Cum recunoaştem alimentele falsificate
Stiri Botosani Tuesday, 14 October 2014 ActualitateConsumarea alimentelor falsificate reprezintă un adevărat pericol pentru sănătate. Un aliment este contrafăcut dacă un ingredient din compoziţia lui a fost eliminat parţial sau total sau dacă i s-au adăugat diverse substanţe pentru aspect, greutate ori volum.
Însă alimente falsificate sunt şi cele "îmbogăţite" cu mai mulţi aditivi decât este permis.
Mai mult şorici, mai puţină carne
Aditivii alimentari sau controversatele E-uri menţin aspectul "proaspăt" al mezelurilor cu până la trei ori mai mult faţă de acum zece ani.
Gustul este şi el schimbat. Celebrul salam de Victoria, cu bucăţile de carne generoase, a fost dat uitării. În locul lui consumăm mezeluri pe bază de carne dezosată mecanic (MDM), cu valoare biologică scăzută.
Cu alte cuvinte, mâncăm salamuri care conţin mult şorici, zgârci, fragmente de os, cartilagii, tendoane, piele şi mai puţină carne.
Proteina din carne se înlocuieşte frecvent cu proteină vegetală, de regulă soia, sau prin adaos de ingrediente şi aditivi, apă, amidon, polifosfaţi, sare, azotaţi/azotiţi.
Făina dă "culoare" lactatelor
Produsele lactate se pot falsifica foarte uşor. Cel mai adesea, se extrage grăsimea din lapte şi se înlocuieşte cu untură de porc, ulei, margarină şi, uneori, cu uleiuri petroliere parafinice şi minerale.
Laptele poate fi uşor falsificat cu amidon şi făină de grâu, deoarece acestea nu-i modifică însuşirile senzoriale.
Bine de ştiut: Dacă laptele se poate dilua în cantităţi mari de apă şi dacă are o culoare albăstruie, este foarte posibil să fie contrafăcut.
Mierea contrafăcută nu se zahariseşte
Dr. Corina Zugravu, specialist în nutriţie şi igienă alimentară, ne-a dat câteva exemple de metode de falsificare a alimentelor.
* doar mierea de albine naturală se zahariseşte. În rest, se poate "dilua" cu sirop de porumb sau se poate face din sirop cu aromă de tei.
* laptele de oaie sau de capră e mai scump, dar dacă se adaugă şi lapte de vacă, preţul lui scade. Acelaşi lucru şi la brânza de oaie.
* untul se poate "dilua" cu ulei de palmier sau cu seu vegetal;
* la cafea se pune mai mult nechezol (surogat de cafea cu îndulcitori) şi mai puţină cafea.
* în făina de cozonac se adaugă făină de orz sau de ovăz, mai ieftine sau parţial, şi cu făină de grâu de calitate slabă. Rezultatul: cozonacul nu creşte.
* uleiurile de măsline pot fi amestecate cu uleiuri de floarea-soarelui; astfel se obţine un produs ieftin care se poate vinde scump.
* vinurile sunt cel mai des contrafăcute. Iei un vin acrit de proastă calitate, îi pui zahăr şi arome şi-l vinzi mai scump. La fel şi pentru băuturile distilate.
Ca să fim siguri că uleiul de măsline e de calitate, trebuie să fie menţionat pe etichetă:
1. presat sau obţinut numai prin metode fizico-chimice de presare, la rece;
2. aciditate mai mică de 0.8%.
Acesta e un indicator foarte important, prin urmare dacă nu este trecută, nu pot să am încredere că produsul este autentic.
Din păcate, doar în laborator se poate vedea dacă în uleiul aşa-zis de măsline s-au adăugat şi alte uleiuri, dacă l-au presat la rece, dacă l-au extras cu solvent, adică cu benzină sau hexan.
Citeste material complet
Spune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Ministrul Sănătăţii: "Din păcate, încă există mulţi români care consideră că vor fi microcipaţi"
Există din păcate un procent destul de ridicat de oameni în România care consideră că odată cu noua carte de asigurări de sănătate electronică vor fi microcipați, a declarat dumi...
Soția ar putea să-și păstreze numele din timpul căsătoriei, în caz de divorț, fără să aibă nevoie de acordul soțului. Ce prevede un proiect de lege!
În cazul unui divorţ, soţia îşi va putea păstra numele din timpul căsătoriei independent de consimţământul soţului, potrivit unui proiect de lege co-iniţiat de deputaţii U...
Organizatorii de nunți și botezuri, noile ținte ale ANAF. Zeci de firme din domeniul serviciilor pentru evenimente vor fi verificate!
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat că va efectua în perioada următoare controale în domeniul serviciilor pentru evenimente. Astfel, începând de l...

Newsletter
Abonează-te la Newsletter-ul Stiri Botoșani pentru a fi la curent cu cele mai noi știri și reportaje!
© 2025 WEB EMOTION SRL | Toate drepturile rezervate.
Web Emotion, Live.Botosani.ro, Botosani.ro Stiri.Botosani.ro si logo-urile acestora sunt marci inregistrate ale Web Emotion. Toate celelalte marci sunt proprietatea companiilor detinatoare. Reproducerea continutului din acest site este permisa numai cu acordul Web Emotion.
Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Despre Cookie-uri
Pagină generată în 0.62 secunde
Acest website foloseşte cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Mai multe detalii despre cookie-uri aici