Cum se va desfasura activitatea la birourile electorale ale sectiilor de votare intre 27-30 iulie

Biroul Electoral Central a anuntat cum se va desfasura activitatea la birourile electorale ale sectiilor de votare intre 27 si 30 iulie, in zilele din perioada referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.

Presedintii birourilor electorale ale sectiilor de votare vor prelua vineri materialele necesare pentru referendum, arata o circulara a BEC referitoare la operatiuni care urmeaza a fi efectuate de birourile electorale ale sectiilor de votare intre 27 si 30 iulie, citata de Agerpres.

Astfel vineri vor fi preluate buletinele de vot, stampilele cu mentiunea ``VOTAT 2012 RDPR", stampila de control a sectiei de votare, doua exemplare ale copiei de pe lista electorala permanenta, formularele listelor electorale suplimentare, formularele proceselor-verbale privind rezultatele referendumului, timbrele autocolante, tusiere si papetarie.

La preluarea materialelor, presedintele biroului electoral al sectiei de votare va verifica numarul buletinelor de vot prin desfacerea pachetelor si numararea buletinelor de vot. Dupa verificarea existentei materialelor, presedintele biroului electoral al sectiei de votare sigileaza sacii in care se afla acestea, cu o banda de hartie pe care a aplicat in prealabil stampila de control a sectiei de votare, si asigura depozitarea acestora, sub paza, pana sambata, in spatiul pus la dispozitie de primar.

Conform BEC, sambata, presedintii birourilor electorale ale sectiilor de votare preiau materialele necesare votarii din spatiile puse la dispozitie de primar si se deplaseaza pana la ora 18,00 la sediul sectiei de votare, insotiti de paza. Presedintele biroului electoral dispune asezarea posturilor de paza in jurul localului de vot si dispune indepartarea materialelor de propaganda electorala din si de pe sediul sectiei de votare.

Tot in acea zi, presedintele biroului electoral al sectiei de votare, impreuna cu ceilalti membri prezenti in local, asigura desigilarea sacilor in care se afla materialele necesare votarii si verificarea acestora, inclusiv a numarului de buletine de vot. Intre orele 18,00-20,00, birourile electorale ale sectiilor de votare primesc cererile de votare prin intermediul urnei speciale si tabelele centralizatoare intocmite de conducerile institutiilor sanitare si de ocrotire sociala.

Inainte de plecare, presedintele biroului electoral asigura sigilarea ferestrelor si usilor localului de vot cu benzi de hartie pe care a aplicat in prealabil stampila de control a sectiei de votare si care au fost semnate de el si de ceilalti membri prezenti.

BEC informeaza ca parasirea localului de vot cu stampila de control a sectiei de votare, cu buletine de vot, stampile cu mentiunea ``VOTAT 2012 RDPR" sau cu listele electorale este interzisa.


In preziua votarii nu se va aplica stampila de control a sectiei de votare pe verso-ul buletinelor de vot. In ziua referendumului, presedintele biroului electoral al sectiei de votare si ceilalti membri vor fi prezenti la sediul sectiei de votare cu o ora inainte de ora inceperii votarii pentru a verifica urnele, cabinele, listele electorale, buletinele de vot si stampilele. Aplicarea stampilei de control a sectiei de votare pe ultima pagina a buletinelor de vot se face pe transe de cate 100, pe parcursul intregii zile de votare, in functie de afluxul alegatorilor la sectia de votare.

Persoanele acreditate au dreptul sa asiste la toate operatiunile din ziua votarii, inclusiv la numararea voturilor si la intocmirea proceselor-verbale privind rezultatele referendumului. La incheierea votarii, dupa inchiderea salii unde se voteaza, presedintele, impreuna cu ceilalti membri ai biroului electoral, efectueaza operatiunile de numarare a buletinelor de vot si de consemnare a rezultatului votarii.

Printre altele, acestia anuleaza buletinele de vot neintrebuintate, stabilesc numarul alegatorilor prezenti la urne, prin insumarea semnaturilor inscrise pe copiile listelor electorale permanente existente in sectia de votare, respectiv pe listele electorale suplimentare, inclusiv cele folosite la votarea cu urna speciala. Totodata, urnele se desigileaza una cate una, iar membrii biroului electoral al sectiei de votare numara buletinele de vot unul cate unul.

Presedintele citeste cu voce tare optiunea votata si arata buletinul de vot celor prezenti. Buletinele de vot se grupeaza pe optiuni, se numara si se leaga separat. Voturile nule si voturile valabil exprimate pentru fiecare optiune se consemneaza in cate un tabel separat de cate un membru al biroului electoral al sectiei de votare, desemnat de presedinte.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Rezultate finale definitivat, la Botoșani a crescut rata mediilor peste opt!

astăzi, 16:05

La nivelul județului Botoșani, rata mediilor peste 8 (opt), obținute de candidații care au susținut proba scrisă a crescut la  73,6%, față de 69,6%, înainte de contestații. La n...

Revoluție în spitale: Guvernul taie contribuțiile pacienților și introduce controale dure împotriva raportărilor fictive!

astăzi, 15:45

Guvernul condus de Ilie Bolojan, prin Ministerul Sănătății coordonat de Alexandru Rogobete, pregătește o reformă de anvergură a sistemului sanitar din România. Pachetul de măsuri viz...

Dorohoianul dispărut de mai bine de un an, căutat în toată țara!

astăzi, 14:20

Polițiștii caută informații despre Găină Dorin, un bărbat de 63 de ani, care a dispărut de la domiciliu în luna iunie 2024. Născut pe 31 mai 1962 în Dorohoi, județul Botoșani, D...