Cum să-l obligi pe angajator să-ţi plătească ORELE SUPLIMENTARE

Cum să-l obligi pe angajator să-ţi plătească ORELE SUPLIMENTARE
Cei mai mulţi dintre angajaţii români prestează ore suplimentare fără să fie plătiţi pentru munca peste program. A devenit o obişnuinţă în perioada de criză ca angajatorii exercite o serie de abuzuri asupra salariaţilor, deoarece aceştia se tem că îşi vor pierde serviciul dacă încearcă să opună rezistenţă.

Primul pas pentru a obţine drepturile cuvenite pentru orele suplimentare este să iniţiezi un dialog deschis cu angajatorul.

Este recomandat să formulezi o cerere scrisă către departamentul de resurse umane, în care să soliciţi respectarea drepturilor salariale.

Această cerere scrisă, în care trebuie să motivezi în mod concret care sunt orele prestate peste program şi faptul că nu ai fost remunerat pentru ele, îţi va fi utilă şi în vederea unui eventual litigiu cu angajatorul.

În cazul în care nu ajungi la o înţelegere amiabilă cu compania la care lucrezi, următorul pas constă în deschiderea unei acţiuni în instanţă.

"Trebuie să demonstrezi în faţa instanţei că orele suplimentare pe care le-ai petrecut la serviciu au fost necesare pentru îndeplinirea obligaţiilor de serviciu, iar timpul de muncă legal era insuficient", spune avocatul Nicolae Scorei, Managing Partner la Scorei şi Asociaţii.

Potrivit acestuia, în litigiile de dreptul muncii, unul dintre avantajele salariaţilor constă în paleta mai largă de probatorii ce pot fi administrate.

Astfel, angajaţii au la dispoziţie inclusiv proba cu martori, în cazul în care nu dispun de documente relevante care să demonstreze prestarea orelor suplimentare.

Angajatorul va încerca să susţină în faţa instanţei că rămânerea ta peste program se datorează lipsei de performanţă şi incapacităţii de a rezolva sarcinile de serviciu în limita programului normal de lucru sau, şi mai probabil, că nici măcar nu ai stat la serviciu în afara programului.

Ca să ai şanse mai mari de reuşită în instanţă, sfatul avocaţilor este să strângi cât mai multe probe pentru prestarea efectivă a orelor suplimentare, înainte de a declanşa acţiune în instanţă. Sunt valabile inclusiv e-mailurile trimise de şefi.

Trebuie să te înarmezi cu răbdare, deoarece procesul ar putea dura chiar şi un an. Riscurile să fii dat afară în această perioadă nu sunt atât de mari cum par la prima vedere, orice iniţiativă a angajatorului fiind uşor interpretată ca un abuz suplimentar.

Dacă vei reuşi să convingi instanţa de abuzurile la care te-a supus angajatorul, vei putea să soliciţi şi plata unor dobânzi sau a unor daune interese, în măsura în care acestea pot fi dovedite la rândul lor.


realitatea.net

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cum va arăta programul „Respect pentru pacienți”, anunțat de Lucian Trufin, candidatul PSD pentru Consiliul Județean Botoșani

astăzi, 11:04
25

„În mandatul doamnei președinte Doina Federovici s-au realizat investiții extraordinare în unitățile medicale din județ. Avem echipamente noi, mobilier nou, saloane curate și c...

Noaptea Muzeelor 2024 la Botoșani, o ediţie aniversară sub semnul protestelor şi grevelor!

astăzi, 10:10
34

Organizatorii au anunţat că sâmbătă, la evenimentul Noaptea Muzeelor, vor fi deschise 253 de obiective în toată ţara, cu cele mai multe în Bucureşti - 55, la Iaşi - 34, T&aci...

Beneficiarii de alocații și indemnizații își vor primi banii începând de luni!

astăzi, 09:19
76

Beneficiarii acestor sume sunt cei care primesc:- Alocația lunară de plasament;- Alocația lunară de plasament pentru copilul cu handicap;- Indemnizația de sprijin pentru plasament;...