Dacă ești mai tot timpul la volan, ar trebui să știi: 4 din 10 români se uită în telefon când traversează strada!

Dacă ești mai tot timpul la volan, ar trebui să știi: 4 din 10 români se uită în telefon când traversează strada!

Dacă ești mai tot timpul la volan și vrei să știi în ce mediu conduci, atunci o serie de informații despre comportamentul pietonilor îți vor fi foarte utile pentru a preveni un accident.  

Un număr de patru pietoni din zece sunt atenți la telefon atunci când traversează stradă, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat în decursul lunii decembrie de compania de asigurări Generali România și de Asociația Pentru Promovarea Asigurărilor (APPA).

Dintre aceștia, 4% sunt foarte des atenți la telefon atunci când traversează stradă, iar 34% o fac ocazional, arată sondajul.   

De asemenea, un număr de 49% dintre cei peste 10.000 de respondenți ai sondajului au declarat că, în calitate de pietoni, elemente precum fularul, glugă sau căciulă le pot scădea foarte mult vizibilitatea atunci când se asigură la traversarea străzii. 11% din totalul respondenților au opinat că aceste obiecte nu le afectează deloc vizibilitatea.   

Întrebați cât de des se întâmplă să nu li se acorde prioritate pe trecere că și pietoni, 12% dintre ei au declarat că pățesc acest lucru în fiecare zi, 28% dintre ei, foarte des-adică în fiecare săptămâna, 30%-des, cel puțin o data pe luna, în timp ce 22% pățesc acest lucru rar-o data sau de două ori pe an.

Pe de altă parte, doar 8% dintre pietoni au declarat că li se acordă de fiecare data prioritate la trecerea de pietoni.

De asemenea, 86% dintre pietoni au declarat că iarna își iau măsuri speciale de precauție atunci când traversează, față de alte perioade ale anului. Un procent de 89 dintre ei așteaptă că mașinile aflate în apropiere să se oprească complet înainte de a traversă pe la o trecere de pietoni nesemaforizata, iar 86% declară că stabilesc contact vizual cu șoferii înainte de a traversă stradă pe la o trecere de pietoni nesemaforizata.   

Pe de altă parte, 8 din 10 conducători auto au afirmat că au făcut manevre bruște că să evite un accident cu pietoni care traversau neregulamentar. Un număr de 29% susțin că au făcut astfel de manevre de evitare a pietonilor o data sau de două ori, 38% spun că au făcut-o de mai multe ori, iar 14% din respondenți au precizat că au făcut-o de foarte multe ori.   

Din aceeași categorie a manevrelor riscante, 32% dintre șoferi au menționat că au efectuat cel puțin o data o depășire riscantă pe timp de ceată.   

În cadrul sondajului, 90% dintre șoferi au declarat că fac o verificare tehnică a mașinii înainte de începerea sezonului rece: 46% o verifică personal, în timp ce 44% o duc la un service auto. De asemenea, întrebați dacă, atunci când conduc în condiții de iarnă, plănuiesc și o rută alternativă în cazul în care drumul planificat inițial este blocat, 79% au răspuns afirmativ: 44% dintre participanții la sondaj au declarat că fac acest lucru de fiecare data, în timp ce 35% o fac rar.   

Întrebați dacă au dezactivat sau și-ar dori să dezactiveze un sistem automat de siguranță de pe mașină proprie, 2 șoferi din 10 au răspuns afirmativ: 14% au făcut deja acest lucru, în timp ce 6% și-au manifestat această dorință.

De asemenea, 59% dintre conducătorii auto care au participat la sondaj au declarat că reduc viteză în dreptul trecerilor de pietoni nesemaforizate de fiecare data, chiar dacă nu văd pe nimeni în dreptul trecerii, iar 31% încetinesc atunci când văd persoane în apropierea trecerilor și/ sau când trecerea de pietoni este mascată de mașini parcate. Un procent de 8 reduc viteză doar când văd persoane în dreptul trecerilor de petoni, iar 2%, doar atunci când cineva se angajează în traversare.

Nu în ultimul rând, 60% dintre conducătorii auto au declarat că văd zilnic în trafic pietoni care traversează prin locuri nepermise, iar 31% văd astfel de nereguli foarte des-în fiecare săptămână.

Sondajul s-a desfășurat online, prin intermediul portalului treazlavolan.ro, în perioadă 13-31 decembrie 2019. La acesta au răspuns 10.233 de respondenți, dintre care 9.803 șoferi (96%).

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Câte clase trebuie să ai ca să poți conduce o mașină, ce spune legea!

Vineri, 26 Iulie 2024
750

Prin urmare, toți cursanții trebuie să citească și să rețină prevederile din legea circulației. Iar la finalul pregătirii, susțin un examen teoretic, în cadrul căruia răspund la &ic...

Șoferi din Suceava, prinși pe drumurile din Botoșani cu lemne transportate ilegal!

Vineri, 26 Iulie 2024
70

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că acesta nu deține documente legale pentru cantitatea de 1,5 metri cubi material lemnos transportată, motiv pentru care a fost sancțion...

Invitatul de la Știri cu Gelu Graur: ”Cea mai frumoasă perioadă din an este atunci când sunt pe două roți, împreună cu soția mea!”

Vineri, 26 Iulie 2024
295

Pasiune, adrenalină, călătorii rapide, dar și riscuri în trafic, deseori teribilism și, din păcate, uneori tragedii. În Botoșani, în fiecare lună, zeci de persoane obțin per...