Cutremurele din ultima perioadă au dus şi la un interes mai mare pentru asigurarea locuinţelor, în contextul în care doar aproximativ 20% din clădirile de locuit din România figurează cu o poliţă încheiată, aşa cum prevede legea.
Conform unei situaţii prezentate de Agerpres, imediat după cutremure vânzările zilnice de poliţe obligatorii şi facultative au crescut semnificativ şi chiar dacă ulterior cererea nu s-a menţinut la acelaşi nivel, a rămas pe o tendinţă crescătoare, iar asigurătorii estimează un plus în acest an, faţă de 2022.
Autorităţile locale, în sarcina cărora este atât evaluarea clădirilor, cât şi verificarea situaţiei legată de asigurări, încep să se implice mai mult în informarea populaţiei cu privire la această obligaţie.
Polul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale, PAID, a plătit până acum despăgubirile pentru nouă dosare din totalul de 571 înregistrate ca urmare a cutremurelor produse în judeţul Gorj, în zilele de 13 şi 14 februarie. Poliţele obligatorii acoperă trei riscuri catastrofale, şi anume: cutremurele, inundaţiile şi alunecările de teren, în limita a 10.000 sau 20.000 de euro, în funcţie de tipul locuinţei.