Cum funcționa „fabrica de români” de la Săveni și cum era împărțită șpaga. Populația orașului s-a dublat peste noapte, dar doar în acte!

Detalii scandaloase ies la iveală în dosarul fabricii de acte false de la serviciul de evidență a populației din orașul Săveni care a făcut instant mii de oameni din spațiul fostei Uniuni Sovietice cetățeni români. Două angajate de la acest serviciu au fost arestate preventiv pentru 30 de zile la solicitarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru fals informatic în formă continuată.

În traducere, funcționarele, în doi ani, au dublat populația localității. Dacă la recensământul din 2022 populația orașului Săveni a fost de 6.447 persoane, din 1 ianuarie 2023 și până în luna mai a acestui an, și-au stabilit domiciliul 6.966 de persoane născute în Ucraina, Republica Moldova, Federația Rusă, Letonia, Tadjikistan, Mongolia, Iran sau persoane de naționalitate rusă născute în Germania, Finlanda și Franța. 

 

Înregistrarea acestora în Registrul Național de Evidență a Persoanelor s-a făcut în baza unor certificate de cetățenie falsificate sau prin documente emise ilegal pentru luare în spațiu. Din cei 264 de cetățeni de naționalitate rusă care au obținut cărți de identitate românești, 73 au dobândit documentele de identitate în baza unor certificate de cetățenie false, relatează Antena3CNN.

„Intermediarii de origine moldovenească sau ucraineană sunt foarte organizați asigurând transportul beneficiarilor din Republica Moldova / Republica Ucraina cu autoturisme personale la serviciile de evidență și la serviciile de pașapoarte unde sunt pozați, toate actele necesare pentru eliberarea cărții de identitate fiind completate și depuse de către intermediari care caută și persoane dispuse să îi ia în spațiu fictiv, totul contra unor sume de  bani”, se arată în probatoriul judiciar.

Mercurialul șpăgilor era foarte bine stabilit

* 100-150 de euro de persoană ajungeau la proprietarii dispuși să ia în spațiu solicitanți, în mod fictiv, cunoscând că aceștia nu vor locui vreodată la adresă;

* între 200-250 de euro de persoană erau pentru funcționarii de la Serviciul de evidență a populației pentru introducerea de date ireale de identificare, inclusive falsificarea numelui acelei persoanei și eliberarea în regim de urgență a cărților de identitate neconforme realității;

* 100 de euro se împărțeau altor funcționari din cadrul Primăriei Săveni pentru eliberarea unor documente necesare eliberării actelor de identitate și anume chitanțe, adeverințe de rol fiscal, efectuarea de copii de pe documentele de stare civilă.

Obținerea cărții de identitate românești era doar primul pas. Cel mai cunoscut beneficiar de documente de identitate eliberate de Serviciul Public Comunitar de Evidență a Populației Săveni este cetățeanul ucrainean Stanislav Carpiuc, acuzat de implicare în incendierea casei și mașinii premierului Marii Britanii. Carpiuc a obținut documente alături de tatăl său și cei doi frați.

„Din verificările efectuate s-a constatat faptul că numitul Carpiuc Stanislav nu a locuit niciodată la adresa de domiciliu, aceasta fiind declarată în mod fictiv pentru dobândirea cărții de identitate românești și ulterior a pașaportului românesc, cu consecința dreptului de a călători liber în spațiul Uniunii Europene. Gradul de pericol social rezidă, în speța de față, în obținerea unor documente de identitate românești de către persoane născut în Federația Rusă, Ucraina, Republica Moldova sau în foste țări URSS, unele dintre ele uzând de folosirea unor certificate de cetățenie care anterior au fost falsificate, în sensul că, ori au fost plăsmuite în integralitate (nefiind emise de către oficiile consulare române în străinătate), ori au modificat datele de stare civilă din respectivele certificate sau au schimbat poza titularilor reali cu pozele lor și au obținut ulterior cărți de identitate românești sub o identitate falsă, persoana reală în aceste cazuri neputând fi identificată”, potrivit probatoriului.

Potrivit sursei citate, interceptările din dosar au arătat și legăturile pe care le aveau angajatele de la serviciul de evidența populației. Una dintre cele două funcționare arestate, Carmen Doboșeru, discuta cu o femeie care încerca să rezolve cartea de identitate a fiicei care nu era în țară.

Carmen Doboșeru: Nu știu, du' și vezi de la primărie ce adeverință îți dă și adu-o la noi și după aceea vorbesc cu primaru', l-am ajutat, adică când o mai avut nevoie cu probleme, l-am rezolvat, o să mă rezolve și el atunci. Da?

Doamnă: Da, că și io l-am votat acuma! Io o să încerc să-l sun un pic pe el să văd ce zice.

Carmen Doboșeru: Nu! Nu suna prin telefon, te duci mâine dimineață acolo!

Doamnă: Da, da, da!

Ancheta este la început și nu sunt excluse să apară noi surprize pentru că proporțiile operațiuni fac extrem de puțin probabilă derularea ei doar printr-un birou local de evidența populației. Până atunci un lucru este clar – statul român are niște breșe uriașe de securitate care ar trebui rezolvate urgent, inclusive prin schimbarea legislației.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciorba rădăuțeană inventată de o botoșăneancă, vezi rețeta AUTENTICĂ și cum se prepară!

astăzi, 18:48

Cu toate că baza se aseamănă cu cea de ciorbă de burtă, ciorba rădăuțeană este o variantă mai ușoară și care se poate face oricând, nu doar de sărbători. Este un preparat gustos c...

Gestul unui ”iubitor” de animale din Botoșani: ”Decât să dau niște bani, mai bine o arunc…”

astăzi, 17:56

A îngriji o pisică este de cele mai multe ori o experiență plină de bucurie, dar această bucurie vine la pachet și cu responsabilități. Nu la fel a gândit un botoșănean care a...

Tabere în parohiile din Botoșani pentru sute de copii!

astăzi, 17:13

În cadrul proiectului „Tabăra din pridvorul satului”, al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, care își propune organizarea a 120 de tabere în comunități rurale și urb...