Cum pică următoarele două minivacanțe ale salariaților

Cum pică următoarele două minivacanțe ale salariaților

Următoarea perioadă în care salariații cu program obișnuit de lucru, adică cei ce lucrează de luni până vineri, se bucură de mai multe zile libere este la sfârșitul acestui an și începutul lui 2023. Mai exact, aceștia vor beneficia de o zi liberă cu ocazia Crăciunului și de încă una, cu ocazia Anului Nou.

După cum stabilește Codul muncii, prima și a doua zi de Crăciun, dar și primele două zile ale unui an sunt zile în care salariații trebuie să beneficieze de timp liber. Astfel, la sfârșitul anului, de principiu, salariații beneficiază de patru zile libere în afara zilelor de weekend, scrie AvocatNet.ro.

Totuși, pentru că în acest an cele două sărbători se suprapun parțial cu zile de weekend, respectiv pică în zile de duminică și luni, salariații care au un program obișnuit de lucru, de luni până vineri, vor beneficia de doar două zile libere din cele patru.

Mai exact, aceștia vor avea două minivacanțe succesive, fiecare dintre ele având durata de trei zile.

În zilele de sărbătoare legală, angajatorii trebuie să le acorde salariaților timp liber, dar există anumite categorii de angajaţi care trebuie să se prezinte la muncă şi în aceste zile.

Este vorba, mai precis, despre cei ce activează în cadrul unităților sanitare sau de alimentație publică, dar și în locurile în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.

În astfel de cazuri, angajatorii trebuie să le asigure salariaților, în următoarele 30 de zile, compensarea cu timp liber corespunzător. Dacă, din motive justificate, nu li se pot acorda salariaților zile libere, aceștia vor trebui să primească un spor la salariu pentru zilele legale de sărbătoare lucrate, ce nu va putea fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru, după cum stabilește Codul muncii.

Dacă nu acordă timp liber în zilele de sărbătoare legală sau nu recompensează munca în aceste zile, angajatorii pot primi amenzi de până la 10.000 de lei.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Mai mulți bani la poliţa RCA dacă conduci mașina soției/ soțului

astăzi, 19:43
307

Poliţa RCA. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) propune schimbarea legislației RCA. Mai exact,  se scumpesc polițele dacă conduci mașina soției/soțului fără declarație.Pol...

Sfârșit de februarie cu manifestări culturale pe Pietonalul Unirii

astăzi, 19:15
74

 În perioada 28 februarie-1 martie 2024, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură aflată în subordinea C...

Concluziile raportului IML în cazul Alexandrei: fără analize, fără tratament antibiotic, fără chiuretaj. Medic ieșean: ”Categoric putea fi salvată!”

astăzi, 18:39
1915

Dezvăluiri șocante în cazul Alexandrei Ivanov, tânăra din Botoșani însărcinată în trei luni, care a murit pe patul de spital după 8 ore de chinuri groaznice. Un speciali...