Cum vrea Ministerul Sănătăţii sa-i ţină în ţară pe medicii afectaţi de decizia prin care se interzice şpaga

Proiectul prin care medicii îşi pot suplimenta veniturile acordând servicii în regim privat după încheierea orelor de program va intra în primele două săptămâni din septembrie în dezbateri la nivelul Camerei Deputaţilor. Dacă va fi adoptată, noua lege ar putea fi un pansament pe sufletele rănite ale medicilor reintroduşi de curând în rândurile funcţionari publici.

Decizia şoc luată recent de magistraţii Curţii Supreme, prin care medicii sunt reintroduşi în rândul funcţionarilor publici şi astfel pedepsiţi dur dacă mai primesc bani de la pacienţi ar putea fi ameliorată de noua lege care urmează să reglementeze prestarea de servicii şi acte medicale la cererea pacientului, în spitalele publice.   

Mai exact, scrie Adevărul, în primele săptămâni ale lunii următoare deputaţii urmează să discute proiectul de lege prin care medicii din spitalele de stat şi-ar putea suplimenta veniturile prin acordarea unor consultaţii în spitalele de stat. Concret, proiectul le permite medicilor şi spitalelor să realizeze venituri suplimentare, prin furnizarea în regim cu plată a unor servicii medicale, investigaţii, tratament, cazare, alimentaţie sau confort suplimentar, dar şi prin închirierea temporară a unor spaţii ori a funcţionalităţilor disponibile, o noutate faţă de varianta propusă de iniţiatori.  

Serviciile la cerere – limitate   

"Avem medici care lucrează şi în sistemul public şi în cel privat, in condiţiile în care avem infrastructură în spitalele publice. De aici a pornit următoarea idee: să le dăm posibilitatea medicilor ca în afara orelor de program să lucreze în plus în spitalul de stat, pentru a-şi rotunji veniturile. Cu atât mai mult cu cât există pacienţi care nu vor să aştepte două luni pentru a fi trataţi de un anumit medic şi ar fi dispuşi să plătească pentru a ajunge mai repede la aceştia. Aşadar, ei pot plăti pentru a fi consultaţi de medicul respectiv, în afara orelor de program", a explicat Florin Buicu, preşedintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor.   

Însă, potrivit variantei adoptată de Senat, serviciile făcute la cerere de către personalul medical au fost limitate la serviciile care nu se regăsesc în pachetul medical de bază, la cele care nu sunt acoperite decât parţial de sistemul de asigurări sociale de sănătate şi la cele care sunt solicitate în mod expres de pacient. Potrivit proiectului, "pot fi acordate servicii medicale de confort dar şi servicii care să fie făcute de un anumit medic, solicitat în mod expres de pacientul dispus să plătească", mai arată sursa citată.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Deputatul Marius Budăi a explicat la DC News cum a eliminat pragul la pensii, de 9,4% din PIB, pus în PNRR de către PNL și USR. Au fost implicate și sindicatele europene

Wednesday, 27 November 2024

Social-democratul le-a arătat oficialilor europeni că nicio altă țară europeană nu a scris în Planul său pentru Redresare și Reziliență un prag raportat la PIB care să limiteze creșt...

Locuință dintr-o localitate din Botoșani, cuprinsă de flăcări: Proprietarul a suferit arsuri!

Wednesday, 27 November 2024

Un incendiu s-a produs, în această după-amiază, într-o casă din localitatea Draxini. Bunurile aflate într-o încăpere au luat foc de la jarul căzut din sobă pe materiale ...

Cosmin Andrei: „Am atins pragul de 10.000 de botoșăneni care au răspuns la consultarea publică privind evacuarea chiriașilor agresivi din Centrul Vechi!”

Wednesday, 27 November 2024

„Le mulțumesc tuturor botoșănenilor care au răspuns consultării privind evacuarea chiriașilor scandalagii din Centrul Istoric. În urma susținerii pe care am primit-o de la dumneavoa...