Cum se vor restitui banii retinuti in plus pensionarilor pentru CASS. Guvernul a stabilit conditiile

Cum se vor restitui banii retinuti in plus pensionarilor pentru CASS. Guvernul a stabilit conditiile
Ministerul Muncii a lansat in dezbatere publica o ordonanta de urgenta prin care stabileste cum se vor restitui sumele incasate gresit de stat de la pensionarii cu pensii peste 740 de lei, carora li s-a perceput o contributie de asigurari sociale de sanatate pentru intreaga suma, desi contributia ar fi trebuit sa se aplice numai asupra veniturilor din pensii care depasesc 740 de lei.

Premierul Victor Ponta a anuntat saptamana trecuta, dupa prima sedinta a noului Executiv, ca, incepand cu 1 iunie 2012, pensionarii isi vor recupera in transe lunare egale contributiile incasate "in mod gresit". "De la 1 iunie, in transe lunare egale cu ceea ce guvernele trecute au incasat in mod gresit, vom incepe restituirea sumelor catre pensionarii cu pensii peste 740 de lei, carora li s-a incasat in mod gresit o contributie de asigurari sociale de sanatate pentru intreaga suma, si nu doar pentru diferenta de la 740, asa cum, de altfel, a decis Curtea Constitutionala", a subliniat atunci premierul Ponta.

In acest sens, Ministerul Muncii a publicat pe pagina sa de internet un proiect de ordonanta de urgenta care reglementeaza cum se vor face exact acest restituiri. Este vorba de proiectul de OUG privind stabilirea unor masuri de restituire a unor contributii de asigurari sociale de sanatate.

Astfel, potrivit proiectului de act normativ, sumele retinute de la data de 1 ianuarie 2011 pana la data de 30 aprilie 2012, reprezentand diferenta dintre pensiile nete rezultate prin aplicarea procentului de contributie de asigurari sociale de sanatate asupra intregului cuantum al pensiei si pensiile nete rezultate prin aplicarea procentului de contributie de asigurari sociale de sanatate
asupra partii din pensie care depaseste nivelul de 740 lei, se restituie astfel:
a) pentru sumele retinute in perioada ianuarie-martie 2011, restituirea se realizeaza in transe lunare egale in perioada iunie-august 2012;
b) pentru sumele retinute in perioada aprilie 2011-aprilie 2012, restituirea se realizeaza pana la data de 31 decembrie 2013.

Plata catre titularii drepturilor de pensii a acestor sume se efectueaza impreuna cu drepturile de pensii aferente fiecarei luni.

Proiectul mai stabileste ca pana la data de 25 august 2012 Guvernul trebuie sa aprobe graficul si modalitatea de restituire a sumelor retinute in perioada aprilie 2011-aprilie 2012, a caror restituire trebuie sa se realizeaza pana in 31 decembrie 2013.

Proiectul de OUG mai prevede ca restituirea sumelor percepute gresit pensionarilor se face din oficiu, de catre Casa Nationala de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii, precum si de catre casele de pensii sectoriale si cele apartinand sistemelor proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii.

De asemenea, se mai precizeaza in proiect, restituirea sumelor reprezentand diferenta dintre contributiile de asigurari sociale de
sanatate retinute de la data de 1 ianuarie 2011 pana la data de 30 aprilie 2012, rezultate prin aplicarea procentului de 5,5% asupra intregului cuantum al pensiei si celei rezultate prin aplicarea procentului de 5,5% asupra partii din pensie care depaseste 740 lei, se face prin diminuarea veniturilor bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate si se evidentiaza la o pozitie distincta de venituri bugetare. In plus, aceste sume se transfera de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate in primele 2 zile lucratoare ale lunii pentru care se efectueaza plata, in contul de sume de mandat si in depozit al Casei Nationale de Pensii Publice, al caselor de pensii sectoriale si al celor apartinand sistemelor proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii, dupa caz, la solicitarea acestora.

"Eventualele sume solicitate eronat de casele de pensii se restituie la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate in contul de venituri din care acestea au fost transferate", se mai arata in proiectul de OUG publicat de Ministerul Muncii.

Reamintim ca, prin Decizia nr. 223 si Decizia nr. 224 din data de 13 martie 2012, Curtea Constitutionala s-a pronuntat asupra exceptiilor de neconstitutionalitate referitoare la dispozitiile art.259 alin.(2) din Legea nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.
Curtea a constatat ca dispozitiile art.259 alin.(2) din Legea nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii sunt constitutionale in masura in care se interpreteaza in sensul ca procentul de 5,5% se aplica numai asupra veniturilor din pensii care depasesc 740 de lei.

Deciziile nr. 223 si 224 au fost publicate in Monitorul Oficial, nr. 236 din 18 aprilie 2012.

Potrivit motivarii CCR, categoria de venituri asupra careia poarta sarcina fiscala - contributia de asigurari de sanatate - sunt veniturile din pensie; sarcina fiscala este stabilita asupra diferentei dintre cuantumul pensiei si suma deductibila de 740 lei, iar prin modalitatea concreta de calcul al acestei sarcini fiscale se ajunge, in privinta tuturor pensiilor, indiferent de cuantumul lor concret, la plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat a cotei de 5,5% aplicata asupra diferentei mentionate si la scutirea totala de la plata contributiei a sumei deductibile de 740 lei.

avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

ISU Botoșani, îndemn la respectarea regulilor de prevenire a incendiilor cu ocazia pregătirilor de Paște!

astăzi, 13:17
11

Respectarea unor reguli simple poate preveni producerea unui incendiu cauzat de lăsarea nesupravegheată a aparatelor de gătit. De aceea, ISU Botoșani recomandă:- Nu lăsaţi mâncarea pe...

Expoziție-concurs dedicată Sărbătorilor Pascale la Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani (Foto)

astăzi, 12:16
32

Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” (Filiala Primăverii) Botoșani invită iubitorii de frumos să admire expoziția - concurs  „Lumină din lumină".Organizată d...

ANPC atenționează: Nu cumpărați de oriunde alimente pentru masa de Paște!

astăzi, 11:20
38

Președintele interimar al ANPC, Sebastian Hotca, a explicat că unul dintre cele mai importante aspecte de care ar trebui să ținem cont este, în primul rând, locul de unde ne facem...