Cum depozitati alimentele in frigider, respectand regulile de igiena
Stiri Botosani Monday, 25 June 2012 Actualitate
Frigiderul este de mult timp un element incontestabil al confortului modern. Prezent in toate caminele, faciliteaza conservarea alimentelor si simplifica viata. Totusi, prost utilizat, poate rapid sa devina sursa de pericol si responsabil de infectii grave.
Deci este important sa stim sa aranjam produsele alimentare la o temperatura buna, fiecare avand locul sau, caci diferitele parti ale frigiderului nu le mentin la acelasi grad.
E-sante va propune sfaturi, ca sa evitati greseli si riscul unor intoxicatii alimentare.
Fiecare aliment, la o temperature buna
Mai intai, iata cum sunt repartizate compartimentele intr-un frigider: de sus in jos: congelator (intre -12 si 2 grade Celsius); compartimentul de sus (de la 0, la 2 grade C); cel de la mijloc (de la 3 la 5 grade Celsius); partea de jos si sertarul (de la 5, la 8 grade Celsius); usa (de la 7, la 8 grade C).
De retinut ca, dupa forma si marca, pot exista diferente. E bine sa consultati ghidul aparatului vostru.
Fiecare aliment isi are locul sau:
Congelator: produse ce necesita congelare, inghetate, sorbeturi.
Compartimentul de sus
Carne, peste, mezeluri, mancaruri gatite, produse lactate (iaurt, branza proaspata, deserturi pe baza de lactate, crema proaspata, conserve desfacute).
Compartimentul de la mijloc
Legume, zarzavaturi, fructe preparate, produse de patiserie, sos de casa.
Partea de jos si sertarul
Branzeturi, unt, lapte, legume, fructe proaspete.
Usa
Oua, sosuri industriale, bauturi.
Repere privind durata conservarii
Mezeluri: sase zile, lapte pasteurizat: doua zile, unt pasteurizat: 25-30 zile, oua: 21 zile, fructe, legume preparate: doua zile, legume crude: doua zile, fructe proaspete: cinci zile, produse de patiserie: doua zile.
E bine de stiut. Inainte de a aranja produsele, indepartati ambalajele groase din carton sau plasticul, inutile (ele pot transporta germeni si modifica temperatura): carton de oua, cutia de iaurt.
Elemente de baza privind protectia alimentelor
Nu amestecati genurile si nu puneti in contact produsele gatite cu cele crude. Ambalati-le separat in materiale speciale sau introduceti-le intr-un recipient inchis ermetic. Curatati cu regularitate frigiderul, folosind apa cu lamaie, in care s-a adaugat otet alb.
Deci este important sa stim sa aranjam produsele alimentare la o temperatura buna, fiecare avand locul sau, caci diferitele parti ale frigiderului nu le mentin la acelasi grad.
E-sante va propune sfaturi, ca sa evitati greseli si riscul unor intoxicatii alimentare.
Fiecare aliment, la o temperature buna
Mai intai, iata cum sunt repartizate compartimentele intr-un frigider: de sus in jos: congelator (intre -12 si 2 grade Celsius); compartimentul de sus (de la 0, la 2 grade C); cel de la mijloc (de la 3 la 5 grade Celsius); partea de jos si sertarul (de la 5, la 8 grade Celsius); usa (de la 7, la 8 grade C).
De retinut ca, dupa forma si marca, pot exista diferente. E bine sa consultati ghidul aparatului vostru.
Fiecare aliment isi are locul sau:
Congelator: produse ce necesita congelare, inghetate, sorbeturi.
Compartimentul de sus
Carne, peste, mezeluri, mancaruri gatite, produse lactate (iaurt, branza proaspata, deserturi pe baza de lactate, crema proaspata, conserve desfacute).
Compartimentul de la mijloc
Legume, zarzavaturi, fructe preparate, produse de patiserie, sos de casa.
Partea de jos si sertarul
Branzeturi, unt, lapte, legume, fructe proaspete.
Usa
Oua, sosuri industriale, bauturi.
Repere privind durata conservarii
Mezeluri: sase zile, lapte pasteurizat: doua zile, unt pasteurizat: 25-30 zile, oua: 21 zile, fructe, legume preparate: doua zile, legume crude: doua zile, fructe proaspete: cinci zile, produse de patiserie: doua zile.
E bine de stiut. Inainte de a aranja produsele, indepartati ambalajele groase din carton sau plasticul, inutile (ele pot transporta germeni si modifica temperatura): carton de oua, cutia de iaurt.
Elemente de baza privind protectia alimentelor
Nu amestecati genurile si nu puneti in contact produsele gatite cu cele crude. Ambalati-le separat in materiale speciale sau introduceti-le intr-un recipient inchis ermetic. Curatati cu regularitate frigiderul, folosind apa cu lamaie, in care s-a adaugat otet alb.
Spune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Iftime ratează postul de prim-vicepreședinte PNL, dar se întoarce acasă cu o strângere de mână de la Nicușor Dan!
astăzi, 18:42
Ilie Bolojan este oficial președintele Partidului Național Liberal, după ce a fost ales sâmbătă la congresul de partid. Pentru cele patru funcţii de prim-vicepreşedinte au fost î...
Clipe de groază pentru o bătrână: Atacată de un individ violent, salvată de o vecină care a ajuns apoi la spital!
astăzi, 18:13
În cursul zilei de sâmbătă, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui tânăr de 31 de ani, din Dorohoi...
Antrenorul Farului, înaintea meciului cu FC Botoșani: ”Tot timpul echipa condusă de Leo Grozavu a avut spirit de luptă!” (Video)
astăzi, 17:18
Farul Constanța începe sezonul 2025-2026 din Superliga pe terenul celor de la FC Botoșani. Partida este programată luni, 14 iulie, de la ora 19.00. Acesta va fi primul meci oficial a...