Lipsa locurilor de parcare din marile orase da tot mai multe dureri de cap soferilor. Obligati sa parcheze masina in locuri interzise, multi soferi se trezesc cu amenzi sau mai grav cu masina ridicata. Avocatii spun ca trebuie sa fim fooarte atenti la modul in care sunt intocmite actele de catre autoritati, pentru ca de multe ori au greseli care pot fi folosite pentru a contesta cu succes amenda.
Doi cititori "atiti" au povestit incidentele prin care au trecut zilele trecute, atunci cand li s-a ridicat masina, in mod abuziv, spun ei.
Desi nu era nici un indicator prin imprejur care sa-i atentioneze ca parcarea ori stationarea in acel loc era interzisa, masinile le-au fost ridicate de Politia Comunitara si de firmele de ridicari auto, pentru care au platit aproximativ 850 de lei.
"Am parcat joi (31 martie a.c.) pe strada Academiei, in spate la Universitate, ca de obicei. Ma grabeam sa ajung la cursuri si nu am observat nici un indicator care sa-mi arate ca stationarea era interzisa in acel loc. Peste cinci ore, atunci cand m-am intors, masina mea nu mai era acolo, imi fusese ridicata", a povestit pentru incont.ro Valentin Dascaloiu.
"Mi-am recuperat masina, dupa ce am platit o taxa de aproximativ 850 de lei. Nu mi s-a dat nici o explicatie atunci cand m-am dus sa-mi recuperez masina, doar ca am parcat neregulamentar. Sunt intrigat de taxa pe care am achitat-o si de modul in care se procedeaza in Romania. Unde se duc toti acesti bani, ca parcari in Bucuresti nu exista. Ma taxeaza ca parchez in locurile pe care ei ni le pun la dispozitie. Pe deasupra, eu sunt bolnav de astm. Am ore fixe la care imi iau pastilele. La ora cinci, joi, trebuia sa iau o pastila, care se afla in masina ridicata", a spus furios Valentin.
Si Ovidiu Ionescu a trecut printr-o experienta asemanatoare saptamana trecuta.
"Mi-am parcat masina in continuarea unei parcari, vizavi de primaria sectorului 1, in apropierea podului Baneasa, in fata unui restaurant, in care am intrat sa mananc. Peste putin timp, in timp ce luam masa, am vazut cum mi se ridica masina", a povestiti Ovidiu Ionescu.
"Au ridicat aproximativ cinci masini, printre care si a mea, pe motivul ca respectivul loc era spatiu verde. Eu contest acest lucru, lucru pe care l-am precizat si in procesul verbal de contraventie pe care l-am semnat", a explicat Ovidiu.
Cititorul nostru a platit 496 de lei (248 de lei transportul masinii si alti 248 de lei ridicarea autovehicului) plus alti 350 de lei pentru depozitarea masinii sale.
Acum Ovidiu Ionescu vrea sa discute cu un avocat situatia prin care a trecut si sa actioneze in istanta Politia Rutiera.
Cum procedezi cand ti se ridica masina?
Avocatii sustin ca ceea ce atat ei cat si multi alti oameni care au fost in aceeasi situatie, nu stiu, este ca ridicarea masinilor este ilegala daca nu sunt indeplinite simultan cele doua conditii impuse prin lege (autoturismul este parcat neregulamentar si reprezinta un obstacol pentru circulatie), masura care poate fi contestata in mai multe feluri.
Legea (Codul Rutier) prevede ca Politia Rutiera poate dispune ridicarea si depozitarea in locuri special amenajate a vehiculelor stationate neregulamentar pe partea carosabila, care constituie un obstacol pentru circulatia publica, sustine avocatul Gheorghe Piperea.
Piperea spune ca ridicarea si depozitarea vehiculelor se face de administratiile publice locale sau de administratorului drumului public, dupa caz.
In ceea ce priveste contravaloarea cheltuielilor pentru ridicarea, transportul si depozitarea vehiculului stationat neregulamentar, aceasta suma este suportata de detinatorul masinii. Politia Rutiera urmeaza intreaga procedura stabilita prin regulamentul hotararii consiliului local al Primariei.
"Prin urmare, ridicarea autovehiculelor reprezinta o masura exceptionala, luata in cazul acelora care sunt parcate intr-o asemenea maniera incat sa constituie un obstacol pentru circulatie", a adaugat avocatul.
