Cum invingem oboseala?

Cum invingem oboseala?
Depresiile, anxietatea, orele peste program, stilul de viata sedentar, nutritia sau tratamentul medical sunt factori care influenteaza aparitia si instalarea starii de oboseala.

Pentru a evita aceste stari, programul zilnic ar trebui sa fie bine organizat. Se trece la un mod de viata mai putin stresant, se alcatuieste un program de lucru rational, intercalat cu pauze, in timpul carora se pot executa exercitii fizice usoare, relaxante.

La terminarea programului se poate face un dus reconfortant. In timpul liber se recomanda plimbari in aer liber sau exercitii usoare adecvate varstei.

Se renunta la stimulentele alimentare sau chimice, care pot deveni toxice si crea dependenta. Se recomanda plimbari in aer liber, exercitii usoare de relaxare.

De asemenea, este indicata o alimentatie bazata pe fructe si legume proaspete, bogata in vitamine si minerale. Foarte bune atunci cand suntem obositi sunt baile cu otet de mere sau cele cu ceai din sunatoare. Seara, inainte de culcare, este bine sa se bea cu inghitituri mici lapte cald, cu miere.

Se beau ceaiuri din plante ca: musetel, conuri de hamei, pelin, roinita, maghiran, talpa gastii, tei, valeriana, sunatoare, tataneasa, nalba mare. Se fac frectii cu ulei din pin, roinita, portocal, lemn de santal, sau inhalatii in baia de aburi. Ca preparate naturale se recomanda paducelul si macul in capsule gelatinoase.

Camera unde se doarme este bine sa fie curata, bine aerisita, cu o temperatura medie, fara zgomote puternice. O ora de somn intre orele 20-24 este egala cu 2 ore de somn dupa ora 24.

Este bine sa evitam mancarurile grele, cu condimente, care se digera greu, excitantele, cafeaua, ceaiul negru, alcoolul, mai ales seara. Inainte de culcare se face un dus rece si se fac exercitii respiratorii si de relaxare.

Medicii recomanda sa consumam peste, orez, paine integrala, legume uscate, banane, care cresc concentratia de acid animat (precursor al serotoninei) si care stabilizeaza buna dispozitie, calmeaza somnul.

Se evita a se consuma seara carne, oua, maioneza, condimente, paste fainoase, cartofi prajiti.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

Vineri, 26 Aprilie 2024
302

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

Vineri, 26 Aprilie 2024
515

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

Vineri, 26 Aprilie 2024
152

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...