Cum pot obtine pagubitii datele vehiculului sau ale soferului vinovat de producerea unui accident

In anumite situatii, persoanele pagubite pot sa obtina, de la Fondul de protectie a victimelor strazii (FPVS), date despre vehiculul sau soferul responsabil de producerea unui accident. In acest sens, conform prevederilor legale aflate in vigoare, pagubitii trebuie sa urmeze o procedura simpla.

Persoanele pagubite in urma unui accident auto pot obtine, in baza legii, datele vehiculului sau ale soferului responsabil de producerea incidentului. Acest lucru poate fi facut prin transmiterea unei solicitari catre FPVS, potrivit Ordinului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 1/2008.

In principal, procedura a fost introdusa la nivel european pentru a permite pagubitilor sa afle cu usurinta denumirea asiguratorului raspunzator de vehiculul implicat in accident. Totodata, regulile permit aflarea identitatii soferului responsabil de producerea accidentului atunci cand, de exemplu, despagubirile pot fi obtinute doar de la acesta (cand lipseste asigurarea sau cand prejudiciul depaseste suma asigurata).

Fondul este constituit de catre toti asiguratorii autorizati sa incheie asigurarea obligatorie de raspundere civila auto (RCA), iar atributiile sale sunt atat de organism de plata si de compensare, cat si de centru de informare.

Informatiile pe care le poate furniza Fondul

La cerere, FPVS poate sa furnizeze persoanelor pagubite urmatoarele date referitoare la vehiculul vinovat de producerea accidentului:

-numele si adresa societatii de asigurare a vehiculului;
-numele si adresa reprezentantului de despagubiri al societatii de asigurare a vehiculului in statul de resedinta al persoanei pagubite;
-numarul politei de asigurare;
-numele si adresa organismului autorizat sa primeasca si sa solutioneze cererile de despagubire in statul de resedinta al persoanei pagubite, pentru vehiculele vinovate de producerea accidentului sau proprietarii acestora, in cazul in care beneficiaza de scutire de la obligativitatea incheierii politei RCA.

In acelasi timp, daca pagubitii au un interes legitim, Fondul poate sa furnizeze, tot la cerere, numele si adresa proprietarului, ale conducatorului obisnuit sau ale utilizatorului vehiculului vinovat de producerea accidentului. In acest sens, solicitantul trebuie sa faca dovada existentei interesului legitim.

Pentru solicitarea datelor vehiculului, cererea poate fi formulata in romana, engleza, franceza sau germana, iar aceasta poate fi transmisa Fondului prin telefon, fax sau e-mail. "In solicitare se vor indica numarul de inmatriculare al vehiculului vinovat de producerea accidentului, precum si orice alte informatii care sa permita identificarea statului in care acesta are locul obisnuit de stationare, data si locul producerii accidentului, statul de rezidenta al persoanei/persoanelor prejudiciate", scrie in Ordinul CSA nr. 1/2008.

In cazul solicitarii datelor proprietarului, ale soferului obisnuit sau ale celui vinovat de accident, cererea trebuie transmisa exclusiv prin posta. "In solicitare se vor indica numarul de inmatriculare al vehiculului vinovat de producerea accidentului, precum si orice alte informatii care sa permita identificarea statului in care acesta are locul obisnuit de stationare, data si locul producerii accidentului, statul de rezidenta al persoanei/persoanelor prejudiciate, precum si dovada interesului legitim al acestora pentru obtinerea informatiilor solicitate", se mai arata in actul normativ precizat.
Informatiile sunt transmise solicitantului, dupa caz, prin fax, e-mail, telefon sau posta, in romana, engleza, franceza sau germana. Daca datele pot fi accesate direct de catre FPVS, acestea sunt furnizate de indata. In caz contrar, Fondul informeaza solicitantul cu privire la acest lucru in maximum 14 zile si apoi incepe o investigatie ale carei rezultate sunt comunicate imediat ce sunt obtinute.

Solicitarea se poate face pentru accidentele din Romania sau din alte state

FPVS trebuie sa furnizeze datele solicitate de pagubiti, conform normelor CSA, in oricare dintre urmatoarele situatii:

-accidentul a fost produs in Romania de catre un vehicul care are locul obisnuit de stationare in Romania si partea sau partile pagubite sunt persoane fizice, juridice ori rezidenti din Romania sau din statele Spatiului Economic European;
-accidentul a fost produs intr-un stat al carui Birou national a aderat la Sistemul Carte Verde, altul decat Romania, de catre un vehicul care are locul obisnuit de stationare in Romania si persoanele pagubite sunt persoane fizice sau juridice romane ori rezidenti din Romania sau din statele Spatiului Economic European;
-accidentul a fost produs intr-un stat al carui Birou national a aderat la Sistemul Carte Verde, altul decat Romania, de catre un vehicul dintr-un stat din Spatiul Economic European si persoanele pagubite sunt persoane fizice sau juridice romane ori rezidenti din Romania.

Avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Primăria Botoșani, partener în Campania de iluminat architectural „Ziua Părinților de Îngeri”! (foto)

astăzi, 18:51

În semn de solidaritate cu familiile care au suferit astfel de pierderi, mai multe clădiri emblematice din 13 orașe din țară vor fi iluminate în culorile roz și bleu, simboluri ale sp...

S-a semnat contractul pentru extinderea rețelei de canalizare în zona Lebăda și satul Curtești! (foto)

astăzi, 17:50

Această investiție a fost solicitată de rezidenții din zonă încă din anul 2019, prin interpelări în Consiliul Local și adrese scrise. În urma acestor solicitări, Primăria B...

PNL Botoșani: Doi consilieri au fost eliminați de pe listele partidului!

astăzi, 17:15

Cel puțin asta a decis și instanța de judecată prin Ordonanță Președințială. Concret, Matei Constantin și Hiliuță Mihai au fost radiați din calitatea de membru PNL de către Biroul Pol...