Cum sa nu lasi date private la indemana altora

Sunteti la serviciu si ca orice persoana normala, printre munca propriu-zisa pe care o prestati va mai faceti timp ca sa verificati mail-ul, sa mai cautati ceva pe google, sa mai lasati un comentariu pe un forum, blog etc. De asemenea aveti si un client de instant messaging instalat: Yahoo Messenger, Windows Live Messenger, Google Talk. Clientul de chat porneste automat cand deschideti calculatorul si de asemenea se si inregistreaza automat. Este mai comod, nu trebuie sa scrieti parola de fiecare data. Si pentru ca totul sa implice cat mai putine clickuri, atunci cand primiti un email nou si dati dublu-click pe iconita din sistem tray (aia de langa ceas) se deschide automat casuta de email pentru a vedea ce  mailuri ati primit. De asemenea, sunteti continuu logat pe google pentru a benficia de cautari personalizate, acces pe youtube fara logare etc, etc, etc.

Toate acestea va fac viata mai usoara. Totul este automat, nu mai trebuie sa introduceti de fiecare data utilizatorul, parola si sa va relogati pe fiecare site in parte. Ceea ce probabil multi nu stiu este faptul ca in aceste cazuri sunt stocate date private pe calculatorul respectiv. Cu alte cuvinte, daca dupa ce plecati vine seful (sau oricine se ocupa de reteaua de calculatoare locala, sau un coleg curios) si deschide calculatorul dumneavaostra are acces la tot ceea ce am enuntat mai sus fara prea mari eforturi. Clientul de chat porneste implicit, se poate loga automat in casuta de email, poate vedea ce site-uri ati frecventat in ultimul timp. Si toate astea doar pentru ca va e prea lene sa scrieti de fiecare data un utilizator si o parola.

Toate acestea pot fi prevenite foarte usor prin respectarea unor reguli simple:

-inainte sa plecati acasa curatati datele private din browserul pe care il folositi (detaliat mai jos acest pas).
-in clientul de chat nu bifati sa porneasca automat cand se deschide calculatorul, sa retina numele de utilizator si parola sau sa va logheze automat in contul de email atunci cand primiti un mesaj nou.
-atunci cand va logati pe diferite site-uri nu bifati NICIODATA chestii de genul: "Remember me", "Remember me on this computer", "Keep me signe in", "Stay signed in" sau alte variatii in romana sau in engleza.
-nu salvati in calculatorul partajat cu altii documente private: utilizati un stick USB pe care sa il aveti mereu cu voi. Exista si variante online pentru astfel de lucruri, dar asta intr-un articol viitor.
-aveti grija ce discutati pe chat cu prietenii: chat-ul poate fi monitorizat (si probabil chiar este)
-nu trimiteti de pe contul de email de la serviciu mail-uri private.

Ca sa curatati datele private din browserul pe care il folositi, depinde de browserul folosit, dar in principiu denumirile meniurilor seamana:

-Mozzila Firefox 3.5: accesati "Tools->Clear Recent History". Dati click pe "Details", bifati tot si apoi apasati "Clear Now".
-Mozzila Firefox 3.0: accesati "Tools->Clear Priate Data". Bifati toate optiunile si apoi apasati "Clear private data now".
-Google Chrome: accesati "Tools->Clear browsing data…". Bifati toate optiunile in fereastra care se deschide si apasati apoi pe "Clear browsing data".
-Opera 10: accesati "Tools->Delete Private Data". Dati click pe "Detailed Options", bifati tot si apoi apasati "Delete".

Daca vreti ca acest lucru sa se intample MEREU, procesul poate fi automatizat pentru unele brosere. Iata cateva exemple:

-Mozilla Firefox 3.5: accesati "Tools->Options->Privacy". Aici bifati: "Clear history when Firefox closes". Apasand pe "Settings" puteti selecta cea anume sa fie sters atunci cand Firefox este inchis. De preferat ar fi sa bifati tot.
-Opera 10: accesati "Tools->Preferences->Advanced->History". Aici bifati "Empty on Exit". Accesati apoi "Tools->Preferences->Advanced->Cookies". Aici bifati "Delete new cookies when exiting Opera".
Puteti automatiza acest proces folosind un program de genul CCleaner.

Aceste lucruri sunt valabile si pentru calculatorul de-acasa.

Sursa: tipspedia.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșăneni sancționați pentru continuarea propagandei electorale!

Saturday, 23 November 2024

Cei peste 1.300 de polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră s-au asigurat că materialele necesare votării au ajuns în siguranță la secțiile de votare și au încep...

13 candidați: România își alege al cincilea președinte de după 1989!

Saturday, 23 November 2024

România își alege cel de-al cincilea președinte de după 1989, după Ion Iliescu (trei mandate), Emil Constantinescu, Traian Băsescu (două mandate) și Klaus Iohannis (două mandate). ...

Pedepsit să muncească la Muzeul din Botoșani după ce a fost condamnat pentru deținere de droguri de mare risc!

Saturday, 23 November 2024

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Costel Vlăduț I. la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propr...