Cum se vede țara din Horodiștea, unde se atârnă harta în cui? Tescovină și politică la Polul Nord al României

Cum se vede țara din Horodiștea, unde se atârnă harta în cui? Tescovină și politică la Polul Nord al României

   evz.ro

Horodiștenii, câți au mai rămas, sunt oameni care se uită de sus, la propriu, către noi. Viața la țară, acolo unde nimeni nu și-a propus să ajungă, în nordul extrem al țării, are o logică. Ei sunt sus și noi cam mici. Satul Horodiștea, aparținător de comuna Păltiniș, din județul Botoșani, este cea mai nordică localitate din țară.

Coordonatele sale sunt: latitudine 48°14′9″ Nord și longitudine 26°43′59″ Est.

Bucureștiul se vede tare mic de aici, de la noi, te fixează Constantin Negru, asistentul medical de la dispensarul din Horodiștea. Doar 900 de oameni mai populează cele 700 de gospodării ale așezării.

Structura etnică e 100% românească. Politica îi lasă rece, habar n-au de gazele de șist, Roșia Montană e un punct pe hartă, iar la televizor se uită la Suleyman Magnificul.

Majoritatea sunt bătrâni, că tineretul a plecat la oraș sau în străinătate. Natalitatea a scăzut de șase ori în zece ani. Oamenii trăiesc de pe urma porumbului, flori-soarelui și a soiei.

Au dat samagonul pe țuică și tescovină, că nu mai are cine să scoată sfecla din pământ!, se îmbufnează viceprimarul Gheorghe Olariu, fostul poștaș din sat, ajuns acum la al treilea mandat la primărie. O cinzeacă nu doriți? Ceva bun, de casă..., o țuiculiță de prună!, te îmbie vicele. Când vede că te uiți la ceas, scoate trei păhăruțe: Hai că iau și eu cu dumneavoastră!. E ora nouă fără zece dimineața.

Io văd Capitala în hopuri

Principala problemă a vicelui Olariu e apa: Jumătate din sat are o sută de fântâni și cealaltă niciuna! Vara, câte trei săptămâni, n-am o lingură de apă să dau la oameni..., te pune la curent edilul. De București ce spune? Io văd Capitala în hopuri, inconsecvent, în vorbe și fapte. Ne aburesc... Ponta mi se pare slăbuț, iar Crin ar vrea da’ nu prea poate, e dezamăgit viceprimarul liberal din satul care i-a dat poserității pe judoka Alina Dumitru și pe Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, singurul sfânt român cu rude în viață.

Sunt case frumoase în Horodiștea. La urma urmei e localitate de frontieră, pe granița UE cu Moldova și Ucraina. Cu țigările se mai aude, îi mai prinde, da’ nu horodișteni sau păltinișeni. Fac dorohoienii și darabanenii!, își apără vicele electoratul. Lângă primărie, pe o sârmă de rufe, atârnă la uscat tricourile echipei de fotbal sătești. Păltinișul tocmai a bătut cu 1-0 în deplasare la Dersca!

Politică de tescovină

Nu se zărește Bucureștiul de aci! Promite mult și nu face nimic. Au zis că măresc pensiile, da’ 3,7% n-ajunge la o pensie mică. Nici Ponta, nici Antonescu nu-s serioși... și Băsescu e pe ultima sută! Trebe promovat tineretul!, e înțelept Ioan Gușu, de 68 de ani, fost șofer care a ajuns chiar și la București. A fost ultima oară în concediu acum 14 ani și este de acord cu gazele de șist și cu proiectul Roșia Montană: Să fie locuri de muncă, da’ fără poluare. Bătrânul tocmai a dat jos, din căruța trasă de iapa Păpușa, de zece ani, niște butoaie cu 200 de kilograme de borhot de struguri. Ies cam 30-35 de kile de tescovină, la 50 de grade!, aproximează din ochi Eugen Olaru, fratele vicelui și țuicarul satului, sprijinit pe cazanul de țuică. Mi-ar place să stau la București, da’ să fac bani aici!, analizează țuicarul o ipoteză practic imposibilă.

Citește mai mult pe EVZ.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

COD PORTOCALIU de grindină și descărcări electrice în 13 localități din Botoșani, valabil până la ora 23:00!

Luni, 1 Iulie 2024
644

Sunt prognozate: grindină de medii și posibil mari dimensiuni, averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului..Populația din localitățile vizate a fos...

Incendiu provocat de un scurtcircuit într-o localitate din Botoșani, câteva hectare de miriște și grâu distruse! (foto, video)

Luni, 1 Iulie 2024
334

Un echipaj din cadrul Punctului de Lucru Coțușca a ajuns, în cel mai scurt timp, la fața locului, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă. Împreună cu Serviciul Voluntar pent...

Doi elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi Fălticeni au intervenit în ajutorul unui botoșănean căruia i s-a făcut rău!

Luni, 1 Iulie 2024
287

Șoferul mașinii în care se afla bărbatul a strigat după ajutor, iar cei doi elevi jandarmi au procedat la scoaterea bărbatului inconștient din mașină, după care l-au așezat într-...