Cum se vor impozita banii romanilor, de la 1 iunie 2010?

Vezi principalele modificari pe care Guvernul vrea sa le aduca prevederilor legate de impozitul pe venitul, conform ultimului proiect de modificare a Codului Fiscal:

Prin acest proiect se urmareste recalificarea unor raporturi juridice care indeplinesc conditiile pentru a fi considerate raporturi care genereaza activitati dependente aplicand principiul prevalentei economicului asupra juridicului.

De asemenea, se prevede stabilirea unui plafon minim pentru venitul net anual dintr-o activitate independenta determinat pe baza de norme de venit la nivel de un salariu de baza minim brut pe tara in plata multiplicat cu 12 luni.

Mai mult se vor modifica cotele de cheltuiala forfetara acordata la calculul venitului net anual din drepturi de proprietate intelectuala in sensul diminuarii acesteia de la 40% la 20% iar in cazul veniturilor de aceasta natura provenind din crearea unor lucrari de arta monumentala de la 50% la 25%.

Totodata, proiectul de OUG prevede includerea in veniturile salariale a urmatoarelor sume acordate angajatilor:
- contravaloarea tichetelor cadou acordate potrivit legii;
- contravaloarea tichetelor de cresa acordate conform legii;
- contravaloarea tichetelor de vacanta acordate conform legii;
- contravaloarea tichetelor de masa acordate potrivit legii.

In veniturile salariale se vor include si cele obtinute ca urmare a activitatii de creare de programe de calculator si cele din platile compensatorii, ce vor fi impozitate.

Se vor supune impozitarii cu 16% si veniturile obtinute din dobanzi la depozitele la vedere/conturi curente de catre persoane fizice rezidente.

Proiectul prevede si impozitarea veniturilor sub forma dobanzilor bonificate la depozitele clientilor constituite in baza legislatiei privind economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ cu cota de 16%.
In plus, este prevazuta si impozitarea veniturilor obtinute din dobanzi pentru depozite la termen, si/sau instrumente de economisire de catre persoane fizice rezidente cu cota de 16%, indiferent de data constituirii depozitului/dobandirii instrumentului financiar.

In plus, se va realiza unificarea cotei de impunere a veniturilor obtinute din transferul titlurilor de valoare altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cadrul societatilor inchise la 16%, cu impunere anticipata in timpul anului de 10% pentru persoane fizice rezidente.

Se modifica si cota de impunere anticipata a castigurilor din operatiuni de vanzare cumparare valuta la termen pe baza de contract, precum si orice alte operatiuni de acest gen de la 1% la 10% pentru persoane fizice rezidente.

La calculul castigului net si a impozitului aferent in cazul transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, pentru anul 2010, se aplica urmatoarele reguli:
- pentru perioada 1 ianuarie 2010 – 31 mai 2010 se determina castigul net aferent acestei perioade in functie de perioada de detinere (365 de zile) si se asimileaza castigului net anual.
- pentru perioada 1 iunie 2010 – 31 decembrie 2010 se determina castigul net aferent perioadei indiferent de perioada de detinere si se asimileaza castigului net anual.
- castigul net asimilat castigului net anual se determina ca diferenta intre castigurile si pierderile inregistrate pe fiecare din cele doua perioade ale anului 2010.

Impozitul aferent castigurilor nete aferente fiecareia din cele doua perioade se determina astfel:
- pentru perioada 1 ianuarie 2010 – 31 mai 2010 prin aplicarea cotelor de impunere de 1% si respectiv 16% la castigul net aferent perioadei, asimilat castigului net anual;
- pentru perioada 1 iunie 2010 – 31 decembrie 2010 prin aplicarea cotei de impunere de 16% la castigul net aferent perioadei, asimilat castigului net anual. Pierderile nete aferente celor doua perioade se reporteaza in anul urmator.
De asemenea, actul normativ prevede eliminarea plafonului de venit neimpozabil de 600 lei pentru castigurile din jocuri de noroc si unificarea cotei de impunere a acestor venituri la 25%.

Situatia actuala privind impozitul pe venit

În prezent, pentru stabilirea nivelului normei de venit aferente activitatilor independente desemnate potrivit nomenclatorului elaborat de directiile teritoriale nu exista un plafon de venit minim.

Cotele forfetare de cheltuieli utilizate la determinarea venitului net pentru drepturile de proprietate intelectuala sunt de 40%, respectiv 50% pentru lucrarile de arta monumentala aplicata la venitul brut, cu posibilitatea optiunii pentru determinarea venitului net in sistem real.

În prezent nu sunt impozabile ca venituri din salarii tichetele acordate potrivit legilor speciale.
Nu sunt venituri salariale si nu sunt impozabile veniturile obtinute ca urmare a activitatii de creare de programe pentru calculator. De asemenea, nu sunt incluse in categoria veniturilor salariale si nu sunt impozabile platile compensatorii, acordate potrivit legii.

Nu sunt venituri impozabile: dobanzile la depozitele la vedere/conturi curente; depozitele la termen si/sau instrumentele de economisire si dobanzile bonificate la depozitele clientilor constituite in baza legislatiei privind economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ.

Impozitarea castigurilor din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, se realizeaza diferentiat in functie de perioada de detinere a titlurilor (365 de zile) prin aplicarea cotelor de 1% si respectiv de 16% asupra castigului net anual. Plata anticipata de impozit datorata in cursul anului se stabileste prin aplicarea cotei de 1% asupra castigului realizat la fiecare tranzactie.

Plata anticipata de impozit datorata in cursul anului, se stabileste prin aplicarea cotei de 1% asupra castigului realizat din operatiuni de vanzare cumparare valuta la termen pe baza de contract, precum si orice alte operatiuni de acest gen.

Plafonul de venit neimpozabil de 600 lei se acorda pentru castigurile din jocuri de noroc. Veniturile din jocuri se impun cu o cota de 20% si respectiv 25%, aplicate asupra venitului net mai mic, respectiv mai mare, de 10 000 lei.

 

Sursa: Avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ministerul Educației vrea responsabili cu educația rutieră în școli și inspectorate!

Marţi, 30 Aprilie 2024
52

Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 27850 din 26.04.2024. Documentul este semnat de Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației.O altă solicitare a Ministerului Ed...

Jandarmii din Botoșani promovează pe 1 mai oferta educatională în domeniul militar pe Pietonalul Unirii

Marţi, 30 Aprilie 2024
81

Tinerii interesați au ocazia să obțină informații referitoare la oferta de școlarizare pentru Școlile Militare de Subofițeri Jandarmi Fălticeni și Drăgășani, care în sesiunea de adm...

Reprezentanți ai sistemului penitenciar ucrainean, în schimb de experiență la colegii din Botoșani (Foto)

Marţi, 30 Aprilie 2024
76

Și din acest deziderat, instituția evoluază atât în ceea ce privește furnizarea de condiții custodiale aliniate normelor internaționale, cât și în ceea ce privește dezv...