Dacă vor, angajații vor putea rămâne în câmpul muncii până la 70 de ani. Ministerul Muncii: Trebuie să existe și această opţiune

Dacă vor, angajații vor putea rămâne în câmpul muncii până la 70 de ani. Ministerul Muncii: Trebuie să existe și această opţiune

Un nou proiect de act normativ va fi elaborat curând de Ministerul Muncii, printre reglementări numărându-se posibilitatea ca angajaţii să se poată pensiona la împlinirea vârstei de 70 de ani. În prezent, acest lucru nu se poate face în România, dar autoritățile vor să permită ca, dacă angajatul dorește, să aibă și această opțiune.

„Vârsta de pensionare va fi atinsă într-un proiect pe care noi îl pregătim la Ministerul Muncii şi pe care îl vom discuta cu partenerii sociali şi cu toţi cei care vor fi implicaţi. Trebuie să existe opţiunea pensionării la 70 de ani şi această opţiune să fie cumulată cu opţiunea  între pensie şi salariul de la stat”, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan, precizând că discuţiile vor demara în maximum o lună.

„Discuţiile vor începe în maximum o lună de zile. Avem mai multe variante de formulă a pensiilor. Căutăm acea formulă să dea deopotrivă care să aducă contrbutivitate şi echitate pentru un număr cât mai mare de pensionari şi să aducă sustenabilitate în sistemul de pensii.”, a spus Turcan.

Ministrul Muncii a anunţat că lansează o reformă a sistemului public de pensii, care va include şi pensiile speciale. Reforma cuprinde mai multe etape, iar fondurile necesare digitalizării sistemului va fi decontată din fonduri europene, a spus Turcan într-o conferinţă de presă.

 

Spune-ne opinia ta