit din joc din cauza ca a depus doar o oferta in bloc; omul de afaceri Stefan Vuza, care a depus doua oferte, prin intermediul a doua companii pe care le detine, anume Chimcomplex si AISA Invest; Dan Diaconescu, presedintele PP-DD.

Creanta AVAS nu s-a vandut, pentru ca nu au existat oferte individuale.

De asemenea, nici creanta catre Electrica nu s-a putut vinde, pentru ca oferta depusa de Chimcomplex este mai mica decat pretul minim cerut.

Care au fost ofertele

Chimcomplex a oferit 18,8 milioane de lei pentru actiunile Oltchim si 202,6 milioane de lei pentru creanta Electrica. Pentru achizitia in bloc (a creantelor catre Electrica, AVAS si a actiunilor), oferta este de 221,4 milioane de lei. Trebuie precizat, insa, ca nu au depus oferta pentru creanta AVAS.

De asemenea, AISA Invest a depus oferta de achizitie doar a actiunilor Oltchim, in valoare de 30 de milioane de lei.

La randul sau, grupul PCC a depus o oferta totala de aproximativ 40 de milioane de euro, cate 13,4 milioane de lei pentru actiuni, creante AVAS si creante Electrica.

Licitatia a avut loc la sediul Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), incepand cu ora 12.30.


Dan Diaconescu - declaratii dupa castigarea Oltchim

- Pana cand vom deveni proprietari va trece ceva vreme. Noi trebuie sa ne punem la adapost de eventualele contestatii.

- Nu am vazut alta solutie decat sa dam multi bani statului roman, care sa-i duca acolo.

- E foarte bine ca nu s-au vandut azi creantele, cei care le-ar fi cumparat si-ar fi luat o mare teapa. Noi credem ca guvernul va respecta promisiunea fata de FMI si sa faca conversia de actiuni. Dupa 9 decembrie, noi vom face conversia de actiuni, vom ramane actionari minoritari si vom incerca, dupa aceea, sa cumparam si restul.

- Partenerul nostru este poporul roman. Eu am spus ca am primit o scrisoare de la un investitor strategic, la care visa domnul Ponta, si care nu a mai vrut sa vina la licitatie. Aceste motive le voi prezenta in perioada 5 - 6 - 7 decembrie. Ei au vrut sa cumpere Oltchim si nu au fost lasati. Eu niciodata nu vor cumpara actiuni de la mine, pentru ca eu nicioadata nu le voi instraina, dar ne vor ajuta sa cumpere de la Oltchim, in managementul combinatului.

- Oltchim trebuie sa se incadreze in acest proiect, pe care Ceausescu il gandise, cu Arpechim, cu cel putin doua CET-uri, cu mina de sare.

- Incercam sa facem angajari, pentru ca sectiile pe care le deschidem au un necesar uman pe trei schimburi. Eu sunt doar un actionar, astazi majoritar. Dupa subscriptia de actiuni publice, voi fi minoritar. Ii invit si pe domnul Ponta, domnul Basescu sa subscrie.

- Conform caietului de sarcini, contractul se poate incheia pana in februarie 2013. Dar si noi avem interesul sa semnam cat mai repede. In nici un fel de lege nu scrie ca trebuie sa dam banii pana miercuri. Probabil PCC ar fi platit dupa martie 2013.

- Vom face un audit, va trebui sa facem un inventar. O echipa de-a mea se va deplasa luni dimineata la Oltchim, pentru a investiga tot ce s-a intamplat acolo in ultimii 23 de ani.

- Datoriile comerciale se vor esalona, iar cele catre AVAS si Electrica tin de stat, in continuare si vom negocia.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Violeta a plecat de acasă, sunați la 112 dacă ați văzut-o!

astăzi, 18:04
122

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei de 46 de ani, din comuna Vlădeni, sat Brehuiești, care astăzi a părăsit domiciliul fără a anunța familia și nic...

Reacția lui Bogdan Andone, după remiza din play-out cu FC Voluntari: „Am jucat cu sabia deasupra capului”

astăzi, 17:52
107

FC Botoșani a remizat cu FC Voluntari, scor 0-0, în etapa a 8-a a play-out-ului SuperLigii.Ce a spus Bogdan Andone, după meciul cu FC VoluntariLa finalul meciului cu FC Voluntari, Bogd...

Amenzi de 12.000 de lei aplicate de jandarmi în minivacanța de 1 Mai, botoșăneni prinși cu droguri de risc!

astăzi, 17:14
35

În minivacanța de 1 Mai, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) din Botoșani au acționat preponderent în vederea prevenirii faptelor de tulburare a ordinii și liniștii...