Cum salvați pomii: Cea mai ieftină şi ecologică metodă de a combate îngheţul târziu de primăvară în livezi!

După o iarnă caldă, pomii au intrat deja în vegetație și pomicultorii se tem că recoltele de fructe din acest an vor fi grav afectate de înghețurile târzii de primăvară.

Cum salvați pomii: Cea mai ieftină şi ecologică metodă de a combate îngheţul târziu de primăvară în livezi!

Care este cea mai ieftină şi ecologică metodă de a combate îngheţul târziu de primăvară în livezi?

”În caz de îngheţ tardiv de primăvară, ar fi bine ca fermierii să facă ceaţă artificială cu ajutorul instalaţiei de irigare prin picurare sau prin aspersie. Când se anunţă că temperatura urmează să scadă sub pragul de îngheţ, cu câteva ore înainte, fermierii trebuie pornească instalaţia de irigare şi să o lase pornită peste noapte. Când temperatura scade, automat se face o pojghiţă de gheaţă care împiedică îngheţul pe ramurile, frunzele şi florile pomului. Este cea mai ieftină şi cea mai ecologică metodă de a combate îngheţul târziu de primăvară”, spune Olimpia Iordănescu, profesor la Facultatea de Horticultură a Universității de Științele Vieții “Regele Mihai I” din Timișoara.

De asemenea, sunt importante tratamentele efectuate în livadă. Dacă sunt făcute tratamentele cuprice, pomii devin mai rezistenţi şi la schimbările de temperatură. Există pe piaţă şi substanţe cu rol de biostimulator care pot reduce din efectele negative ale îngheţului până la anumite temperaturi.

Contează foarte mult pentru rezistenţa pomilor şi tratamentul de iarnă împotriva insectelor, care trebuie efectuat încă din luna ianuarie.

Temperaturi negative sub minus 4 grade Celsius depăşesc pragul de dăunare de 10% pentru speciile cais, piersic, nectarin, cireş şi vişin şi se apropie de pragul de dăunare de 10% pentru specia prun, scrie Revista Ferma.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

La un pas de dezastru din cauza unei candele! Recomandările pompierilor botoșăneni (Foto)

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
351

Nu lăsați candelele aprinse lângă perdele, haine sau alte obiecte care pot lua foc uşor.Sâmbătă seara, într-o casă din localitatea Zăicești s-a produs un incendiu. Vecin...

Botoșăneanul care se dădea polițist număra ”mita” la vedere și îi garanta proxenetului: ”Procurorul îi șmecher! Clasare!”

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
373

Falsul polițist din Botoșani a pretins 23.000 de euro de la un proxenet ca să-i pună o vorbă bună la un așa-zis ”procuror” care ar fi instrumentat dosarul în care era acuzat d...

Campionat național cu 16 medalii obținute de sportivii din Botoșani!

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
229

În perioada 19-20 aprilie 2024, sportivii legitimați la secția de Taekwondo WT a Clubului Sportiv Botoșani, precum și cei ai Asociației Brilliant Taekwondo Sporting Club, au participat, &ic...