Cu ce traume va rămâne Radu Ayan, băiețelul de 2 ani dispărut în pădure 25 de ore? Psihologii trag un semnal de alarmă!

Băiatul de doi ani a dispărut în cursul după-amiezii de duminică, 17 martie 2024. Se afla în vizită împreună cu bunicii.

Cu ce traume va rămâne Radu Ayan, băiețelul de 2 ani dispărut în pădure 25 de ore? Psihologii trag un semnal de alarmă!

   Foto: Captură observatornews.ro

Radu Ayan, în vârstă de 2 anișori, a fost găsit după 25 de ore, în care a fost pierdut în inima pădurii. Băiețelul era speriat, aproape în șoc hipotermic, eroii lui fiind trei polițiști din Botoșani.

Ce traume ar putea avea Radu Ayan?

Ayan a fost nevoit să treacă printr-un moment extrem de dificil la doar doi ani. A petrecut singur, noaptea, 25 de ore, în pădure. Un psiholog a dezvăluit ce traume ar putea avea copilul, pe termen lung.

În primul rând, fiind un copil atât de mic este dependent și atașat foarte puternic de părinții lui. În momentul în care el este într-o zonă în care este singur, nu numai că nu își găsește persoanele de atașament, dar frica lui este teribilă, pentru că el nu știe ce să facă, nu se poate descurca. Această frică foarte puternică poate să o interiorizeze și să o asocieze cu ce s-a întâmplat locul în care s-a aflat și să creeze un gen de factor declanșator. Atunci când se află într-o situație similară, el să trăiască o anxietate foarte puternică, care nu are legătură, poate, cu ce i se va întâmpla, ci cu această frică inițială. Deci, s-ar putea ca el să aibă o fobie de singurătate. Pentru o perioadă să evite, să refuze să rămână singur, să fie foarte apropiat de adulți și să nu se depărteze de adulții din viața lui, tocmai pentru că frica îi amintește că ar putea să fie singur, neajutorat, disperat, într-o situație în care nu știe ce să facă”, a declarat psiholog Keren Rosner, potrivit Wowbiz.ro.

Mai mult decât atât, psihologul explică faptul că efectele traumei ar putea să apară și peste ani de zile.

„Pe termen lung, acest eveniment poate fi transformat în traumă sau să își revină și să își interiorizeze toată experiența, cumva funcțional, să nu îl afecteze foarte tare. Să aibă o oarecare teamă de singurătate, de locuri întunecate, de experiențe noi, însă nu într-o măsură în care să îi invalideze viața. Dacă în timp se instalează ca o traumă, pot să apară efecte peste ani și se poate manifesta ca stres post-traumatic și el să dezvolte anumite comportamente irascibile, să trăiască emoțional niște emoții care nu au legătură cu viața lui, să fie neliniștit, anxios, teamă inconștientă de lucru nou, să caute în permanență compania cuiva. Și într-un caz și în altul, e foarte important cum familia gestionează situația și dacă observă că acest copil și-a schimbat comportamentul sau starea lui emoțională este diferită de cum era înainte, ar fi indicat să apeleze la un specialist, să îl evalueze și să lucreze cu copilul, ca mai târziu să nu rămână mascată această traumă și să se manifeste la un moment dat sub forma stresului post-traumatic”, a explicat psiholog Keren Rosner.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Campionat național cu 16 medalii obținute de sportivii din Botoșani!

astăzi, 16:43
63

În perioada 19-20 aprilie 2024, sportivii legitimați la secția de Taekwondo WT a Clubului Sportiv Botoșani, precum și cei ai Asociației Brilliant Taekwondo Sporting Club, au participat, &ic...

Au plecat la Dorohoi, iar în urma lor a urmat dezastrul: Blocul evacuat, bunuri distruse, mii de lei topiți!

astăzi, 15:49
743

Printr-un apel la 112, pompierii au fost anunțați că iese fum de pe geamurile unui apartament. Se pare că proprietarii au plecat până în municipiul Dorohoi, județul Botoșani, iar &i...

În Duminica Floriilor, PS Nichifor Botoșăneanul va sluji într-o parohie din Botoșani

astăzi, 15:05
225

Duminică, 28 aprilie – Duminica a 6-a din Post (a Floriilor) – Intrarea Domnului în Ierusalim, începând cu ora 7:45, va avea loc resfinţirea bisericii Parohiei Sfâ...