Cuptoarele de la 1400, descoperite in Centrul Vechi, acoperite de o parcare!

Cuptoarele de la 1400, descoperite in Centrul Vechi, acoperite de o parcare!
FLUTUR: "Aceasta descoperie consta de fapt in lut ars si nu e descoperire. Cel mai simplu pentru noi este de a le fotografia si de a marca locul. Vom reda locului destinatia initiala din proiect, de parcare".

Mai mult ca sigur, municipalitatea renunta la proiectul suplimentar din Centrul Vechi, de a pune in valoare descoperirile arheologice din fata Magazinului Botosani, considerandu-se a fi o cheltuiala inutila, in conditiile in care, spune primarul Catalin Flutur, "este vorba doar de lut ars". De aceea, in opinia primarului municipiului Botosani, in proporte de peste 90%, acel loc va fi doar pentru parcare.

"Referitor la descoperirile arheologice, vreau sa fac o precizare foarte clara, ca am vazut tot felul de discutii. M-am dus la lege si exista doua vaiante de a pune in valoare acele descoperiri, fie conservarea in situ, care se face dupa metodele stabilite de legea cultelor, sau este varianta de a le expune. Aceasta descoperie consta de fapt in lut ars si nu e descoperire, gen zid de piatra care poate fi expus chiar intr-o formula inchis cu geamuri. Nimeni nu ne poate garanta ca, daca facem acolo o cheltuiala, ca la anul ele nu sunt prabusite total. Cel mai simplu pentru noi este de a le fotografia si de a marca locul. Sunt convins in proportie de peste 90% ca vom reda locului destinatia initiala din proiect, de parcare", spune Catalin Flutur.

In cadrul proiectului de reabilitare a Centrului Vechi s-au descoperit anul trecut, in fata Magazinului Botosani, cateva cuptoare ce dateaza din anii 1400, un moment prielnic pentru municipalitate de a pune in valoare aceste descoperiri arheologice, edilii gandindu-se in acel moment chiar la amenajarea unui muzeu subteran acoperit cu o cupola de sticla, numai ca propunerea nu a fost acceptata in totalitate de Ministerul Culturii.

Conform arheologilor care au lucrat pe santierul din centrul municipiului, unele dintre cuptoare indica faptul ca erau utilizate pentru uscarea vaselor de ceramica.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

La un pas de dezastru din cauza unei candele! Recomandările pompierilor botoșăneni (Foto)

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
319

Nu lăsați candelele aprinse lângă perdele, haine sau alte obiecte care pot lua foc uşor.Sâmbătă seara, într-o casă din localitatea Zăicești s-a produs un incendiu. Vecin...

Botoșăneanul care se dădea polițist număra ”mita” la vedere și îi garanta proxenetului: ”Procurorul îi șmecher! Clasare!”

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
336

Falsul polițist din Botoșani a pretins 23.000 de euro de la un proxenet ca să-i pună o vorbă bună la un așa-zis ”procuror” care ar fi instrumentat dosarul în care era acuzat d...

Campionat național cu 16 medalii obținute de sportivii din Botoșani!

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
205

În perioada 19-20 aprilie 2024, sportivii legitimați la secția de Taekwondo WT a Clubului Sportiv Botoșani, precum și cei ai Asociației Brilliant Taekwondo Sporting Club, au participat, &ic...