Cum se vor reduce posturile din învăţământ: norme mai mari, clase comasate, directori la catedră

Cum se vor reduce posturile din învăţământ: norme mai mari, clase comasate, directori la catedră
15.000 de posturi în învăţământ trebuie să dispară până la data de 1 septembrie. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei susţin că au de unde să taie posturile. Sindicatele se tem, însă că măsurile ministerului ar putea da peste cap sistemul de învăţământ.

După tăierea celor 15.000 de posturi, o variantă ar fi ca profesorii rămaşi să predea mai multe ore. În prezent norma unui dascăl este de 18 ore pe săptămână, dar sindicaliştii spun că Ministerul Educaţiei poate propune majorarea normei la 20 de ore, printr-o Ordonanţă de Urgenţă care să modifice Statutul cadrului didactic.

În unele şcoli ar putea fi comasate clasele. De exemplu, din trei clase cu câte 20 de elevi s-ar putea face două clase a câte 30 de elevi, număr maxim prevăzut de lege. În acest caz, activitatea profesorilor este restrânsă. Asta înseamnă că unii titulari vor pleca la alte şcoli, în locul suplinitorilor.

O altă variantă ar fi ca directorii de şcoli să nu mai fie degrevaţi de ore. Potrivit sindicatelor, aproape 15.000 de directori nu îşi fac norma iar în locul lor predau suplinitorii.

În prezent, din cele 243.000 de posturi didactice, două treimi sunt ocupate de titulari. 46.000 de norme sunt ocupate de suplinitori, iar 5.200 de posturi aparţin necalificaţilor. Să nu uităm nici de pensionarii care predau la ore sau de profesorii asociaţi.

 


Realitatea.net

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 28 de ani din Darabani, prins de polițiști beat la volan!

Miercuri, 8 Mai 2024
87

În cursul zilei de miercuri, 8 mai 2024, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Darabani au oprit pentru control, pe drumul public din orașul Darabani, un autoturism condus de un tân...

Scad prețurile la gaze naturale și electricitate, anunțul ministrului Energiei!

Miercuri, 8 Mai 2024
96

„Au fost emise primele facturi pe luna aprilie la gaze şi energie electrică. Faţă de preţul maxim prevăzut de plafon, preţurile facturate la gaze naturale sunt cu până la 25% mai m...

Târgului Meșterilor Populari se va desfășura în perioada 10-12 mai 2024 la Botoșani

Miercuri, 8 Mai 2024
134

În acest an sunt așteptați la Botoșani 84 de meșteri populari din județele: Botoșani, Suceava, Iași, Vaslui, Neamț, Argeș, Mureș, Prahova, Covasna, Maramureș, Harghita și Republica M...