Cum tratam durerile de ceafa

Cum tratam durerile de ceafa
Cine nu le-a suportat cu stoicism, macar de cateva ori in viata, daca nu cumva ele au devenit un chin revenit in mod sistematic, atunci cand nu te-astepti? Durerile de ceafa, la fel ca torticolisul, sunt frecvente si mereu foarte dureroase. Pentru a scapa de ele, uneori e nevoie sa se recurga la medicamente impotriva durerilor, alteori insa se poate interveni prin proceduri simple, care previn aparitia afectiunii propriu-zise.

Simptome

Atunci cand o persoana sufera de dureri ale gatului, muschii cefei sunt tari si contractati, iar miscarile capului devin dureroase, in anumite cazuri durerea iradiind catre spinare si brate. Torticolisul apare in momentul cand victimei ii este imposibil sa isi tina capul drept, uneori durerea resimtita in ceafa fiind asociata cu o senzatie de arsura sau de intepaturi in brat, identificata cu nevralgia cervico-brahiala.

In cazul altor persoane atinse de aceeasi problema, dar cu alte particularitati, apare putin cate putin o inclinare a capului spre stanga ori spre dreapta, dupa care capul se leagana inainte si inapoi, aceasta manifestare durand cateva saptamani sau chiar luni.

In majoritatea cazurilor durerile sunt cauzate de contracturi musculare in conditiile unei posturi inadecvate, culcat sau asezat. De asemenea, unele afectiuni ale zonei cervicale a coloanei sau ale umarului pot provoca torticolisul. Este de pilda situatia unei afectiuni a discurilor intervertebrale (hernie discala) sau al unei artroze la nivelul articulatiilor intervertebrale de la nivelul gatului.

Cauzele torticolisului spasmodic sunt putin cunoscute. Se crede ca este vorba despre tulburari legate de o proasta functionare a unor zone ale creierului sau despre o iritatie cronica a nervului care controleaza muschii contractati. La copii, o blocare a muschilor din zona cefei este perceputa uneori (deci - atentie! - nu intotdeauna!) in cazul infectiilor de la nivelul urechilor, al gatului sau al dintilor. Cea mai frecventa cauza a acestor situatii este meningita, insotita deseori de febra si de dureri de cap, situatii in care medicul trebuie apelat fara niciun fel de intarziere.

Atunci cand la originea durerilor si a blocajelor musculare se afla o simpla contractie a muschilor nu exista complicatii. In schimb, pentru hernia de disc la nivel de gat se pune problema tinerii sub observatie, examenele complementare fiind recomandate pentru identificarea tipului de fibre nervoase afectate de hernie. Daca sunt afectate asemenea fibre responsabile cu controlul miscarilor mainii si ale bratului, ar putea fi nevoie de o interventie chirurgicala pentru a se elibera discul intervertebral care exercita presiunea in cauza.

Cum poti ameliora durerile de gat

- Adoptati pozitia intins, in orice caz, cu capul culcat; aceasta postura relaxeaza zona cervicala a coloanei vertebrale, care in cele mai multe cazuri atenueaza durerile.

- Folositi caldura (de pilda, o baie calda) pentru decontractarea musculaturii si atenuarea durerilor (in farmacii ar trebui sa se gaseasca si diverse produse capabile sa genereze efectul de incalzire).

- Nu de putine ori, tratamentele simultane prin kineziterapie au acelasi efect relaxant si de atenuare a durerilor.

Cand este cazul sa iei masuri

- daca "intepenirea" cefei este insotita de febra, frisoane, dureri de cap, stari de confuzie si de somnolenta;

- daca durerea de ceafa este violenta si urmata ori insotita de tulburari de vorbire, de slabiciune musculara la nivelul unui brat sau al unui picior ori, la alt nivel, de tulburari ale vederii;

- daca, de asemenea, apar si voma, nesuportarea luminii, ameteli, zgomote in urechi, de genul acufenelor, in masura in care ele nu exista in realitate;

- daca durerea iradiaza catre umar si catre brat, iar intr-o mana se manifesta simptome de paralizie;

- daca durerile de ceafa sunt suficient de puternice ca sa-l impiedice pe pacient sa doarma;

- daca dupa 48 de ore de tratament medicamentos durerile nu scad in intensitate;

- in fine, daca blocajul muscular si durerile au o intensitate moderata, sunt de data recenta si chiar fara alte simptome asociate (de exemplu, la trezire).

sanatate.bzi.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

La un pas de dezastru din cauza unei candele! Recomandările pompierilor botoșăneni (Foto)

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
334

Nu lăsați candelele aprinse lângă perdele, haine sau alte obiecte care pot lua foc uşor.Sâmbătă seara, într-o casă din localitatea Zăicești s-a produs un incendiu. Vecin...

Botoșăneanul care se dădea polițist număra ”mita” la vedere și îi garanta proxenetului: ”Procurorul îi șmecher! Clasare!”

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
357

Falsul polițist din Botoșani a pretins 23.000 de euro de la un proxenet ca să-i pună o vorbă bună la un așa-zis ”procuror” care ar fi instrumentat dosarul în care era acuzat d...

Campionat național cu 16 medalii obținute de sportivii din Botoșani!

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
216

În perioada 19-20 aprilie 2024, sportivii legitimați la secția de Taekwondo WT a Clubului Sportiv Botoșani, precum și cei ai Asociației Brilliant Taekwondo Sporting Club, au participat, &ic...