Cum explică specialiștii furtunile puternice din ultimele zile! (Foto, Video)

Cum explică specialiștii furtunile puternice din ultimele zile! (Foto, Video)

 Grindină în municipiul Botoșani  

Marți seara, orașul Botoșani și alte zeci de localități din județ s-au aflat sub atenționare de Cod Portocaliu. Până aproape de ora 22.00, în zonele vizate de alerta meteo a căzut grindină de dimensiuni medii. S-au înregistrat frecvente descărcări electrice, vijelii, averse torențiale care au acumulat peste 30 l/mp.


(Grindina căzută marți seara în municipiul Botoșani)

Cu toate acestea, potrivit mărturiilor culese de pe rețelele de socializare, în județul Botoșani fenomenul nu a fost atât de periculos ca în alte județe precum Iași sau Vaslui, unde grindina a atins dimensiuni de până la 6 centimetri.

În municipiul Botoșani, ploaia puternică a fost însoțită și de grindină, însă nu în toate zonele orașului. În cele mai multe cazuri, oamenii au spus că a ”plouat curat”.

S-a apelat la sistemul antigrindină

Probleme foarte mari au fost în judele Iași și Vaslui, meteorologii punând fenomenele înregistrate pe seama ”încălzirii tot mai accentuate a climei”, care a făcut ca ”procesele convective să devină tot mai agresive”.


(Grindină în județul iași)

Astfel, marți, în regiunea Moldova, vremea a fost caracterizata de o instabilitate accentuata, fapt menționat și în prognozele și avertizările transmise de Administrația Națională de Meteorologie.

În judetul Vaslui, de pildă, s-a dezvoltat o supercelulă, fapt pentru care au fost lansate peste 20 de rachete antigrindină. Potrivit specialiștilor de la Sistemul Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor, în zonele neprotejate dimensiunea grindinei a depășit pe alocuri 6 cm.

Furtunile de iunie!

Luna iunie concentrează la nivel anual în regiunea noastră cele mai multe furtuni și de foarte multe ori unele furtuni cu grad mare de severitate.

”Avem cel mai bun indicator al acestei specificități climatice în faptul că în luna iunie se înregistrează din punct de vedere climatic numărul cel mai mare de zile cu căderi de grindină”, transmite pentru Meteo Moldova conf. dr. Lucian Sfîcă.

Iar zilele acestea par să contureze condiții "ideale" din acest punct de vedere.

”Totuși, pentru regiunea Moldovei probabilitatea de producere a unor furtuni severe este mai redusă decât în sud-vestul României, dar totuși astfel de fenomene au șanse mari de realizare”, mai spune specialistul.

Și asta pentru că tiparul sinoptic din spatele acestor fenomene de instabilitate accentuată este determinat de o "clasică" înlocuire a unei dorsale de aer cald extinsă în regiunea Peninsulei Balcanice și a României de un talveg depresionar cu înaintare spre est din regiunea centrală a continentului.

”Diferențele mari de temperatură dintre cele două mase de aer, un curent jet foarte intens și o forfecare intensă reprezintă ingredientele de bază ale acestei situații. Și bineînțeles, peste toate acestea, o doză de hazard în manifestarea la nivel local sau regional, atât de specifică situațiilor atmosferice caracterizate prin concetrarea locală de energie, în cazul de față al celei de instabilitate”, a încheiat conf. dr. Lucian Sfîcă.


(Mașină avariată de grindină, județul Iași)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

AJPIS Botoșani: Zeci de mii de lei pentru alocații și indemnizații vor intra în conturi începând de mâine!

astăzi, 19:10

54.137 beneficiari ai alocațiilor de stat pentru copii și ai indemnizațiilor pentru creșterea copiilor vor încasa, în total, 35.104.396 de lei. Beneficiarii acestor sume sunt cei ca...

Spectacolul „Cei trei purceluși” se joacă două zile la Teatrul „Vasilache” din Botoșani! (foto)

astăzi, 18:40

„Cei trei purceluşi”, este un spectacol după o poveste îndrăgită de copii şi transpusă în scenă de regizorul Valentin Dobrescu, după o idee de Van Gool. Text şi regie ...

Închidere de sezon moto organizată de tinerii liberali, la Botoșani!

astăzi, 18:00

Astfel, la ora 12.00, aceștia sunt așteptați în parcarea Amfiteatrului Cornișa de unde vor pleca într-o plimbare pe Drumul Mănăstirilor. După-amiaza, pasionații mersului pe două r...