Cum poti sa scapi de o amenda de circulatie in mod legal

Vrei sa o contesti o amenda, dar nu stii exact cum trebuie sa procedezi? Datele Politiei arata ca jumatate din amenzile date de politisti au fost anulate in instanta. In momentul in care ai primit amenda acasa, in primul rand trebuie sa te asiguri ca toate datele tale sunt completate cu exactitate.
 
Daca ceva este completat gresit date precum nume, prenume, numarul de inmatriculare a masinii, numarul si seria cartii de identitate, descrierea contraventiei, incadrarea ei in drept, sunt incomplete sau incorecte, atunci amenda poate fi anulata, a explicat avocatul Iulian Urban.
 
Prin urmare, verificati daca procesul verbal completat de politist contine toate aceste date completate corect. Apoi trebuie sa verificati data la care a fost aplicata sanctiunea si sa incercati sa va aduceti aminte cat mai multe detalii, scrie incont.ro.
 

"Lipsa mentiunilor privind numele, prenumele si calitatea agentului constatator, numele si prenumele contravenientului, iar in cazul persoanei juridice lipsa denumirii si a sediului acesteia, a faptei savarsite si a datei comiterii acesteia sau a semnaturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constata si din oficiude instanta, spune art 17 din OG2/2001.

Un alt lucru important: verifica daca procesul-verbal constatator al amenzii ti-a fost trimis in termen de maxim 30 de zile de la data aplicarii acesteia, pentru ca, daca Politia ti-a trimis amenda cu depasirea acestui termen, amenda este nula si va fi  desfiintata de orice judecator.
Trebuie de asemenea de stiut ca in momentul in care contesti amenda aplicarea sanctiunii se suspenda. Cu alte cuvinte daca ti-a fost suspendat permisul de conducere si depui o contestatie in instanta, politia va fi obligata sa-ti dea inapoi actul. Vei putea conduce masina pana cand instanta da o decizie.
Trebuie sa stii ca trebuie sa depui plangerea in termen de 15 zile de la primirea ei, altfel esti bun de plata.
 
Daca ai avut in masina persoane care pot deveni martori in proces, care sa sustina faptul ca inregistrarea operata pe camera de supraveghere si care a constituit baza aplicarii amenzii, nu este conforma cu realitatea, atunci ei vor trebui sa dea niste declaratii scrise in care sa iti sustina punctul de vedere.
 
Declaratiile trebuie sa fie certificate de catre un avocat pentru a le depune la instanta odata cu plangerea contraventionala.
 
Ce puncte trebuie atinse de in plangerea contraventionala:
 
1. Amenzile rutiere aplicate prin camerele de supraveghere rutiera, sunt ilegale si procesele-verbale de amenda nule, pentru ca amendatul nu beneficiaza de dreptul sau de a putea scire obiectiuni in procesul verbal in conditiile in care primeste amenda acasa.
 
2. Instanta sa oblige Politia sa spuna care este numele firmei care a instalat camerele de supraveghere
 
3. Instanta sa oblige Politia sa spuna cand au fost ultima data verificate metrologic aceste camere
 
4. Instanta sa oblige Politia sa spuna daca contractul de atribuire a contractului de instalare a camerelor de supraveghere s-a facut in urma unei licitatii publice cu selectie de oferte.
 
5. Instanta sa ceara dovada existentei autorizatiei de constructie si amplasare a camerei.
 
 
Foarte important sa stii ca masuratorile cu radare nu pot fi folosite ca probe in instanta daca fotografiile au fost facute in conditii de ceata, ploaie, ninsoare sau furtuna si, ca urmare, culoarea masinii, numarul sau soferul acesteia nu pot fi determinate absolut fara dubiu.
 
In plus, pe fotografie sau film trebuie sa apara obligatoriu data si ora la care a fost efectuata masuratoarea, valoarea vitezei, sensul in care s-a deplasat masina si faptul ca a fost efectuata anterior auto-testarea radarului / camerei de supraveghere(un test care se face ca exercitiu, cu prima masina care trece).
 
Echipajul de Politie care efectueaza controale cu radare trebuie sa aiba in permanenta asupra lui certificatul de omologare al radarului, buletinul de verificare metrologica - in termen de valabilitate de 12 luni, si autorizatia de operator radar, pentru agentul care intocmeste procesul verbal.
 
Radarele au o functie de autotestare care se face automat la fiecare pornire a aparatului.
In timpul testarii, in coltul din stinga jos a inregistrarii video sau foto apare litera �T".
 
Fotografiile astfel marcate nu pot fi folosite de Politie ca probe in instanta, pentru ca aparatul nu era reglat in momentul folosirii.
 
In cazul amenzilor date de camerele de supraveghere, verificati ca amenda sa fi fost semnata de catre un politist care trebuie sa isi indice functie si gradul.
 

sursa: incont.ro
 
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Deputatul Marius Budăi ia apărarea votanților lui Călin Georgescu: „Nimeni nu are dreptul să-i judece sau să-i eticheteze pentru votul lor!”

astăzi, 14:15

Deputatul Marius Budăi a declarat că toate criticile care au apărut în ultimele zile asupra candidatului-surpriză Călin Georgescu nu trebuie să se răsfrângă asupra alegătorilor ac...

Lumea teatrului românesc este din nou în doliu. Actorul Andrei Ionescu a încetat din viață!

astăzi, 13:30

Actorul Andrei Ionescu, soțul celebrei actrițe Ileana Stana Ionescu, a încetat din viață la vârsta de 97 de ani. Anunțul trist a fost făcut de actrița Monica Davidescu. Andrei Io...

Valeriu Iftime: „Așa arată ce ar trebui să fie o stație de așteptare pe traseul Flămânzi – Botoșani” (Video)

astăzi, 13:14

Redăm mai jos mesajul lui Valeriu Iftime, președintele Consiliului Județean Botoșani și președintele Partidului Național Liberal (PNL) - Filiala Botoșani, despre stațiile unde așteaptă cet...