Curtea Constituţională a României: Legea privind protecţia consumatorilor împotriva dobânzilor excesive este neconstituțională

Curtea Constituţională a României: Legea privind protecţia consumatorilor împotriva dobânzilor excesive este neconstituțională

Legea privind protecţia consumatorilor împotriva dobânzilor excesive este neconstituţională, au stabilit la finele acestei săptămâni judecătorii Curţii Constituţionale a României (CCR).

Judecătorii CCR au admis, în cadrul controlului legilor anterior promulgării, cu unanimitate de voturi, obiecţia de neconstituţionalitate formulată de 70 de deputaţi PNL.

Astfel, s-a constatat că este neconstituţională, în ansamblul său, Legea privind protecţia consumatorilor împotriva dobânzilor excesive.

CCR a transmis că argumentele reţinute în motivarea soluţiei pronunţate vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial.

Deputaţii au dat vot favorabil proiectului de lege privind protecţia consumatorilor împotriva dobânzilor excesive, în 6 mai, pentru a fi menţinut echilibrul contractual şi pentru a se asigura integritarea pieţei financiar-bancare interne.

În plen a fost adoptat şi un amendament care fusese respins, iniţial, în comisii, potrivit căruia, „prin excepţie de la prevederile art. 5, în cazul creditelor de consum în valoare maximă de 15.000 de lei, suma totală de rambursat de către consumator nu poate depăşi dublul sumei împrumutate''.

La articolul 5 era prevăzut că “dobânda anuală efectivă în cazul creditelor de consum nu poate depăşi cu mai mult de 15 puncte procentuale dobânda de referinţă practicată de BNR”.

În proiectul de lege creditorul financiar este definit ca fiind o instituţie de credit autorizată de Banca Naţională a României, o sucursală din România a unei instituţii de credit străine, o instituţie financiară nebancară sau o entitate care desfăşoară activitatea de recuperare creanţe.

Un articol modificat de deputaţi prevede că “dobânda anuală efectivă la creditele imobiliare nu poate depăşi cu mai mult de două puncte procentuale dobânda de referinţă practicată de BNR pe piaţa financiar-bancară internă; în cazul în care creditorul financiar este o instituţie financiară nebancară, dobânda anuală efectivă la creditele imobiliare nu poate depăşi dublul dobânzii de referinţă practicată de BNR pe piaţa financiar-bancară internă”.

Conform unui comunicat de presă, CCR consideră că legea privind protecţia consumatorilor împotriva dobânzilor excesive, în ansamblul său, este neconstituțională.

Decizia este definitivă şi general obligatorie.

 

Spune-ne opinia ta