Cum vor fi folositi banii dupa ce spitalele private nu vor mai primi fonduri de la stat

Cum vor fi folositi banii dupa ce spitalele private nu vor mai primi fonduri de la stat
Secretarul de stat Raed Arafat a declarat ca banii alocati pana acum spitalelor private vor fi folositi pentru finantarea spitalelor strategice care asigura peste 70 la suta dintre cele mai grave cazuri din Romania.

"Cele mai complexe cazuri medicale sunt tratate in spitalele publice. Din finantarea alocata prin fondul asigurarilor sociale de sanatatre spitalelor dintr-un judet, intre 6 si 17 la suta merg catre spitalele private. Aceste unitati ar trebui finantate prin asigurari private sau complementare si nu din fondul asigurarilor sociale de sanatate", a explicat, duminica, secretarul de stat Raed Arafat, potrivit Mediafax.

El a mai spus ca din datele centralizate la Ministerul Sanatatii reiese ca in ultimii ani unele spitale private au primit pe caz ponderat, mai multi bani decat cele publice din acelasi judet.

"Banii, care nu vor mai fi dati spitalelor private, vor fi folositi pentru cresterea finantarii celor 53 de spitale strategice care asigura peste 70 la suta din cele mai grave cazuri medicale din Romania. Astfel, din sumele respective va creste tariful pe caz ponderat de la 1.440 de lei, la 1.650 de lei, respectiv 1.800 de lei. In plus, vor fi create fondurile pentru programe de anestezie, terapie intensiva, pentru programele de infarct miocardic si accident vascular cerebral ischemic, dar si pentru programul de trauma. Altfel spus, niciun medic implicat in aceste programe nu va mai avea voie sa ceara bolavului sa-si cumpere din banii lui materiale, medicamente sau altceva", a adaugat secretarul de stat.

Totodata, potrivit lui Raed Arafat, ministrul Sanatatii a hotarat ca prin noul contract cadru sa majoreze la doi lei valoarea punctului pentru medicii de familie si cei din ambulator.

"Vrem sa incurajm rezolvarea cazurilor medicale, care nu necesita internare in ambulatoriu. Valoarea punctului in ambulatoriul de specialitate va creste de la 1,2 lei la 2 lei, aproape dublu, fapt care va permite medicilor sa asigure consultatii de calitate in acest sistem, iar in spitale sa ajunga adevaratele cazuri grave", a adaugat secretarul de stat.

Aceeasi analiza a MS mai arata ca majoritatea medicilor din spitalele private au loc de baza de munca spitalele publice. Astfel ca, medicii iau pacientii din spitalul public, il interneaza in privat, dar daca starea pacientului se agraveaza, in readuc in spitalul public pentru tratamentele scumpe, desi si-a incasat onorariul la patricular, a mai spus secretarul de stat.

"Vorbim despre masuri reale care reglementeaza cheluirea banilor din fondurile publice de asigurari sociale de sanatate pe spitalele private. Pentru spitalele private, banii trebuie sa vina din asigurari private. Mai mult, persoanele care au abonamente la clincile private, fie prin angajatori, fie direct, nu vor fi afectate. Toate aceste masuri asigura accesul echitabil la ingijiri medicale mai ales al cetatenilor cu probleme grave de sanatate, cazurile complexe, care din lipsa fondurilor, de multe ori erau in situatii dificile", a adaugat Arafat.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa, la Targu Mures, ca in noul contract-cadru, care va intra in vigoare de la 1 martie, se va stipula ca banii publici vor sustine numai spitalele publice din Romania, fiind sistata finantarea din fondurile Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) pentru unitatile spitalicesti private.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Peste 350 de jandarmi au asigurat ordinea în Botoșani în perioada minivacanței de 1 Mai și a Sărbătorilor Pascale

astăzi, 18:00
14

Dacă majoritatea cetățenilor a înțeles importanța adoptării unui comportament civilizat, au existat totuși situații în care a fost necesară aplicarea a 77 sancțiuni contrave...

Ministerul Muncii anunță: Persoanele fizice din România pot angaja și plăti personal pentru activitățile casnice

astăzi, 17:23
47

Platforma electronică destinată beneficiarilor și prestatorilor de activități casnice, care introduce un concept nou pe piața muncii, este funcțională și poate fi accesată pe adresa https://...

Peste 100 de misiuni de salvare și supraveghere desfășurate de pompierii botoșăneni în perioada minivacanței de sărbători!

astăzi, 16:44
52

Aceștia au avut 144 de misiuni, care au vizat:- acordarea primului ajutor și transportul la spital al unui număr de 101 persoane care aveau probleme medicale;- stingerea a 12 incendii gener...