Cum pică următoarele două minivacanțe ale salariaților

Cum pică următoarele două minivacanțe ale salariaților

Următoarea perioadă în care salariații cu program obișnuit de lucru, adică cei ce lucrează de luni până vineri, se bucură de mai multe zile libere este la sfârșitul acestui an și începutul lui 2023. Mai exact, aceștia vor beneficia de o zi liberă cu ocazia Crăciunului și de încă una, cu ocazia Anului Nou.

După cum stabilește Codul muncii, prima și a doua zi de Crăciun, dar și primele două zile ale unui an sunt zile în care salariații trebuie să beneficieze de timp liber. Astfel, la sfârșitul anului, de principiu, salariații beneficiază de patru zile libere în afara zilelor de weekend, scrie AvocatNet.ro.

Totuși, pentru că în acest an cele două sărbători se suprapun parțial cu zile de weekend, respectiv pică în zile de duminică și luni, salariații care au un program obișnuit de lucru, de luni până vineri, vor beneficia de doar două zile libere din cele patru.

Mai exact, aceștia vor avea două minivacanțe succesive, fiecare dintre ele având durata de trei zile.

În zilele de sărbătoare legală, angajatorii trebuie să le acorde salariaților timp liber, dar există anumite categorii de angajaţi care trebuie să se prezinte la muncă şi în aceste zile.

Este vorba, mai precis, despre cei ce activează în cadrul unităților sanitare sau de alimentație publică, dar și în locurile în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.

În astfel de cazuri, angajatorii trebuie să le asigure salariaților, în următoarele 30 de zile, compensarea cu timp liber corespunzător. Dacă, din motive justificate, nu li se pot acorda salariaților zile libere, aceștia vor trebui să primească un spor la salariu pentru zilele legale de sărbătoare lucrate, ce nu va putea fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru, după cum stabilește Codul muncii.

Dacă nu acordă timp liber în zilele de sărbătoare legală sau nu recompensează munca în aceste zile, angajatorii pot primi amenzi de până la 10.000 de lei.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Atenționare ANM: „Se anunță temperaturi de -20 de grade Celsius. România se confruntă cu fenomene meteo extreme”

astăzi, 19:13
108

Valul polar aduce ninsori și viscol puternic la noi în țară. Meteorologii au emis mai multe avertizări de cod galben și portocaliu.Noaptea trecută s-au înregistrat temperaturi ex...

Astăzi: CFR 1907 Cluj - FCSB, ora 21.00! Cel mai tare meci al campionatului

astăzi, 17:09
47

Astăzi se va juca cel mai tare duel din Superliga României. Formațiile ce s-au bătut la campionat de fiecare dată în ultimii cinci ani sunt gata să facă un show de excepție, chiar ...

Câinii antrenați pentru a face treaba a 10 polițiști. De instruirea lor se ocupă cei mai buni instructori

astăzi, 15:49
56

Bogdan Fedor este unul dintre puținii polițiști pasionați care și-au îndeplinit visul de a instrui și a lucra alături de câini. Zeus, un ciobănesc belgian născut în Centrul ...