Cum şi-a atins Ponta obiectivele cu ajutorul ordonanţei traseismului

Cum şi-a atins Ponta obiectivele cu ajutorul ordonanţei traseismului
Operațiunea de racolare a aleşilor a înregistrat cel mai mare succes în zona rurală, unde dependența edililor de fondurile guvernamentale este cronică. În acest fel, potenţialul electoral al noii construcţii politice formate de PNL şi PDL, ACL, care a pierdut, potrivit estimărilor parțiale, 300 din cei 1500 de primari pe care îi avea,  a fost văduvit de PSD. Acestora li se adaugă un număr uriaș de consilieri locali și județeni. În campania electorală, mai ales în zona rurală, primarul are un cuvînt greu de spus, pentru că alegătorii sunt dependenți în bună măsură de voinţa acestuia. Cifrele de la ultimele alegeri prezidențiale, arată în majoritatea cazurilor, o legătură directă între rezultatele unui anumit candidat și numărul de primari care îl sprijină într-o anumită zonă, scrie romanialibera.ro.

Sprijin pentru baroni

Tot pe baza traseismului, social-democrații și-au atins un obiectiv la care ținteau de multă vreme: obținerea majorității în Consiliul General al Capitalei (CGMB), în dauna ACL. Actuala majoritate din Consiliu,este formată din PSD, PC, PPDD, PMP,  la care, în funcţie de proiectul supus dezbaterii, se alătură şi PLR sau UNPR. Formarea majorității a fost posibilă după ce PSD a racolat trei consilieri, în PMP s-au înscris cinci membri PDL, iar UNPR și PLR au atras cîte un consilier.
Un alt efect al ordonanței a fost preluarea de către PSD a majorității (deținute anterior de ACL) într-o serie de consilii județene. În acest fel, Victor Ponta a atins și a doua țintă: sprijinirea baronilor locali nemulțumuți de pierderea majorităților după ce PNL s-a alăturat PDL.

În zonele unde baronii PSD aveau majoritatea în consiliile judeţene și dominau la numărul de primari, eforturile s-au concentrat către palierul doi.

Avocatul Poporului fuge de răspundere

Ordonanța care a făcut posibil traseismul la nivel local a fost inițiată de vicepremierul Liviu Dragnea, a fost aprobată de Executiv în 28 august și  publicată în Monitorul Oficial din 2 septembrie. Timp de 45 de zile,  orice primar, președinte de CJ, consilier județean  sau consilier local și-a putut schimba partidul fără să își piardă funcția.

Racolările au fost posibile și prin pasivitatea Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, singurul care poate contesta o ordonanţă de urgență la Curtea Constituțională (CCR). Acesta a justificat lipsa contestaţiei prin faptul că ordonanța privind migrația aleșilor locali "excedează competenţa instituţiei". "Petiţia formulată vizează în special raporturile dintre autorităţile publice, aspecte ale funcţionării democraţiei constituţionale care presupun o analiză şi o abordare cu predilecţie politică", ceea ce ar obliga instituţia "să-şi depăşească poziţia sa de neutralitate şi de obiectivitate şi să se implice în controverse partizane". Însă, prin atitudinea sa, Avocatul Poporului a favorizat PSD.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Povestea lui Felix, un motan jucăuș și iubitor, și a pompierilor eroi care l-au salvat!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
88

Când nu mai sperau să îl găsească în viață, pașii i-au condus spre fântâna vecinilor. Un mieunat stins era de fapt un strigăt de ajutor... Și cum fântâ...

Matematica are viitor! Elevi excepționali premiați la Concursul „Dimitrie Pompeiu” de la Botoșani (Foto, Video)

Sâmbătă, 18 Mai 2024
405

Competiția, care se adresează elevilor din clasele III-XI, s-a desfășurat sâmbătă, la Școala Gimnazială Nr. 17 din Botoșani.Președintele concursului este, la fel ca în anii t...

Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Petronela-Anca Drăguț, are 17 ani și a dispărut de acasă!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
144

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 17 de ani, din satul Călugăreni Noi, comuna Ungureni, care a părăsit domiciliul la data de 18 mai a.c.,  i...