Cultivarea legumelor în baloți de paie – o tehnică simplă și eficientă pentru suprafețe mici. Funcționează și pentru căpșuni sau plante aromatice!
Stiri Botosani Friday, 9 September 2016 ActualitateUnul dintre cei mai mari adepți și promotori ai grădinăritului în baloți este Joel Karsten, autorul unei cărți pe acest subiect. Astfel, specialistul spune că această tehnică se diferă mult de cultura pe pământ și ar trebui privită ca o metodă de cultură într-un container. "Gândiți-vă la fiecare balot ca la un container. Părțile balotului expuse soarelui, ploilor sau vântului formează o veritabilă crustă care va forma exteriorul, în timp ce interiorul se va transforma într-un substrat fertil", explică Karsten, conform Agrointel.ro.
Pentru a vă face o grădină de baloți, aveți nevoie, bineînțeles, de baloți. Se recomandă ca aceștia să fie cumpărați de la un fermier pe care îl cunoașteți, să fie în stare bună, nemucegăiți. Se pot folosi atât baloți de paie, cât și baloți de fân, iar cei care folosesc această tehnică spun că varianta mai fertilă este reprezentată de baloții de fân, lucernă dacă este posibil, care se descompun mai ușor și oferă un substrat mai bogat pentru micile culturi agricole. Mai mult, au nevoie de mai puține udări pentru că nu lasă apa să se evapore așa de ușor și se poate încerca utilizarea lor chiar și fără condiționarea cu azot, doar prin udare.
Odată ce aveți baloții, se trece la condiționarea lor, un proces care durează, în medie, 10-12 zile în condiții meteo normale, și pentru care se poate folosi un fertilizant simplu cum este cel pentru gazon. "Fertilizantul trebuie să aibă cel puțin 20% azot și să vă asigurați că produsul nu conține erbicide sau alte substanțe de protecție a plantelor. Vă trebuie un fertilizant simplu și chiar v-aș recomanda să îl cumpărați pe cel mai ieftin pentru că acela funcționează cel mai bine", spune Joel Karsten.
Fertilizantul se presară în mod egal pe suprafața balotului – cam jumătate de cană de îngrășământ pentru fiecare balot, în zilele 1, 3, 5, 7 și 9. Balotul se udă apoi în restul zilelor în partea în care s-a pus fertilizantul pentru a-l ajuta să intre în profunzime și să declanșeze procesele de descompunere din interior. "După 12 zile, bacteriile au destulă hrană pentru ca, în loc să mai ceară azot, încep să elibereze azot pe mpsură ce consumă interiorul balotului, să descompună balotul", spune specialistul. Aceasta este și perioada în care temperatura baloților poate să urce foarte mult, așa că se recomandă să îi udați dacă vedeți că există cel mai mic risc ca ei să "se încingă" până la a lua foc. Citeste mai departe....
Spune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Dezastru la CFR: Zeci de trenuri vor fi oprite din cauza datoriilor!
După ce luni se ajunsese la o înțelegere și oficialii CFR SA promiseseră că nu vor fi trenuri anulate la CFR Călători și Transferoviar Călători pe motiv de neplată a Tarifului de Util...
România intră pe harta industriei mondiale de apărare: Se construiește cea mai performantă fabrică de pulberi din lume!
Ministrul Economiei Radu Miruță a definitivat miercuri, în Germania, cadrul contractual pentru realizarea, la Victoria, a unei fabrici de pulberi pentru muniție, construită de la zero, ...
Parohia "Sfântul Ioan Botezătorul" își sărbătorește cel de-al doilea hram!
Botoșănenii sunt așteptați joi, 28 august, ora 18.00, la Biserica "Sfântul Ioan Botezătorul", pentru a asista la slujba Vecerniei cu Litie, înaintea cinstirii celui de-al do...
Newsletter
Abonează-te la Newsletter-ul Stiri Botoșani pentru a fi la curent cu cele mai noi știri și reportaje!
© 2025 WEB EMOTION SRL | Toate drepturile rezervate.
Web Emotion, Live.Botosani.ro, Botosani.ro Stiri.Botosani.ro si logo-urile acestora sunt marci inregistrate ale Web Emotion. Toate celelalte marci sunt proprietatea companiilor detinatoare. Reproducerea continutului din acest site este permisa numai cu acordul Web Emotion.
Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Despre Cookie-uri
Pagină generată în 2.87 secunde
Acest website foloseşte cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Mai multe detalii despre cookie-uri aici