CUM SE FURĂ O ŢARĂ: Rafinăria RAFO Oneşti va fi vândută la fier vechi

Firma Petrochemical Holding din Viena, acÅ£ionarul majoritar al RAFO OneÅŸti (RAF), a decis să vândă rafinăria la fier vechi, urmând ca terenul să fie folosit ca platformă industrială pentru o serie de proiecte tehnice.

"Datorită situaÅ£iei financiare a RAFO, îl împuternicesc pe directorul general RAFO SA să înceapă procedura de desfacere (vânzare) a activelor ÅŸi utilajelor aferente ale companiei", potrivit unui comunicat al companiei transmis marÅ£i Bursei de Valori BucureÅŸti, citat de Mediafax.

Sumnele obÅ£inute din vânzarea instalaÅ£iilor RAFO vor fi folosite pentru finanÅ£area activităţii curente, plata obligaÅ£iilor de mediu ÅŸi întreÅ£inea infrastructurii existente în vederea dezvoltării pe terenurile rafinăriei a unei platforme industriale pentru implementarea unor proiecte tehnice.

"PreÅ£ul de vânzare a activelor ÅŸi a utilajelor se va stabili în baza preÅ£urilor utilajelor pe piaÅ£a second hand (utilaje folosite), dar nu poate fi mai mic decât preÅ£ul fierului vechi pe piaÅ£a locală românească în ziua semnării contractelor de vânzare/cumpărare a utilajelor", precizează comunicatul.

Petrochemical Holding deţine 96,51% din acţiunile RAFO, iar restul de 3,48% aparţine mai multor acţionari.
 
Cum se fură o ţară!

RAFO a fost înfiinÅ£ată în 1956 cu scopul de a procesa Å£iÅ£eiul nesulfuros, fiind una din cele mai mari rafinării de la noi din Å£ară. Are o capacitate de rafinare de 3,5 milioane de tone pe an.

Rafinăria a fost privatizată în anul 2001 prin preluarea pachetului majoritar de acÈ›iuni (59,9%) de către consorÈ›iul format din Imperial Oil (deÈ›inută de Corneliu Iacubov) È™i Canyon Servicos (Portugalia) pentru suma de 7,48 milioane dolari. Compania Canyon Servicos este împarÈ›ită între firmele Merrydown È™i Meadowside Management, cu sediul în Insula Nevis (paradis fiscal) È™i sunt conduse de Jorge Rivera È™i Carlos Apodaca, doi avocaÈ›i care reprezintă interesele cunoscutului lider PSD Viorel Hrebenciuc.

Firma britanică Balkan Petroleum a preluat de la acest consorÈ›iu pachetul majoritar în anul 2003. Compania Calder-A (parte a grupului Petrochemical Holding) a achiziÈ›ionat Balkan Petroleum în noiembrie 2006, devenind acÈ›ionarul majoritar.
RAFO OneÈ™ti a intrat în procedură de reorganizare judiciară în aprilie 2004, fiind cel mai mare datornic la buget. La acel moment, conform Centrului Român pentru Jurnalism de InvestigaÈ›ie, Gabriel Bivolaru ar fi fost "stăpânul din umbră" al RAFO OneÈ™ti. La sfârÈ™itul anului 2004, guvernul Năstase a aprobat È™tergerea datoriilor, convertindu-le în acÈ›iuni.

În iulie 2005, compania Calder A a preluat pachetul majoritar de acÈ›iuni la RAFO. În spatele Calder A se afla fondul PMG-Privatstiftung, condus de omul de afaceri rus Yakov Goldovsky.

În 2007, AVAS a ridicat gajul instituit asupra acÈ›iunilor rafinăriei, investiÈ›iile asumate prin contractul de privatizare fiind efectuate. Până în noiembrie 2007, RAFO OneÈ™ti a plătit toate datoriile către bugetul general consolidat, în suma de 898 milioane de RON (aproximativ 250 milioane Euro). Tot în noiembrie 2007, acÈ›ionarii RAFO OneÈ™ti au aprobat majorarea capitalului social la 2,01 miliarde lei (570 milioane euro).

În mai 2007, RAFO OneÈ™ti a preluat Rafinăria DărmăneÈ™ti, ca punct de lucru.

Rafinăria a fost cumpărată, în anul 2009, de Petrochemical Holding - proprietatea fostului oligarh rus Iakov Goldovskiy care a deÈ›inut colosul petrochimic Sibur până la venirea la putere a lui Vladimir Putin. Ulterior Goldovskyi a fost arestat pentru È™apte luni după care a fost eliberat, a părăsit Rusia È™i a înfiinÈ›at Petrochmeical Holding în Austria, companie aflată printre primele din Europa la producerea de PET-uri.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cod roșu de ploi torențiale și abundente în județul Galați!

astăzi, 10:13

Meteorologii au emis o nouă atenÈ›ionare meteo pentru judeÈ›ul GalaÈ›i. Astfel, pe 30 septembrie de la ora 00:00 până la ora 09:00 va fi COD ROȘU. În judeÈ›ul GalaÈ›i va ploua torenÈ...

Școală din județul Botoșani, decorată de președintele României!

astăzi, 09:57

Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” din IbăneÈ™ti va fi decorată, pe 8 octombrie, la Palatul Cotroceni de Klaus Iohannis, preÈ™edintele României. Această distincÈ›ie va fi o...

Ce măsuri ia Dinamo împotriva huliganului care a aruncat cu scaunul după arbitru la meciul cu FC Botoșani!

astăzi, 09:09

Concret, în minutul 90+2 al duelului de pe stadionul Arcul de Triumf, un suporter furios al „Câinilor”, aflat în tribune, a aruncat cu un scaun spre arbitrul asistent Cos...