Cultivarea legumelor în baloți de paie – o tehnică simplă și eficientă pentru suprafețe mici. Funcționează și pentru căpșuni sau plante aromatice!

Grădina din baloți de paie sau mai bine zis cultivarea legumelor sau a plantelor aromatice în baloți este o tehnică promovată în ultima perioadă pentru agricultura în spații mici sau ca o variantă inedită de grădinărit. Totodată, această metodă este ideală și pentru spațiile betonate sau unde pământul nu poate asigura o producție bună sau sănătoasă.

Unul dintre cei mai mari adepți și promotori ai grădinăritului în baloți este Joel Karsten, autorul unei cărți pe acest subiect. Astfel, specialistul spune că această tehnică se diferă mult de cultura pe pământ și ar trebui privită ca o metodă de cultură într-un container. "Gândiți-vă la fiecare balot ca la un container. Părțile balotului expuse soarelui, ploilor sau vântului formează o veritabilă crustă care va forma exteriorul, în timp ce interiorul se va transforma într-un substrat fertil", explică Karsten, conform Agrointel.ro.

Pentru a vă face o grădină de baloți, aveți nevoie, bineînțeles, de baloți. Se recomandă ca aceștia să fie cumpărați de la un fermier pe care îl cunoașteți, să fie în stare bună, nemucegăiți. Se pot folosi atât baloți de paie, cât și baloți de fân, iar cei care folosesc această tehnică spun că varianta mai fertilă este reprezentată de baloții de fân, lucernă dacă este posibil, care se descompun mai ușor și oferă un substrat mai bogat pentru micile culturi agricole. Mai mult, au nevoie de mai puține udări pentru că nu lasă apa să se evapore așa de ușor și se poate încerca utilizarea lor chiar și fără condiționarea cu azot, doar prin udare.

Odată ce aveți baloții, se trece la condiționarea lor, un proces care durează, în medie, 10-12 zile în condiții meteo normale, și pentru care se poate folosi un fertilizant simplu cum este cel pentru gazon. "Fertilizantul trebuie să aibă cel puțin 20% azot și să vă asigurați că produsul nu conține erbicide sau alte substanțe de protecție a plantelor. Vă trebuie un fertilizant simplu și chiar v-aș recomanda să îl cumpărați pe cel mai ieftin pentru că acela funcționează cel mai bine", spune Joel Karsten.

Fertilizantul se presară în mod egal pe suprafața balotului – cam jumătate de cană de îngrășământ pentru fiecare balot, în zilele 1, 3, 5, 7 și 9. Balotul se udă apoi în restul zilelor în partea în care s-a pus fertilizantul pentru a-l ajuta să intre în profunzime și să declanșeze procesele de descompunere din interior. "După 12 zile, bacteriile au destulă hrană pentru ca, în loc să mai ceară azot, încep să elibereze azot pe mpsură ce consumă interiorul balotului, să descompună balotul", spune specialistul. Aceasta este și perioada în care temperatura baloților poate să urce foarte mult, așa că se recomandă să îi udați dacă vedeți că există cel mai mic risc ca ei să "se încingă" până la a lua foc.  Citeste mai departe....

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Zeci de permise și certificate de înmatriculare reținute de polițiști în această săptămână!

astăzi, 18:40

De la începutul săptămânii, polițiștii botoșăneni au acționat pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale, intervenind la peste 160 de evenimente, majoritatea sesizate pri...

Invitatul de la Știri: Mihaela-Viorica Stoiciuc - candidat pentru Senatul României din partea Partidului România în Acțiune (video)

astăzi, 18:03

"Invitatul de la Știri" a fost astăzi Mihaela-Viorica Stoiciuc, candidat pentru Senatul României din partea Partidului România în Acțiune (CMF 11240040) Interviul a inc...

Elevi și cadre didactice ale unui renumit colegiu din Botoșani, participanți în cadrul unui proiect de formare profesională în Spania! (foto)

astăzi, 17:50

În perioada 21 octombrie-2 noiembrie 2024,  21 de elevi și 3 profesori de la Colegiul Economic „Octav Onicescu” au  participat la o mobilitate VET (Formare Profesională) ...