Cum arată birurile din agricultura românească!

Cum arată birurile din agricultura românească!

   agrointel

Începând cu acest an, agricultorii persoane fizice care au peste 2 hectare de teren agricol sau mai mult de trei vaci sau şase porci vor plăti un impozit pe venitul din activităţi agricole. Acesta se calculează prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului anual din activităţile desfăşurate pe baza normei anuale de venit.

În plus, se mai aplică şi o cotă de 5,5% care reprezintă contribuţia automată la asigurările de sănătate. Cât despre norma de venit, ea variază de la câţiva lei la un anumit număr de animale până la 8.000 de lei pe ha în cazul legumelor cultivate în spaţii protejate.

Conform agrointel.ro, în sectorul vegetal, pentru o suprafaţă cuprinsă între 2 şi 50 de hectare, norma de venit este de 449 lei, respectiv 395 lei pentru suprafeţe de peste 50 de hectare. Dacă facem şi un calcul simplu, vedem că agricultorul nu rămâne cu prea mulţi bani care să-i ajungă să supravieţuiască un an întreg, chiar dacă primeşte şi o subvenţie de circa 150 de euro pe hectar.
 
La un ha de grâu (cu terenul în proprietate), de exemplu, cheltuielile se ridică la circa 2.000 de lei. La o medie de 3 tone la hectar, producţie vândută cu 80 de bani pe kilogram, agricultorul obţine circa 2.400 de lei. Dacă este un an secetos, producţia poate să scadă chiar şi la 500 kg la hectar, iar atunci lucrurile se complică.

Nici la animale, nu pare chiar aşa de simplă aplicarea noilor impozite, cel puţin la porci şi păsări, pentru că pentru aceste sectoare nu există "subvenţie" de la APIA, declară Adrian Rădulescu, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii. N-au decât să caute prin curţi pe la oameni să vadă care câte animale are, mai spune Rădulescu.
 
Crescătorii de porci şi păsări primesc un ajutor prin intermediul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) care compensează pierderile de venituri şi cheltuieli suplimentare produse de aplicarea normelor de bunăstare a animalelor. Ceilalţi crescători de animale (vaci, sau oi) trebuie să treacă pe la APIA dacă vor să primească subvenţia.
 
Norma de venit

 În sectorul vegetal, pentru o suprafaţă cuprinsă între 2 şi 50 de hectare, norma de venit este de 449 lei, respectiv 395 lei pentru suprafeţe de peste 50 de hectare. La cartofi, norma de venit este de 3.488 lei pentru cei care au până în 50 de hectare şi 3070 lei la suprafeţe de peste 50 de hectare.

La legume cultivate în câmp, norma de venit este de 4.001 lei pentru 0,5-2,5 ha şi 2563 lei pentru cei care au peste 10 hectare. În cazul legumelor cultivate în spaţii protejate, pentru 0,5-1 ha, norma de venit este de 8.033 lei. La pomi, pentru suprafeţe între 1,5 şi 2,5 hectare, norma de venit este 4709 lei, iar peste 2,5 ha de livezi – 4.144 lei.
 
Sumele diferă şi la animale. Astfel, la bovine, între 3 şi 50 de capete norma de venit este de 698 lei, iar peste 50 de capete – 512 lei. La ovine şi caprine între 50 şi 300 de capete, norma de venit este de 70 lei, în timp ce la peste 300 de capete – 56 lei. Fermierii cu 10-49 capete au o normă de venit de 23 de lei. Pentru crescătorii de porci, norma de venit este de 56 de lei pentru efective între 6 şi 9 porci. Ea creşte la 181 de lei pentru cei cu 10-150 capete porcine. Cea mai mică normă de venit este la păsări. Cei cu 100-500 păsări plătesc 3 lei, iar cei cu peste 500 de păsări – 2 lei.
 
Cine a scăpat de impozit

 Nu sunt impozitate veniturile obţinute de persoanele fizice din valorificarea în stare naturală, a produselor culese sau capturate din flora şi fauna sălbatică, dar nici cele obţinute de către persoanele care lucrează suprafeţe de până în două hectare (cereale, oleaginoase, cartofi, sfeclă, soia, hamei), respectiv 0,5 ha de legume în câmp sau în solar.

Mai sunt scutiţi cultivatorii de tutun care lucrează cel mult un hectar, la fel ca şi proprietarii de vie, în timp ce la livezi se impozitează de la 1,5 ha în sus.

 În ce priveşte crescătorii de animale, limitele până la care aceştia sunt scutiţi de plata taxelor sunt: maxim 3 capete la bovine, maxim 10 capete la ovine şi caprine: maxim 6 capete la porcine: maxim 100 de păsări şi 100 familii de albine.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Transportator de lemne sucevean, amendat la Botoșani și cu marfa confiscată de polițiști!

Tuesday, 26 November 2024

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Darabani au oprit pentru control, pe drumul public din comuna Păltiniș, o autoutilitară condusă de un bărbat de 68 de ani, din județul Suceava, care t...

Marius Budăi: „Echipa de candidați la alegerile parlamentare de la PSD Botoșani susține realizarea Drumului Expres Botoșani-Suceava”

Tuesday, 26 November 2024

„Realizarea Drumului Expres Botoșani-Suceava face parte din programul nostru local de guvernare, care va lega municipiul Botoșani de aeroportul de la Salcea, distanță care se va parcurge &ic...

Preotul Ioan Manoliu a fost depus astăzi la biserica „Sf. Gheorghe” din Drăgușeni!

Tuesday, 26 November 2024

Preotul Ioan Manoliu de la Biserica „Sfântul Gheorghe” din Drăgușeni, care a trecut la cele veșnice la începutul acestei săptămâni, a fost depus la biserica în...