Cum sa iti calculezi singur nivelul de stres

Cum sa iti calculezi singur nivelul de stres
Cu totii avem momente in care suntem convinsi ca am ajuns la capatul puterilor din cauza stresului. Suntem obositi chiar daca dormim un numar suficient de ore, ne ducem zilele lipsiti de vigoare si interes fata de ce va urma maine.

Cu toate acestea, nu avem nici timpul si nici banii necesari pentru a apela la consultatiile specialistilor care ne-ar putea ajuta sa stabilim nivelul real de stres la care am ajuns precum si modalitatea optima de a ne corecta modul de viata.

Cercetatorii de la Mindlab International, laborator al Universitatii din Sussex, condusi de dr. David Lewis, sustin ca au pus la punct un chestionar care poate ajuta pe oricine il completeaza sa isi calculeze singur nivelul de stres la care a ajuns si sa realizeze astfel daca este cazul sa apeleze la un tratament specializat inainte ca stresul sa ii afecteze grav sanatatea fizica si mentala, informeaza The Independent.

Cum procedam? Acordati punctajele de mai jos in functie de raspunsurile pe care le veti da la urmatoarele 15 intrebari: Niciodata - 0 , Rareori - 1 , Cateodata - 2 , Frecvent - 3 si Aproape intotdeauna - 4 puncte.

Cat de des va aflati in urmatoarele situatii?

1. Aveti dificultati in a va exercita autoritatea acasa si/sau la serviciu

2. Va lipsesc cunostintele sau experienta necesara pentru a indeplini anumite obiective pe care vi le propuneti

3. Primiti mai multe responsabilitati decat v-ati dori

4. Sunteti incapabil sa va achitati de toate obligatiile la timp

5. Trebuie sa rezolvati situatii conflictuale

6. Sunteti "tinuti in intuneric" de cei de care depindeti, cum ar fi superiorii directi

7. Va temeti sa luati decizii care ii afecteaza pe altii

8. Sunteti incapabil sa influentati deciziile sau actiunile care va afecteaza in mod direct

9. Va este greu sa mentineti un echilibru in viata dumneavoastra 10. Sunteti obligat sa faceti sau sa spuneti ceva impotriva convingerilor dumneavoastra

11. Nu intelegeti prea bine ce asteapta de la dumneavoastra apropiatii

12. Termenele limita va inhiba, impiedicandu-va sa dati tot ce e mai bun din dumneavoastra

13. Va lipsesc aptitudinile si pregatirea necesara pentru a realiza ceea ce va cer superiorii

14. Cei din jur nu va plac si nici nu va respecta

15. Sunteti confuz, nesigur, in privinta viitorului dumneavoastra

Cum va calculati scorul

Pasul 1. Folosind punctajele precizate la inceput, faceti totalul (de exemplu 36).

Pasul 2. Numarati de cate ori ati raspuns altfel decat "Niciodata". Acesta va fi numarul raspunsurilor "relevante". De exemplu, daca ati raspuns "niciodata" la 6 intrebari din cele 15 afisate mai sus, atunci aveti 15-6=9 raspunsuri relevante.

Pasul 3. Impartiti totalul obtinut la pasul 1 la numarul de raspunsuri relevante calculat la pasul 2. In exemplul de mai sus, obtinem 36:9=4. Acesta este nivelul dumneavoastra de stres.

Cum interpretati acest rezultat?

Sub 2: Scazut - stresul nu va cauzeaza probleme majore, de aceea nu este cazul sa va ingrijorati

2-2,5: Moderat - anumite aspecte ale vietii dumneavoastra cotidiene determina in anumite momente cresteri peste medie ale nivelului de stres. Fiti atent!

2,6-3: Ridicat - aveti o viata stresanta in general. Este cazul sa luati masuri serioase!

Peste 3: Foarte ridicat - trebuie neaparat sa faceti schimbari in viata dumneavoastra daca nu vreti sa va imbolnaviti. Situatiile pe care trebuie sa le aveti in vedere in acest sens sunt cele prezentate de intrebarile la care ati raspuns "frecvent" si "aproape intotdeauna". Daca nu reusiti sub nicio forma sa faceti schimbarile necesare in programul si in relatiile dumneavoastra pentru a diminua intensitatea acestor surse de stres, atunci incercati macar sa abordati in alta maniera tipurile de probleme care va afecteaza cel mai mult. Daca nu actionati la timp, veti constata ca stresul va va afecta atat starea de sanatate fizica cat si mentala.

sursa: ziare.com

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar ortodox: Le cinstim astăzi pe Sfintele Muceniţe fecioare Agapia, Irina şi Hionia

astăzi, 07:00
4

Părinţii lor erau păgâni, închinători la idoli, dar ele îşi închinaseră viaţa lui Hristos, ca şi învăţătorul lor, Sfântul preot Zoil. Fiind prinse cele t...

Ce se întâmplă cu șoferii dacă refuză recoltarea de probe biologice!

Luni, 15 Aprilie 2024
221

Conducerea unui vehicul sub influența drogurilor sau a băuturilor alcoolice este infracțiune. De aceea, legea rutieră îi obligă pe șoferi să se supună unui control de specialitate, atunc...

Se caută translator de limba germană pentru o firmă din Botoșani cu punct de lucru în Germania!

Luni, 15 Aprilie 2024
369

O firmă din Botoșani caută să angajeze, prin intermediul AJOFM, un translator de limba germană care va lucra în Germania. Candidatul va trebui să aibă studii medii/superioare și minim 3 ...