Pensiile speciale au fost abrogate, dar totuși au rămas în vigoare până când Curtea Constituțională va lua o decizie în privința lor. În aceste condiții, sute de foști senatori și deputați primesc pensii speciale cuprinse între 2.000 și 12.000 de lei pe lună.
Un număr de 768 de foști senatori și deputați sunt beneficiari de pensii speciale în valoare de peste 10 milioane de euro pe an. Pensia medie a unui parlamentar este de 5.843 de lei pe lună.
Cuprinse între 2.000 de lei, cea mai mică, și 12.000 de lei, cea mai mare, cele 768 de pensii speciale ale parlamentarilor costă cât 3.268 de pensii medii ale românilor de rând, scrie EuropaFM.
În aceste condiții, am putea deduce că fiecare fost parlamentar mănâncă cât 5 pensionari din România! Cel puțin asta reiese din datele statistice. Așa că atunci când se așază la masă, chiar dacă nu dă la altul, se pare că fiecare fost parlamentar, mănâncă 5 farfurii de ciorbă, 5 fripturi și, cel mai probabil, mănâncă cu 5 mâini.
De menționat că un fost parlamentar primește o pensie specială de minimum 2.000 de lei pe lună pentru patru ani de mandat, în vreme ce un român de rând primește, în medie, 1.373 de lei pe lună după 35 de ani de muncă.
Sunt 542 de foști deputați și 227 de foști senatori care beneficiază de pensii speciale. Practic, Camera Deputaților cheltuiește lunar peste 2,7 de lei cu pensiile speciale, efortul bugetar anual depășind 33 de milioane.
La rândul său, Senatul cheltuiește lunar 1.7 milioane de lei cu pensiile speciale și 20 de milioane anual. Luna trecută, Parlamentul a votat abrogarea tuturor pensiilor speciale ale civililor, inclusiv pe cele ale senatorilor și deputaților.
Înalta Curte a contestat însă această abrogare la Curtea Constituțională, deoarece printre pensiile speciale anulate se numără și cele ale magistraților. Prin urmare, toate pensiile speciale sunt încă în vigoare.
Sursa: Europafm.ro