Curs de prim ajutor în caz de urgenţă medicală, predat de specialişti unui grup vulnerabil FOTO, VIDEO

Într-o lume tot mai periculoasă, în care cunoştinţele de prim-ajutor sunt de folos, un grup de botoşăneni sparge barierele propriei dizabilităţi şi dovedește interes pentru a căpăta cunoştinţele necesare salvării semenilor.

Curs de prim ajutor în caz de urgenţă medicală, predat de specialişti unui grup vulnerabil FOTO, VIDEO

   FOTO: Ştiri.Botoşani.Ro

Mai mulţi membri ai Asociaţiei Nevăzătorilor- filiala Botoşani au fost incluşi într-un proiect ce a vizat deprinderea unor abilităţi şi cunoştinţe de prim-ajutor. Coordonatorul cursului a fost Cornel Saradan, de la Compartimentul de Promovare a Sănătăţii din Direcţia de Sănătate Publică Botoșani, în ajutor venind şi Relu Chiriac, de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă.

Cei doi specialişti le-au "predat" nevăzătorilor informaţiile elementare în ce priveşte manevrele de resuscitare, oprirea unei sângerări, recunoaşterea unui stop cardio-respirator. După cele patru şedinţe a câte două ore fiecare, în care persoanele cu dizabilităţi de vedere au învăţat toate aceste lucruri, a urmat un test de verificare a cunoştinţelor acumulate, în care medicul Cornel Saradan le-a propus un joc: se lansează afirmaţia- test, iar "elevii", cu mâna strânsă pumn pe piept, urmau să ridice degetul mare pentru afirmaţiile adevărate şi să coboare degetul mic pentru afirmaţiile false. Zece afirmaţii au fost verificate cu adevărat şi fals de către nevăzători, într-o atmosferă relaxată, din care aceştia au învăţat mai mult decât în timpul cursului, după cum mărturiseau.

Preşedintele Comisiei Naţionale a Femeilor din Asociaţia Nevăzătorilor din România, Laura Dănilă, iniţiatoarea acestui curs, a mulţumit cursanţilor pentru faptul că au avut răbdarea să-l parcurgă, asigurându-i că informaţiile îi pot ajuta în viaţa de zi cu zi. "Mă bucur să văd un număr mare de persoane şi ştiu că au fost şi mai mulţi şi se întâmplă ca uneori timpul să ne permită să fim împreună aşa cum ne-am dori. Eu vreau să vă prezint parte inedită a cursului, primul ajutor emoţional. Ce se întâmplă în momentul în care noi trebuie să acordăm primul ajutor emoţional? Presupunem că stăm liniştiţi pe o bancă şi vedem că o persoană de lângă noi devine foarte agitată pentru că nepoţelul are un moment de pierdere a cunoştinţei. Persoana de alături a participat direct la acel moment, iar asta se numeşte psiho-traumă. Ce trebuie să facem noi într-o astfel de situaţie? Să ne păstrăm calmul şi să-i spunem acelei persoane agitate că, deşi nu suntem de specialitate, încercăm să-i fim de folos. Un cuvânt liniştitor este acela că noi vom încerca să sunăm după ajutor şi după persoane specializate. Aceste lucruri se pot întâmpla inclusiv în casele dumneavoastră", le-a spus Laura Dănilă.

Medicul Cornel Saradan a fost invitat de nevăzători să continue colaborarea şi cu alte ocazii, cerând ajutor şi în deprinderea altor abilităţi în privinţa sănătăţii şi securităţii personale.









 

 

Spune-ne opinia ta