Cum se calculeaza reducerea salariala in invatamant!

Haosul creat in scoli de aplicarea Legii 329/2009 privind reducerea cheltuielilor de personal se refera la stabilirea zilelor de concediu fara plata, dar si la calcularea reducerii salariale.

Daca unii profesori vor primi un salariu pe luna noiembrie cu 15,5% mai mic, altii ar putea simti la salariu o reducere de doar 9,81%, daca directorii de scoli vor opera reducerile de personal aplicind legea, dar tin cont in aplicarea ei si de un act semnat de juristii Consiliului Superior al Magistraturii, care sustin ca procentul corect pentru luna noiembrie este de 9,81%.

Acest procent este valabil in conditiile in care legea a devenit oficiala de pe 12 noiembrie, adica de la trei zile dupa publicarea in Monitorul Oficial. In consecinta, legea nu poate fi aplicata si pentru perioada 1-12 noiembrie. Minuta nu este un act normativ, ci unul administrativ intern dat de CSM, cu aplicabilitate in toate instantele din tara.

"Pentru luna noiembrie, procentul de 15,5% lunar, in medie, de reducere a cheltuielilor de personal, trebuie aplicat proportional cu perioada din aceasta luna in care legea se aplica, si nu raportat la intreaga luna. In consecinta, trebuie operata o reducere de 9,81% pentru aceasta luna", este specificat in minuta emisa dupa sedinta comisiei juridice a CSM din 18.11. 2009.

Minuta oficiala a CSM are forta in toate instantele din tara.

Daca ordonatorii de credit nu vor tine cont de acest act administrativ, vor face un abuz in conditiile in care vor reduce cheltuielile de personal pe noiembrie cu 15,5%. In aceste conditii, cadrele didactice vor putea da in judecata scoala.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Lecție despre independență și tărie de caracter cu micii cititori, la Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” din Botoșani!

Friday, 25 October 2024

Coordonați de prof.Cristina Surdu, cei mici  au avut parte astăzi de o zi specială la bibliotecă. Au început un nou Club de lectură intitulat „Comoara lecturii". Pasionați ...

Social democrații botoșăneni la debut de campanie electorală pentru prezidențiale! (Foto, Video)

Friday, 25 October 2024

Alegerile prezidențiale vor avea loc în două tururi. Primul tur va fi pe 24 noiembrie, iar cel de-al doilea pe 8 decembrie, momente în care românii își vor putea alege noul ...

Elevii unui liceu din județ au învățat de la comisarii Gărzii de Mediu Botoșani cum să colecteze selectiv deșeurile! (foto)

Friday, 25 October 2024

Pentru că militează ca activitatea de colectare separată să fie un obicei zilnic, abandonarea deșeurilor să nu stea în caracter, iar exemplul lor să fie multiplicat, comisarii din cadrul ...