Cum depozitati alimentele in frigider, respectand regulile de igiena

Frigiderul este de mult timp un element incontestabil al confortului modern. Prezent in toate caminele, faciliteaza conservarea alimentelor si simplifica viata. Totusi, prost utilizat, poate rapid sa devina sursa de pericol si responsabil de infectii grave.

Deci este important sa stim sa aranjam produsele alimentare la o temperatura buna, fiecare avand locul sau, caci diferitele parti ale frigiderului nu le mentin la acelasi grad.

E-sante va propune sfaturi, ca sa evitati greseli si riscul unor intoxicatii alimentare.

Fiecare aliment, la o temperature buna

Mai intai, iata cum sunt repartizate compartimentele intr-un frigider: de sus in jos: congelator (intre -12 si 2 grade Celsius); compartimentul de sus (de la 0, la 2 grade C); cel de la mijloc (de la 3 la 5 grade Celsius); partea de jos si sertarul (de la 5, la 8 grade Celsius); usa (de la 7, la 8 grade C).

De retinut ca, dupa forma si marca, pot exista diferente. E bine sa consultati ghidul aparatului vostru.

Fiecare aliment isi are locul sau:

Congelator: produse ce necesita congelare, inghetate, sorbeturi.

Compartimentul de sus

Carne, peste, mezeluri, mancaruri gatite, produse lactate (iaurt, branza proaspata, deserturi pe baza de lactate, crema proaspata, conserve desfacute).

Compartimentul de la mijloc

Legume, zarzavaturi, fructe preparate, produse de patiserie, sos de casa.

Partea de jos si sertarul

Branzeturi, unt, lapte, legume, fructe proaspete.

Usa

Oua, sosuri industriale, bauturi.

Repere privind durata conservarii

Mezeluri: sase zile, lapte pasteurizat: doua zile, unt pasteurizat: 25-30 zile, oua: 21 zile, fructe, legume preparate: doua zile, legume crude: doua zile, fructe proaspete: cinci zile, produse de patiserie: doua zile.

E bine de stiut. Inainte de a aranja produsele, indepartati ambalajele groase din carton sau plasticul, inutile (ele pot transporta germeni si modifica temperatura): carton de oua, cutia de iaurt.

Elemente de baza privind protectia alimentelor

Nu amestecati genurile si nu puneti in contact produsele gatite cu cele crude. Ambalati-le separat in materiale speciale sau introduceti-le intr-un recipient inchis ermetic. Curatati cu regularitate frigiderul, folosind apa cu lamaie, in care s-a adaugat otet alb.
 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Comisarii de mediu, dezacord față de măsurile de austeritate ale actualului guvern: “Se încalcă flagrant demnitatea profesională!“

astăzi, 18:00

Sindicatul Naţional al Gărzii Naţionale de Mediu (SNGM) consideră că pachetele de măsuri de austeritate ale guvernului actual vor afecta profund capacitatea de acțiune a instituțiilor cu rol m...

(P) Big Data – instrumentul secret de analiză care poate asigura succesul unei campanii de marketing?

astăzi, 17:15

La începutul anilor '90, John R Mashey aducea în discuție conceptul Big Data, care se dorea o alternativă viabilă la instrumentele tradiționale de analiză a datelor. Conform lui M...

Semnal de ALARMĂ de la pompierii botoșăneni după ce două persoane și-au pierdut viața în apele râului Prut! (Foto,Video)

astăzi, 17:00

"Mie nu mi se poate întâmpla!" Copii, adolescenți, adulți – cu toții avem tendința să credem că pericolul este mereu departe, că tragediile se întâmplă ...