Cum votam!

Parlamentul Romaniei va fi desemnat pe 30 noiembrie, pentru prima data, pe baza votului uninominal.

Astfel, la urne, botosanenii vor alege doar cate un candidat, unul pentru Senat si unul pentru Camera Deputatilor, si nu lista de partid!

Chiar daca votul uninominal pare sa dea sanse suta la suta candidatilor care sunt sustinuti de cetateni, chichitele legislative duc, pana la urma, tot catre partid! In cazul in care un candidat s-a inscris in cursa electoral ca independent, daca primeste majoritatea voturilor valabil exprimate in colegiul in care candideaza, acesta primeste un mandate de parlamentar.

In cazul partidelor, aliantelor politice sau electorale, se vor atribui mandate DOAR DACA acestea depasesc pragul electoral la nivel national.

Astfel, chiar daca un candidat al partidului sau aliantei castiga 50%+ 1 din voturile valabil exprimate in colegiul unde candideaza, nu va primi mandatul daca partidul, alianta politca sau electorala nu a depasit pragul electoral la nivel national.

Ratiunea acestei prevederi este data de de faptul ca un candidat provenit din partea unui partid, spre deosebire de un candidat independent, candideaza cu o platforma a partidului, si nu cu una strict personala.

Astfel, acesta nu va fi in masura sa promoveze in Parlament, de unul singur, un program politic ce a fost gandit pentru un partid.

Optiunea pentru acest sistem electoral reprezinta, in esenta, o balanta intre avantajele si dezavantajele diverselor sisteme electorale.

Ca orice sistem electoral, si noul sistem de vot prezinta o serie de dezavantaje.

Astfel, votul uninominal incurajeaza tehnicile de "votare tactica". De exemplu, alegatorii simt presiunea sa il voteze pe acel candidat care li se pare ca are sanse de victorie mai mari, chiar daca in realitate preferatul lor este un alt candidat (cu sanse mai mici) - pentru ca altminteri votul lor ar fi irosit.

Votul acordat unui candidat necastigator este recuperat insa, prin faptul ca de el beneficiaza un alt candidat din acelasi partid, care primeste mandatul in faza de compensare realizata la nivel de judet .

In cazul unei distributii echilibrate a votului, creste gradul de impredictibilitate cu privire la candidatul care va fi selectat. Sansele unui candidat depind atat de voturile obtinute in colegiul uninominal cat si indirect de rezultatele colegilor sai de partid.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cum a ajuns o femeie să reclame că i s-au furat din casă trei sticle de whisky pe care și un supermarket le declarase furate!

astăzi, 13:49

Poliţia Municipiului Rădăuţi a fost sesizată, luni dimineaţa, prin apel la 112 de o femeie de 47 de ani, din comuna Horodnic de Jos, care a reclamat că un bărbat a pătruns fără drept î...

FC Botoșani vrea să „sufle” un jucător de sub nasul FCSB-ului! Valeriu Iftime: „Foarte bun!”

astăzi, 12:45

Un nume important de pe lista moldovenilor este Andrea Padula, fundașul stânga de la FC U Craiova 1948, jucător dorit și de FCSB. Padula, în vârstă de 29 de ani, va fi liber d...

Patriarhul României îl felicită pe noul Papă: ”Vocea unită a creștinilor este mai necesară ca oricând”

astăzi, 12:05

Patriarhul României a transmis joi un mesaj de felicitare în urma alegerii noului Episcop al Romei și Papă al Bisericii Romano-Catolice, Sanctitatea Sa Papa Leon al XIV-lea. În ...