Cum să-ți crești încrederea în tine și care sunt beneficiile (cazul Simona Halep)

După cum deja am auzit cu toții, Simona Halep a câștigat marele premiu la Turneul Wimbledon. Românca în vârstă de 27 de ani, a învins-o sâmbătă, 13 iulie, pe americanca Serena Williams.

Pe lângă discuțiile despre strategie, antrenament și dietă, considerăm că mai este un aspect al jocului care trebuie tratat cu maximum de importanță: încrederea în sine.

După cum vom vedea imediat, Simona a avut încredere în sine și mai mult, suport de la fanii și prietenii ei, pe care chiar ea le acreditează ca fiind elemente cheie în succesul ei din Anglia.

Cum să-ți crești încrederea în tine și care sunt beneficiile (cazul Simona Halep)

Deci, ce este încrederea de sine?

Definiția cea mai populară spune așa: „conceptul de încredere în sine se caracterizează prin judecățile, abilitățile și comportamentele unei persoane.

Este o credință pozitivă a unui om despre sine, că poate duce la capăt ce își propune, acum sau în viitor. Încrederea de sine crește în timp, prin expunerea la diverse experiențe și dobândirea de noi abilități.„

Probabil că ați auzit persoane care să discute despre cum „n-au încredere” să facă ceva, sau nu consideră ca altcineva ar avea încredere.

Motivele pentru care cineva ar putea să ducă lipsă de încredere sunt variate, dar de cele mai multe ori pot fi corectate facil, cu ajutorul exercițiilor și informațiilor de specialitate.

Cum facem să ne creștem încrederea de sine?


 

Haideți să ne întoarcem la victoria Simonei Halep. Mai precis, haideți să analizăm puțin declarațiile ei de după joc. Care este secretul pentru a deveni cea mai bună jucătoare de tenis din lume?

"A fost meciul perfect, ziua perfectă. Nu m-am gândit nicio clipă la scor. Am vrut doar să îmi fac treaba și să cred în șansa mea să câștig."

Prima lecție de încredere: concentrează-te pe momentul prezent. Cu cât te gândești mai mult la părerile celorlalți, la cum ești perceput de ei sau te ancorezi prea mult de un rezultat, vei fi mai predispus către greșeli.

În momentul în care trăiești aici și acum, întri într-o stare de flow, unde lucrurile parcă merg de la sine și tu doar le lași să se întâmple. Dacă vrei să înțelegi ce este această stare, doar uită-te la niște cântăreți pe scenă - acela este flow.

"O să stau câteva zile, să mă odihnesc și să mă bucur de trofeu. Apoi o iau de la capăt. Obiectivul este săptămânal, în fiecare turneu vreau să dau totul și să câștig."

A doua lecție de încredere: fii modest. Da, poate sună ciudat, dar modestia este secretul încrederii reale, pe termen lung (deși mulți ar crede că sunt concepte antonime).

Este pentru că atunci când devii prea încrezător, te oprești din a învăța. Consideri că deja le știi pe toate și începi să te plafonezi. Mai mult, simți că tu nu mai ai cum să greșești, iar când o mai faci, te simți inconfortabil.

Dacă rămâi modest în permanență, înveți în permanență – iar lecțiile nu se termină niciodată!

Încrederea în sine – studiu aprofundat

Dacă articolul acesta ți-a stârnit interesul în domeniu, iată câteva cărți care te pot ajuta să afli mai multe despre subiect:

Jocul Încrederii de Maria Konnikova

Maria este o scriitoare și psihologă ruso-americană. În plus este și jucătoare profesionistă de poker.

Din experiențele ei variate de viață, aceasta a tras concluzia că încrederea în sine joacă un rol vital în viețile oamenilor. Folosindu-se de cunoștințele ei de psihologie, a scris această carte, Jocul Încrederii. Un material vital pentru a cunoaște mai bine domeniul, pentru a înțelege rolul încrederii în diverse situații de zi cu zi.  

Experimentul iubirii de sine de Shannon Kaiser

Shannon este scriitoare, orator motivațional, profesoară și life coach. Și-a dedicat viața pentru a-i ajuta pe alții să înțeleagă cum să se accepte mai mult.

Cartea aceasta, Experimentul iubirii de sine, explică cum putem face pentru a fi mai blânzi cu noi, pentru a deveni persoane mai bune și, ca efect, să fim oameni mai frumoși pentru cei din jurul nostru.

Puterea încrederii de sine de Brian Tracy

Brian Tracy este unul dintre cei mai cunoscuți autori de cărți de dezvoltare personală. Are mai mult de 70 de cărți publicate, fiecare tradusă în zeci de limbi.

Firma lui, Brian Tracy International, oferă consiliere pe subiecte variate, cum ar fi: încrederea în sine, creativitate, strategie și psihologie. Ca atare, Brian este un foarte bun cunoscător al subiectului, cartea sa fiind admirată de sute de mii de persoane.

 

 

Spune-ne opinia ta