Cum depozitati alimentele in frigider, respectand regulile de igiena

Frigiderul este de mult timp un element incontestabil al confortului modern. Prezent in toate caminele, faciliteaza conservarea alimentelor si simplifica viata. Totusi, prost utilizat, poate rapid sa devina sursa de pericol si responsabil de infectii grave.

Deci este important sa stim sa aranjam produsele alimentare la o temperatura buna, fiecare avand locul sau, caci diferitele parti ale frigiderului nu le mentin la acelasi grad.

E-sante va propune sfaturi, ca sa evitati greseli si riscul unor intoxicatii alimentare.

Fiecare aliment, la o temperature buna

Mai intai, iata cum sunt repartizate compartimentele intr-un frigider: de sus in jos: congelator (intre -12 si 2 grade Celsius); compartimentul de sus (de la 0, la 2 grade C); cel de la mijloc (de la 3 la 5 grade Celsius); partea de jos si sertarul (de la 5, la 8 grade Celsius); usa (de la 7, la 8 grade C).

De retinut ca, dupa forma si marca, pot exista diferente. E bine sa consultati ghidul aparatului vostru.

Fiecare aliment isi are locul sau:

Congelator: produse ce necesita congelare, inghetate, sorbeturi.

Compartimentul de sus

Carne, peste, mezeluri, mancaruri gatite, produse lactate (iaurt, branza proaspata, deserturi pe baza de lactate, crema proaspata, conserve desfacute).

Compartimentul de la mijloc

Legume, zarzavaturi, fructe preparate, produse de patiserie, sos de casa.

Partea de jos si sertarul

Branzeturi, unt, lapte, legume, fructe proaspete.

Usa

Oua, sosuri industriale, bauturi.

Repere privind durata conservarii

Mezeluri: sase zile, lapte pasteurizat: doua zile, unt pasteurizat: 25-30 zile, oua: 21 zile, fructe, legume preparate: doua zile, legume crude: doua zile, fructe proaspete: cinci zile, produse de patiserie: doua zile.

E bine de stiut. Inainte de a aranja produsele, indepartati ambalajele groase din carton sau plasticul, inutile (ele pot transporta germeni si modifica temperatura): carton de oua, cutia de iaurt.

Elemente de baza privind protectia alimentelor

Nu amestecati genurile si nu puneti in contact produsele gatite cu cele crude. Ambalati-le separat in materiale speciale sau introduceti-le intr-un recipient inchis ermetic. Curatati cu regularitate frigiderul, folosind apa cu lamaie, in care s-a adaugat otet alb.
 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Experimentul unui șofer i-a uluit pe angajații de la RAR: Cum faci mașină electrică din Dacia 1300!

astăzi, 19:33

A transforma o Dacia 1300 într-o mașină electrică nu este doar o idee extravagantă dacă ești pasionat de autoturisme. Acest experiment a fost pus în practică de către un româ...

Țările în care armata redevine obligatorie. Vârsta de la care bărbații vor fi recrutați pentru stagiul militar!

astăzi, 17:57

Ministerul Apărării din Croaţia, ţară membră NATO din 2009, a anunţat marţi, 24 decembrie, că va demara în ianuarie anul viitor procesul de reintroducere a serviciului militar obligator...

Medic botoșănean, semnal de alarmă către părinți: Complicațiile care "pot lăsa sechele până la pierderea vederii”

astăzi, 15:29

Sinuzita este o afecțiune ce presupune inflamația sinusurilor nazale, în urma unei răceli, a unei alergii sau a unui blocaj în aceea zonă. Sinusurile au mai multe roluri, de la amplifi...