Cum salvați pomii: Cea mai ieftină şi ecologică metodă de a combate îngheţul târziu de primăvară în livezi!

După o iarnă caldă, pomii au intrat deja în vegetație și pomicultorii se tem că recoltele de fructe din acest an vor fi grav afectate de înghețurile târzii de primăvară.

Care este cea mai ieftină şi ecologică metodă de a combate îngheţul târziu de primăvară în livezi?

”În caz de îngheţ tardiv de primăvară, ar fi bine ca fermierii să facă ceaţă artificială cu ajutorul instalaţiei de irigare prin picurare sau prin aspersie. Când se anunţă că temperatura urmează să scadă sub pragul de îngheţ, cu câteva ore înainte, fermierii trebuie pornească instalaţia de irigare şi să o lase pornită peste noapte. Când temperatura scade, automat se face o pojghiţă de gheaţă care împiedică îngheţul pe ramurile, frunzele şi florile pomului. Este cea mai ieftină şi cea mai ecologică metodă de a combate îngheţul târziu de primăvară”, spune Olimpia Iordănescu, profesor la Facultatea de Horticultură a Universității de Științele Vieții “Regele Mihai I” din Timișoara.

 

De asemenea, sunt importante tratamentele efectuate în livadă. Dacă sunt făcute tratamentele cuprice, pomii devin mai rezistenţi şi la schimbările de temperatură. Există pe piaţă şi substanţe cu rol de biostimulator care pot reduce din efectele negative ale îngheţului până la anumite temperaturi.

Contează foarte mult pentru rezistenţa pomilor şi tratamentul de iarnă împotriva insectelor, care trebuie efectuat încă din luna ianuarie.

Temperaturi negative sub minus 4 grade Celsius depăşesc pragul de dăunare de 10% pentru speciile cais, piersic, nectarin, cireş şi vişin şi se apropie de pragul de dăunare de 10% pentru specia prun, scrie Revista Ferma.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ministrul Apărării anunță recrutări pe bandă rulantă: „E nevoie de mai multă lume!”. Ce spune despre armata obligatorie

astăzi, 14:31

Ministrul Apărării din partea USR, Ionuț Moșteanu, vrea investiții mai mari în Armată. În opinia oficialului Guvernului Bolojan, MApN trebuie să se bazeze pe 120.000 de cadre. Mo...

Cadre didactice și inspectori școlari din Botoșani, experiențe preofesionale în Cehia, Turcia și Franța! (Foto)

astăzi, 13:07

Aproape 40 de cadre didactice și inspectori școlari au beneficiat de experiențe valoroase de formare și schimb de bune practici, cu scopul de a transforma școlile din mediul rural în comuni...

De ce renunță tinerii teologi la preoție? Preot din Botoșani: ”Prima dată am crezut că glumește”

astăzi, 12:16

Conform unor studii recente, un număr mare de preoți renunță în fiecare an la preoție. Informația este confirmată de un preot botoșănean. Mai exact, părintele Teodor Ciurariu, de la...