Cum ne spioneaza serviciile secrete prin aplicatiile smartphone-urilor

Cum ne spioneaza serviciile secrete prin aplicatiile smartphone-urilor
Agentia americana de informatii care se ocupa de interceptarea comunicatiilor (NSA) si agentia britanica GCHQ colecteaza date despre utilizatorii aplicatiilor pe smartphone, indiferent daca acestea sunt Facebook sau Google Maps.

Dupa dezvaluirile despre colectarea metadatelor telefonice, recuperarea SMS-urilor si supravegherea platformelor de jocuri online, noi documente furnizate de fostul consultant al NSA, Edward Snowden, adauga un plus de informatii despre activitatile de supraveghere ale serviciilor de interceptare, a relevat luni New York Times, citata de AFP.

Potrivit publicatiei americane, care citeaza aceste documente, de fiecare data cand cineva utilizeaza o aplicatie pe smartphone-ul sau, acest program face sa apara o cantitate de date despre localizarea utilizatorului, lista contactelor sale, date pe care NSA si GCHQ britanic le recupereaza in cadrul vastelor lor programe de colectare.

Astfel, un raport citat de cotidian noteaza ca orice actualizare a sistemului de exploatare Android trimite in retea 500 linii de date despre istoricul smartphone-ului si utilizatorul sau, date captate de agentiile de informatii.

"Comunicatiile persoanelor care nu sunt tinte straine valide nu intereseaza NSA", a raspuns agentia solicitarii de clarificari a AFP, repliindu-se in spatele liniei sale de aparare obisnuite.

Agentia "nu face profilul americanilor obisnuiti. Noi colectam doar comunicatiile tintelor straine potrivit legii din motive de supraveghere si contraspionaj ale tintelor straine, oricare sunt mijloacele tehnice utilizate de acestea", a afirmat o purtatoare de cuvant a NSA, Vanne Vines.

Aceasta supraveghere a aplicatiilor smartphone-urilor este descrisa ca o "pepita" (bucata de aur nativ) intr-un document al NSA datand din 2010.

Numai in anul 2007, agentia americana ar fi consacrat 767 milioane de dolari acestui program, adica de patru ori mai mult decat in anul precedent, potrivit altui document.

In fata scandalului provocat de amploarea supravegherii NSA, presedintele Barack Obama a anuntat o incadrare mai stricta a activitatilor sale de colectare a metadatelor telefonice (informatiile despre durata apelurilor si numerele apelate de la un telefon).

Insa nu s-a spus nimic despre supravegherea programelor informatice susceptibile sa permita accesul la datele personale, observa AFP.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Părintele Vasile Gavrilă : „Mielul de Paşti nu face parte nici din rânduiala bisericească, nici din pregătirea duhovnicească de Paşti”

astăzi, 10:21
60

De Sfintele Pasti exista obiceiul sa se sacrifice miei. Pastile este o sarbatoare pe care o intalnim atat la evrei, cat si la crestini. Pentru evrei Pastile semnifica trecerea din robia egipteana la l...

Calendar ortodox: În a doua zi de Paște sărbătorim Învierea Domnului și îl cinstim pe Sfântul și dreptul Iov

astăzi, 09:31
44

Sfântul și dreptul Iov, sărbătorit în acest an în a doua zi de Paște, a trăit în Avsitida, între Arabia și Idumeea. Tatăl său era Zaret, iar mama lui era Vosora....

Adăpost cu 28 de animale cuprins de flăcări într-o localitate din Botoșani!

astăzi, 08:58
302

Proprietarul a fost cel care a anunțat incendiul. Când a văzut flăcările, întreaga construcție de aproximativ 120 de metri pătrați ardea.La caz s-au deplasat pompierii din cadru...