Cum se foloseşte îngrăşământul natural şi care sunt riscurile
Stiri Botosani Thursday, 9 May 2013 ActualitateAdevărata alegere în ce priveşte îngrăşămintele nu este: chimic sau natural ci adecvat sau inadecvat. Ca şi îngrăşămintele chimice şi cele naturale sînt foarte diferite în ce priveşte compoziţia chimică. Este necesar să ştii ce tip de îngrăşământ natural alegi în funcţie de tipul de sol şi de cultură. Altfel, rezultatele nu vor fi deloc cele dorite: solul se va degrada, recolta va fi slabă cantitativ şi de o calitate proastă.
Vitele, caii, oile, caprele "produc" bălegar, păsările de curte, găinaţ – orice fel de bălegar şi orice fel de găinaţ este altfel şi nu poate fi utilizat oricum pentru că are o concentraţie anume de azot, fosfor, potasiu sau calciu.
Nu este tot una dacă foloseşti un "îngrăşământ" care conţine 0,5% azot sau 4,5%, 0,3% fosfor sau 2,7% – diferenţele sînt mari.
Azotul, fosforul, potasiul, calciul, sulful şi magneziul sînt macronutrienţi – plantele au nevoie de aceste substanţe în mod deosebit.
Fierul, borul, zincul, sînt micronutrienţi – aceştia îmbunătăţesc plantele
Macro sau micro nutrienţii există într-o măsură mai mare sau mai mică în sol – rolul îngrăşămintelor fiind acela de a "acoperi" deficienţele solului.
Pentru aceasta trebuie identificate punctele slabe ale solului. Aces lucru este pus în evidenţă de anumite semne pe care plantele cultivate le prezintă – exact ca nişte oameni bolnavi.
Când partea de sus a frunzei este uşor pală iar cea de jos galbenă atunci avem o lipsă de azot.
Când vârful şi marginile frunzei sînt galbene atunci avem o lipsă de potasiu.
Când frunzele sînt de un verde mai închis la culoare decât ar fi normal atunci avem o lipsă de fosfor.
Cel mai "bogat" dintre îngrăşămintele naturale este găinaţul uscat – acest conţine 4,5% Azot, 2,7% Fosfor, 1,4% Potasiu. Mai puţin bogat este bălegarul de vite şi oi – 1,9% şi 2,0% Azot, 1,5% şi 1,4% Fosfor, respectiv 2,2% şi 2,9% Potasiu. Găinaţul uscat trece în fruntea topului pentru că are un conţinut aproape dublu de Azot şi Fosfor – doi dintre cei mai importanţi trei macro-nutrienţi.
Deşi Azotul este considerat "ingredientul" creşterii – utilizarea lui trebui făcută cu măsură şi întotdeauna în mod adecvat cu tipul de sol şi de cultură – singurul care ştie este agronomul.
Mai trebuie luat în considerare şi pH-ul solului – cât este de acid sau de alcalin pentru că acesta este indicatorul principal care va spune ce anume tip de cultură va merge şi ce anume combinaţie de nutrienţi va trebui folosită.
Oricum, renunţaţi ideea că dacă este "natural" nu poate dăuna – şi ploaia acidă este naturală şi este dăunătoare – la fel şi îngrăşămintele pot fi dacă nu sînt folosite cum trebuie. Nu doar lipsa unui anume nutrient poate dăuna, ci şi excesul.
agrointel.ro
Spune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Vecinii din Suceava se tem de cazurile de pestă porcină din Botoșani!
Pesta porcină africană are o nouă perioadă activă în țară, în debut de an 2025, cu multiple focare la porcul domestic, inclusiv la două ferme mari. Potrivit publicației Monitor...
Calendarul anului școlar viitor, aflat în dezbatere publică!
Ministerul Educației a publicat calendarul anului școlar 2025-2026, proiect care se află în dezbatere publică până pe 1 martie. În forma actuală, documentul prevede ca anul ...
(A) FLUXINVEST S.R.L. - COMUNICAT DE PRESĂ - Finalizare proiect
Beneficiar: FLUXINVEST S.R.L. Cod SMIS 313862, Nr. Contract de finanțare 65 / 21.05.2024 Valoarea totală a proiectului: 662.287,46 lei, din care asistența financiară nerambursabilă este de 445...
Newsletter
Abonează-te la Newsletter-ul Stiri Botoșani pentru a fi la curent cu cele mai noi știri și reportaje!
© 2025 WEB EMOTION SRL | Toate drepturile rezervate.
Web Emotion, Live.Botosani.ro, Botosani.ro Stiri.Botosani.ro si logo-urile acestora sunt marci inregistrate ale Web Emotion. Toate celelalte marci sunt proprietatea companiilor detinatoare. Reproducerea continutului din acest site este permisa numai cu acordul Web Emotion.
Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Despre Cookie-uri
Pagină generată în 0.74 secunde
Acest website foloseşte cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Mai multe detalii despre cookie-uri aici