Daca va munci in penitenciar, fostul premier poate iesi mult mai devreme din puscarie!

Daca va munci in penitenciar, fostul premier poate iesi mult mai devreme din puscarie!
Condamnarea la doi ani de puşcărie cu executare pentru corupţie pe care a primit-o Adrian Năstase poate fi transformată cu uşurinţă într-o pedeapsă mult mai blândă. Fostul premier beneficiază de legile în vigoare care îi permit să şi muncească în perioada în care se află în spatele gratiilor.
 
Cum Adrian Năstase are deja 62 de ani, prevederile Codului Penal permit ca pedeapsa, pe care acesta o execută la Penitenciarul Rahova, să-i fi redusă din start cu o treime, ceea ce înseamnă că fostul premier ar mai avea de făcut 8 luni de carceră. Cu toate acestea, politicianul ar mai putea beneficia de anumite reduceri ale condamnării, dacă va munci în perioada în care va sta în spatele gratiilor.

"Legea 275/2006 permite condamnaţilor să ceară avizul conducerii penitenciarului de a ieşi la muncă. Legislaţia prevede că persoana condamnată poate munci în interiorul sau în afara închisorii. Dacă munca e plătită, pentru fiecare 4 zile lucrate i se consideră 5 zile executate, iar în situaţia în care munca e neplătită, pentru fiecare 3 zile lucrate i se consideră 4 zile executate", a explicat pentru Libertatea avocata Ionela Vasile (foto). În acest context, un calcul minim arată că în situaţia în care Adrian Năstase va lucra, el ar putea strânge 56 de zile de câştig, ceea ce înseamnă că fostul premier ar executa doar puţin peste 6 luni de puşcărie.

Iată cu ce se poate ocupa

Dacă sănătatea îi va permite, Adrian Năstase poate lucra oriunde în peniteciar - de la bucătărie, ateliere de tâmplărie, cizmărie, întreţinere maşini până la clubul de lectură al închisorii, unde ar putea să-i înveţe pe deţinuţii analfabeţi să scrie şi să citească. Dacă nu-i place aglomeraţia, fostul premier poate alege liniştea celulei sale, unde să scrie cărţi ori lucrări ştiinţifice.

Nu mai vrea să i se întrerupă pedeapsa

Cu două zile înainte ca Tribunalul Bucureşti să decidă dacă îl eliberează provizoriu din puşcărie, avocaţii fostului premier au depus la instanţă o declaraţie notarială prin care Adrian Năstase renunţă la orice pretenţie de a-i fi întreruptă executarea pedepsei de doi ani. DNA ceruse strămutarea procesului pe motiv că magistraţii nu ar fi imparţiali.

Se verifică petele de sânge de pe cămaşă

Procurorii continuă ancheta în cazul tentativei de sinucidere a lui Adrian Năstase, iar cât timp fostul premier se reface, anchetatorii cer expertize care să clarifice situaţia. Conform unor surse judiciare, oamenii legii aşteaptă rezultatul expertizei chimice pentru a stabili dacă sângele de pe hainele găsite în casa din Zambaccian este al lui Năstase.

Libertatea.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce presupune programul pentru dotarea fiecărei școli din municipiul Botoșani, proiect european câștigat de administrația Cosmin Andrei (Video)

astăzi, 14:01
13

Primarul Municipiului Botoșani, Cosmin Andrei a anunțat că în urma câștigării proiectului cu fonduri europene în domeniul educației prin Planul Național de Redresare și Rezil...

Ce se întâmplă dacă aparatele de reciclare nu funcționează, declarația ministrului Mediului!

astăzi, 13:26
47

Potrivit Hotărârii de Guvern 1.074/2021, magazinele sunt obligate să ofere posibilitatea consumatorilor să returneze ambalajul SGR pentru a primi înapoi valoarea garanției, indiferent ...

„Blue Guardians”, amplu exercițiu de pregătire tactică organizat de polițiștii botoșăneni!

astăzi, 12:51
47

În perioada 20-24 mai 2024, Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani va fi gazda unui amplu exercițiu de antrenament integrat al structurilor de intervenție și acțiuni speciale ale unit...