Cum demonstrezi ca esti asigurat la sanatate? Se introduc NOI REGULI

Asiguratii in sistemul national de sanatate beneficiaza, in baza contributiei, de anumite servicii medicale gratuite: de la controale la medicul de familie pana la asistenta medicala de urgenta, servicii de medicina dentara sau medicamente compensate. Pentru a putea beneficia de aceste servicii, o persoana trebuie sa si demonstreze ca este asigurata in sistemul national de sanatate.

Documentele care atesta calitatea de asigurat ar putea fi actualizate, intrucat Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a lansat recent in dezbatere publica un proiect de ordin care stabileste un nou model al adeverintelor eliberate de angajator si de CAS, informeaza AvocatNet.ro.

Asiguratii vor avea acces la servicii medicale si medicamente doar pe baza cardului national de sanatate, document ce inlocuieste adeverinta de asigurat, conform HG nr. 900/2012.

Totusi, potrivit Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, cardurile nu sunt inca folosite, intrucat ele nu au fost distribuite catre toti asiguratii. Mai precis, institutia a mentionat la finalul anului 2013 ca noile documente vor deveni obligatorii doar dupa ce se finalizeaza distribuirea acestora si dupa ce vor fi achizitionate cititoarele de carduri de catre furnizorii de servicii medicale.

Prin urmare, pana la primirea cardului electronic, dovada calitatii de asigurat se va face, ca si pana acum, cu adeverinta eliberata de angajator, pentru persoanele angajate, adeverinta de asigurat eliberata prin grija casei de asigurari la care este inscris asiguratul sau documentul rezultat prin accesarea de catre furnizorii aflati in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate.

In acest sens, CNAS a lansat recent in dezbatere publica un proiect de act normativ care actualizeaza modelele documentelor ce vor fi eliberate asiguratilor de catre CAS sau angajator. Este vorba de proiectul de ordin pentru aprobarea Normelor metodologice privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat.

Cum demonstreaza salariatii, pensionarii sau somerii ca sunt asigurati?

Documentul lansat in dezbatere publica de CNAS nu aduce modificari substantiale fata de prevederile aplicabile in momentul de fata. Astfel, ca si pana acum, angajatii isi vor demonstra calitatea de asigurati printr-o adeverinta eliberata de angajator din care sa reiasa ca li se retine si vireaza contributia la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate.

Adeverinta se elibereaza pe propria raspundere a angajatorului, iar modelul acesteia este prezentat in fisierul atasat. Adeverinta eliberata de angajator are o valabilitate de 3 luni.

In ceea ce priveste celelalte categorii de persoane asigurate in sistemul national de sanatate, acestea isi vor dovedi aceasta calitate in baza unei adeverinte de asigurat eliberate de Casa de Asigurari de Sanatate (disponibila in fisier atasat), pe baza anumitor documente. Documentele solicitate difera in functie de categoria din care fac parte persoanele respective (sunt someri, pensionari, elevi, etc.). La acest capitol, documentul propus de CNAS aduce modificari doar la termenul de valabilitate al adeverintelor eliberate in functie de asigurat.

sursa: avocatnet.ro
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Transformer de Botoșani. Cum face Valeriu Iftime trecerea de la patron la șef de județ

astăzi, 13:34

Proaspăt intrat în politică, prosperul om de afaceri Valeriu Iftime crede că nu este în incompatibilitate și în conflict de interese dacă își continuă contractele pe car...

Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul va oficia Sfânta Liturghie și va sfinți casa parohială la o parohie din Botoșani

astăzi, 13:21

În data de 19 octombrie 2024, în Parohia „Sfântul Nicolae” din comuna Bălușeni, județul Botoșani, va avea loc un eveniment deosebit pentru comunitate și anume sfinț...

Becali și-a făcut calculele: ”Gata, nu mai am emoţii cu play-off-ul. Câştigăm şi cu Botoşani!”

astăzi, 12:13

FCSB are două victorii şi două remize în ultimele patru etape ale campionatului, iar Gigi Becali, patronul echipei roș-albastre, a comentat despre rezultatele etapei. În etapa 11, C...