Cum recunosti si cum te feresti de vampirii emotionali

Cum recunosti si cum te feresti de vampirii emotionali


lfp-blog

Unele relatii sunt pozitive si creeaza emotii in mare parte placute, care dau o stare de spirit buna. Altele, insa, te pot hartui sufleteste si iti pot smulge optimismul si seninatatea, persoanele care determina astfel de relatii fiind denumite "vampiri emotionali".

Iar acestea nu doar ca te storc de energie fizica si sufleteasca si iti fura linistea, dar te pot face si sa crezi ca nu esti bun de nimic si ca nu meriti sa fii iubit, uneori doar prin remarci marunte care zdruncina incet-incet increderea si stima de sine.

Potrivit Huffington Post, daca esti implicat intr-o relatie cu un vampir emotional apar simptome ca: somnolenta, dispozitie din ce in ce mai proasta, apetit ridicat pentru carbohidrati si alimente gustoase, deprimare, anxietate.

Iata insa si cateva tipuri de vampiri emotionali si cum sa te protejei de ei:

1. Narcisistul

Cei care fac parte din aceasta categorie isi dau foarte multa importanta, cred ca li se cuvine aproape totul si tanjesc dupa a li se acorda atentie si a fi admirati. Acestia sunt periculosi deoarece nu pot simti empatie si au o capacitate limitata de a oferi dragoste neconditionata. Daca nu faci lucrurile cum vor ei te vor pedepsi intr-un fel sau altul, retinuti sau reci.

Cum sa te protejezi: Acestia sunt oameni limitati din punct de vedere emotional. Incearca sa nu te indragostesti de ei si sa-ti menti asteptarile realiste, adica sa nu speri ca vor fi mai altruisti sau mai iubitori. Niciodata nu iti dezvalui cele mai adanci ganduri in fata lor si evita sa devii dependent de ei.

2. Victima

Acestia te sacaie intotdeauna cu atitudinea lor prin care spun: "saracul de mine...". Ei simt ca lumea este mereu impotriva lor si ca acesta este motivul nefericirii lor. Cand le oferi o solutie la o problema pe care o au spun intotdeauna: "Da, dar...".

Daca ai o relatie de prietenie cu un astfel de "vampir" s-ar putea sa vrei sa il ajuti cumva insa, la un moment dat, este posibil sa te simti coplesit de tendinta lui de a-si plange de mila.

Cum sa te protejezi: Stabileste niste limite ferme. In cazul in care este vorba de un prieten sau cineva din familie de acest gen asculta-l ceva timp, spune-i ca esti alaturi de el, dar apoi atentioneaza-l asupra faptului ca nu il poti asculta mai mult de cateva minute decat daca vrea sa discutati solutii.

Daca este vorba de un coleg, la fel, asculta-l ceva vreme, dar apoi scuza-te spunandu-i ca ai ceva de terminat urgent si foloseste-te si de gesturi pentru a impune o distanta, cum ar fi sa intrerupi contactul vizual si sa iti incrucisezi bratele.

3. Dictatorul

"Vampirii" de acest gen incearca in mod obsesiv sa te controleze si sa iti dicteze cum si ce sa faci si sa simti. Ei au o parere despre absolut orice si te vor manipula invalidand emotiile tale daca acestea nu se pliaza pe felul lor de a fi. Acestia isi incep adesea frazele spunand: "Stii de ce ai tu nevoie? De..." si, la un moment dat, s-ar putea sa ajungi sa te simti dominat, "nebun" sau inferior.

Cum sa te protejezi: Singura solutie este sa nu incerci niciodata sa controlezi un dictator. Nu le spune ce sa faca si spune-le ca apreciezi gandurile lor bune, dar ca ai nevoie sa procedezi in felul in care crezi tu ca este bine.

4. Cel care vorbeste incontinuu

Acestia vorbesc foarte mult si nu sunt interesati de sentimentele tale, fiind ingrijorati doar de ei. Ei au tendinta de a se apropia atat de mult de tine atunci cand iti vorbesc incat poti ajunge sa te simti invadat. Si, cand tu te retragi ei se apropie si mai mult.

Cum sa te protejezi: Acestia nu reactioneaza la indicii nonverbale, ci trebuie sa vorbesti tare si neintrerupt daca te lasa. Iar cand vorbesc ei intruna spune politicos: "Nu imi place sa te intrerup, dar trebuie sa merg neaparat intr-un anumit loc". Aceasta varianta va avea mai mult efect asupra lor decat daca ai spune: "Mai taci, ma scoti din minti!".

In plus, poti fi chiar usor ironic (daca e vorba de un membru al familiei), adaugand ceva de genul: "Mi-ar placea sa imi ingadui sa spun si eu cate ceva, pentru a participa la conversatie".

5. Cel care dramatizeaza

Acestia au o inclinatie spre a exagera intamplarile negative si efectele lor, transformandu-le in adevarate drame.

Cum sa te protejezi: Incearca sa ramai calm. Respira adanc de cateva ori si nu te lasa prins in "dramatizare". Si stabileste de asemenea anumite limite, dar bland. Spune-i, spre exemplu, angajatului care din nou are cele mai mari probleme de pe lume ca iti pare rau pentru ce i s-a intamplat, dar ca trebuie totusi sa isi vada si de sarcini.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Primele declarații Ciolacu - Lasconi, după rezultatele de la ora 21.00!

astăzi, 21:23

Rezultatele sunt valabile pentru ora 20.00 și fără a lua în calcul voturile din Diaspora. Declarații Elena Lasconi: „Speranța este vie în România” Elena Lascon...

S-au închis urnele în România: Surprize la primele exit-pool-uri!

astăzi, 21:02

Aproape 9.500.000 de cetățeni români au votat duminică, 24 noiembrie, în primul tur al alegerilor pentru președintele României, procentul prezenței la vot fiind de 52,3%. &Ic...

Sute de persoane private de libertate au votat astăzi la Botoșani! (foto)

astăzi, 20:50

Astăzi, responsabilitatea civică prin exercitarea dreptului la vot în primul tur al alegerilor prezidențiale a fost îndeplinită și de 725 persoane custodiate de Penitenciarul Botoșan...