Cum faci iaurtul in casa

Cum faci iaurtul in casa
Cel mai bun si sanatos iaurt este cel natural, adica cel preparat acasa, fara niciun fel de adaosuri, cum ar fi fructele, ciocolata, cerealele ori conservantii. E drept ca acest lucru presupune un oarecare deranj, dar, cand te respecti pe tine insuti si-ti iubesti familia, faci orice pentru o hrana sanatoasa, naturala, curata.

Ca sa prepari iaurt ai nevoie de lapte - de vaca, oaie, capra, bivolita, camila - dar azi cel mai des folosit este laptele de vaca.

Din cantitatea de lapte pe care o avem la indemana se incalzeste jumatate si focul se opreste cand din lapte incep sa iasa aburi. Se combina laptele cald cu cel rece, se amesteca bine si se toarna in borcanele curate, dinainte pregatite.

Daca este pentru prima data cand prepari iaurt acasa, ai nevoie de un borcan de iaurt sau smantana din comert, pentru cuibusor sau maia - se pune cate o lingura in fiecare borcan, pana la prima noastra productie proprie de iaurt.

Se amesteca bine apoi cu ligura in toate borcanele, dupa care le acoperim cu servetele si o paturica sau prosoape de bucatarie mai groase. Dupa 10 - 12 ore, uneori si mai mult, depinde de temparatura din incapere, ar trebui sa avem iaurtul.

Borcanele se acopera cu capacele numai dupa ce s-a facut iaurtul. Se pastreaza la frigider. Trebuie sa ai grija ca de fiecare data sa opresti jumatate de borcan de iaurt pentru data viitoare cand vei pregati un alt iaurt.

Previne si trateaza osteoporoza

Iaurtul este un aliment excelent, cu recunoscute calitati nutritive si terapeutice si cu un rol important in prevenirea bolilor, deoarece usureaza digestia si creste rezistenta sistemului imunitar.

Este bine stiut faptul ca laptele si produsele lactate, iaurtul mai ales, au un rol deosebit in prevenirea si tratarea osteoporozei. Jeri Nieves, specialist in testarea densitatii osoase la Spitalul Hayes din New York (SUA), spune ca "iaurtul poate face asta deoarece contine suficient calciu si vitamina D". Pe landa vitamina D si calciu, iaurtul mai contine din belsug fosfor, iod si vitamina B12.

Iaurtul este un aliment cu putine calorii, nu ingrasa, asa ca poate fi consumat fara nicio teama de persoanele care tin cura de slabire ori care vor sa-si pastreze silueta.

Silvia Holotiuc

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Comercianții de carne prinși pe picior greșit de forțele de ordine, s-a lăsat cu amenzi de aproape 40.000 de lei!

astăzi, 10:46
8

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, cu sprijinul specialiștilor din cadrul Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și a Inspecto...

Daniel Haidarli și Marea Degustare de la Iași: O poveste despre devotament și profesionalism (galerie foto)

astăzi, 09:40
41

În lumea fascinantă a vinurilor și gastronomiei, câteva evenimente deosebite au strălucit recent în peisajul cultural și culinar al României, sub îndrumarea atentă a...

Concert de pricesne la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Concești!

astăzi, 09:34
29

Duminică, 28 aprilie, în biserica Parohiei „Nașterea Maicii Domnului” din Concești, Protopopiatul Darabani, județul Botoșani, a avut loc Concertul prepascal de pricesne și c&ac...