Piperea sustine ca avocatii de la societatea la care este el partener, au castigat mai multe procese cu Politia Rutiera pentru ridicarile ilegale.
Pagubitiiau facut plangeri contraventionale impotriva procesului-verbal de contraventie, lucru care au dus la anularea contraventiei si rambursarea taxei de catre Politie.
"Ori de cate ori te duci cu o astfel de contraventie la instanta, se admite imediat si se dispune restituirea sumei. Numai ca, intre timp, cei care au facut o afacere din aceste parcari ilegale si-au dat seama de pericol si au spus: «Hai sa nu mai facem proces-verbal de contraventie. Hai sa facem la nivelul Consiliului Local o hotarare care sa completeze Codul rutier si care sa spuna nu mai vine politistul de la rutiera sa te asiste pe tine, firma care ridici masinile parcate ilegal, ci vine politistul de la comunitara si nu se mai emite un proces verbal de contraventie, ci se emite o dispozitie de ridicare, asupra caruia nu mai are rol judecatoria sa se pronunte", a continuat Piperea.
Un proces verbal de contraventie au semnat si cititorii nostri, Ovidiu Ionescu si Valentin Dascaloiu, proces incheiat de agenti ai Politiei Comunitare si nu de reprezentanti ai Politiei Rutiere. Piperea sustine ca acest lucru este ilegal si poate fi actionat in judecata.
Atentie! In cazul in care nu exista o decizie a Consiliului Local de inlocuire a proceselor-verbale cu dispozitii de ridicare, se poate cere instantei de drept contraventional, anularea procesului-verbal si recuperarea sumei de la firma de ridicari, pe motivul raspunderii civile delictuale. Un asemenea proces dureaza insa intre sase luni si un an.
Totodata, avocatul atrage atentia asupra faptului ca o sanctiune contraventionala nu poate fi valabila in cazul unei firme private, iar cei care ajung in aceasta situatie trebuie sa fie foarte atenti la cei care intocmeaza procesul verbal de contraventie sau dispozitia de ridicare.
Ce faci insa daca esti prezent la ridicarea masinii? Cum procedezi? Potrivit specialistului, daca se intampla sa revii la autoturism atunci cand politia si firma de ridicari auto tocmai se sesizase, trebuie sa platesti doar o amenda contraventionala.
"Este ilegal sa-ti ridice masina, atata timp cat tu esti acolo, chiar de ar fi parcata neregulamentar si reprezinta un pericol pentru circulatie. O poti lua si pleca. Platesti amenda contraventionala pentru faptul ca ai parcat neregulamentar, insa nu este nevoie sa ti-o ridice", a explicat Piperea.
Cum contesti ridicarea masinii?
Exista trei metode prin care cei care considera ca ridicarea masinii a fost ilegala, pot actiona: plangere contraventionala, atacare in contencios administrativ si actiune civila.
"Se poate face o plangere contraventionala in care sa se considere ca de fapt dispozitia de ridicare este nimic altceva decat un proces-verbal de contraventie, in care va da in judecata Politia Comunitara si se va cere si restituirea banilor de la Politia Comunitara", potrivit avocatului.
Totodata, poti alege o metoda de atacare in contencios administrativ, in care sa ceri instantei anularea dispozitiei de ridicare emisa.
A treia varianta o constituie actiunea civila impotriva firmei respective. Cum se procedeaza? Toti cei afectati fac o cerere prin care cer obligarea firma de ridicari la returnarea sumei platite ca fiind o plata nedatorata.
Aceasta actiune are insa si un inconvenient: durata indelungata a procesului, de peste doi ani, in conditiile in care decizia primei instante poate fi atacata prin recurs la Tribunal.
Potrivit casei de avocatura, instantele din Romania au hotarat deja ca nerespectarea formei impuse de lege pentru procesul-verbal duce automat la nulitatea contraventiei.
La ce anume trebuie sa fiti atenti atunci cand treceti printr-un astfel de incident? Modul in care are loc ridicarea, descrierea insuficienta sau lipsa descrierii a locului in care a fost savarsita fapta, in vederea aprecierii gradului de pericol social al acesteia de catre instanta, precum si nerespectarea dreptului detinatorului masinii de a formula obiectiuni sau a altor dispozitii procedurale impuse de regulament, cum ar fi prezenta politistului la ridicarea masinii sau prezenta martorilor.
Sursa: incont.ro