Cum depozitati alimentele in frigider, respectand regulile de igiena

Frigiderul este de mult timp un element incontestabil al confortului modern. Prezent in toate caminele, faciliteaza conservarea alimentelor si simplifica viata. Totusi, prost utilizat, poate rapid sa devina sursa de pericol si responsabil de infectii grave.

Deci este important sa stim sa aranjam produsele alimentare la o temperatura buna, fiecare avand locul sau, caci diferitele parti ale frigiderului nu le mentin la acelasi grad.

E-sante va propune sfaturi, ca sa evitati greseli si riscul unor intoxicatii alimentare.

Fiecare aliment, la o temperature buna

Mai intai, iata cum sunt repartizate compartimentele intr-un frigider: de sus in jos: congelator (intre -12 si 2 grade Celsius); compartimentul de sus (de la 0, la 2 grade C); cel de la mijloc (de la 3 la 5 grade Celsius); partea de jos si sertarul (de la 5, la 8 grade Celsius); usa (de la 7, la 8 grade C).

De retinut ca, dupa forma si marca, pot exista diferente. E bine sa consultati ghidul aparatului vostru.

Fiecare aliment isi are locul sau:

Congelator: produse ce necesita congelare, inghetate, sorbeturi.

Compartimentul de sus

Carne, peste, mezeluri, mancaruri gatite, produse lactate (iaurt, branza proaspata, deserturi pe baza de lactate, crema proaspata, conserve desfacute).

Compartimentul de la mijloc

Legume, zarzavaturi, fructe preparate, produse de patiserie, sos de casa.

Partea de jos si sertarul

Branzeturi, unt, lapte, legume, fructe proaspete.

Usa

Oua, sosuri industriale, bauturi.

Repere privind durata conservarii

Mezeluri: sase zile, lapte pasteurizat: doua zile, unt pasteurizat: 25-30 zile, oua: 21 zile, fructe, legume preparate: doua zile, legume crude: doua zile, fructe proaspete: cinci zile, produse de patiserie: doua zile.

E bine de stiut. Inainte de a aranja produsele, indepartati ambalajele groase din carton sau plasticul, inutile (ele pot transporta germeni si modifica temperatura): carton de oua, cutia de iaurt.

Elemente de baza privind protectia alimentelor

Nu amestecati genurile si nu puneti in contact produsele gatite cu cele crude. Ambalati-le separat in materiale speciale sau introduceti-le intr-un recipient inchis ermetic. Curatati cu regularitate frigiderul, folosind apa cu lamaie, in care s-a adaugat otet alb.
 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Achiziție militară majoră: România cumpără blindate de luptă de 2,5 miliarde de euro!

astăzi, 20:35

Valoarea contractului care se va întinde pe opt ani e de aproape 2,5 miliarde de euro și presupune ca unele elemente ale blindatelor de luptă să fie produse în România. MApN an...

Lecții de siguranță, și în vacanță, predate de polițiștii botoșăneni! (Foto)

astăzi, 20:09

Polițiștii Biroului Siguranță Școlară desfășoară la nivelul județului Campania Națională ”𝐃𝐨𝐫𝐢𝐧𝐭̦𝐞 𝐢̂𝐧𝐝𝐞𝐩𝐥𝐢𝐧𝐢𝐭𝐞 𝐥𝐚 𝐯...

Restricții pentru românii care nu își plătesc taxele. Nu vor mai putea vinde mașini sau construi o casă!

astăzi, 19:33

Cei care au taxe sau amenzi neplătite la stat nu vor mai putea să vândă sau să cumpere automobile, să-și recupereze permisul de conducere suspendat, ori să primească autorizații de cons...