Cum facem branza de vaci acasa

Cum facem branza de vaci acasa
Branza de vaci nu se face greu, dimpotriva, oricine poate incerca si reusi cu succes. Singurul lucru de care avem nevoie este rabdarea, pentru ca tot procedeul dureaza cel putin doua zile… Si sa nu uitam de lapte, trebuie sa fie direct de la o vacuta si nu din magazin!

Ingrediente:


- 4l de lapte proaspat nefiert

Ustensile:


-1 vas ceramic sau sticla
-tifon
-1 lingura lemn
-strecuratoare mare
-oala inox
-recipient inalt pentru scurs branza

Mod de preparare:


Laptele proaspat si nefiert se pune la prins intr-un vas de ceramica sau de sticla. Vasul se acopera cu un servetel si se lasa cca  doua zile la prins. In acest timp smantana se va aduna deasupra, asa ca o strangem cu o lingura si o punem la frigider.

Laptele prins se toarna intr-o oala de inox si se pune la foc mic. De aici incepe succesul unei branze reusite, adica de la temperatura la care este adusa compozitia. Compozitia trebuie sa se incalzeasca un pic, nicidecum sa se infierbante. Daca infierbantam va iesi o branza rascoapta, adica o branza tare si nu tocmai gustoasa.

Cand se incalzeste putin, zerul se ridica la suprafata. Mestecam din cand in cand cu o lingura de lemn. Acesta este momentul cand trebuie sa turnam toata compozitia la scurs.

Eu folosesc o galetusa peste care pun o strecuratoare mare. In strecuratoare pun un tifon curat si umed. Turnam usor, dupa care ridicam colturile tifonului si le legam in cruce. Ma folosesc de o lingura de lemn pentru a suspenda branza la scurs.

Cand e scursa bine (dupa cateva ore) o scoatem pe farfurie.

Branza de vaci trebuie sa fie usor moale, dar consistenta ei variaza si in functie de laptele folosit sau experienta pe care o ai.

Oricum ar fi, branza facuta in casa este foarte buna!

Sper sa incercati si sa fiti multumiti!

Vezi text si foto pe prajituricisialtedulciuri!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Administrația Națională de Meteorologie a prelungit atenționarea de tip Cod Galben pentru județul Botoșani!

astăzi, 10:10

Meteorologii eu emis o avertizare de tip Cod Galben valabilă până vineri, la ora 18.00.Vântul va avea intensificări în Moldova, în estul și sud-estul Transilvaniei cu v...

Prefectul, apel în ședință pentru siguranța elevilor: „Observ că s-au făcut progrese...” (video)

astăzi, 09:40
26

O astfel de situație, a cazurilor de violență în școli, a fost punctată și de către șeful Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) din Botoșani, comisar șef de poliție Costîn...

Microbuz cu ucraineni răsturnat pe DN 17. Cinci persoane transportate la spital!

astăzi, 09:14
182

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Suceava, maior Alin Găleată, un microbuz s-a răsturnat, vineri dimineața, pe raza localității Prisaca Dornei. În microbuz se aflau șase perso...