Cutremurul din Pacific ne loveşte şi pe noi?

Cutremurul din Pacific ne loveşte şi pe noi?
Specialiştii avertizează că România se află pe aceeaşi falie cu Insulele Samoa unde s-a înregistrat seismul de 8,3 grade. Staţia de la Vrâncioaia a înregistrat duminică trei seisme mici.

250 de morţi, marţi, în Pacific, după un cutremur de 8,3 grade şi un tsunami care au schimbat relieful în acea zonă. Ieri, alt seism de 6 grade a zgâlţâit din nou insulele Samoa. Românii stau liniştiţi. Suntem la 16.000 de km de dezastru. Nu-i chiar aşa, avertizează specialiştii.

Românii se uită îngroziţi la imaginile morţii din Sumatra. Sute de morţi, case la pământ, maşini urcate în copaci.

Asta a rămas după cutremurele repetate din insulele Samoa, din Oceanul Pacific.

"Bine că sunt departe", comentează răsuflând uşuraţi românii. Specialiştii spun însă că pericolul există, chiar şi la 16.000 de kilometri distanţă.

Adică la noi! În România, mai precis în zona Vrancea, se întâlnesc trei falii tectonice: Placa Est Europeană, Placa Intra-Alpină şi cea Moesică, ce se sfârşeşte în Samoa! Adică unde s-au produs ultimele nenorociri.

Americanii au descoperit că la celălalt capăt al unei plăci tectonice, care se mişcă atât de puternic, pot fi provocate seisme la fel de puternice, ca la un joc de domino.

Şi la ei chiar s-a întâmplat. Cutremurele de ieri din California au fost provocate de falia San Andreas care îşi are un capăt tot în Sumatra.

Din fericire, ieri, în California, s-au înregistrat 11 cutremure de intensităţi mici, între 2,6 şi 5,1 grade.

"Placa tectonică din Samoa ajunge sub România"

Gheorghe Mărmureanu, directorul Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, ne-a confirmat ieri că, într-adevăr, placa tectonică ce se zguduie în aceste zile în Pacific, ajunge sub ţara noastră şi pericolul există.

Dovadă şi cele trei cutremure mici înregistrate, duminică, în România.
Sursa: Click

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoșani - Dinamo 2-1! Meci nebun pe Stadionul Municipal

Marţi, 23 Aprilie 2024
591

Dinamo a primit un penalty, după o fază la care Țigănașu și-a spart capul. Mai apoi, Abdllah a ratat penalty-ul. Bogdan Andone a protestat vehement, și a fost eliminat.Ulterior, Dinamo a ma...

Proiect USR înaintat Senatului: Absolvenții de liceu care au promovat bacalaureatul ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe!

Marţi, 23 Aprilie 2024
80

Absolvenții de liceu care au promovat examenul național de Bacalaureat ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe, potrivit unui proiect depus la Senatul României de către U...

Polițiștii rutieri au verificat respectarea traseelor de deplasare stabilite pentru autovehiculele ”Școală”!

Marţi, 23 Aprilie 2024
108

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat luni, 22 aprilie 2024, o acțiune pentru prevenirea și combaterea abaterilor la regimul rutier de către instructorii autorizați din cadrul ș...