Cseke: Pentru prima dată se introduc reguli clare privind finanţarea spitalelor după clasificare

Cseke: Pentru prima dată se introduc reguli clare privind finanţarea spitalelor după clasificare
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat că de miercuri intră în vigoare noi reguli în ceea ce priveşte atât clasificarea spitalelor, cât şi finanţarea pe care o va primi fiecare unitate sanitară în urma acestei clasificări. El a mai spus că odată cu aplicarea acestor reguli vor dispărea discrepanţele din sistem.

"Începând de azi (miercuri n.r.), au fost introduse două reguli importante în ceea ce priveşte organizarea sistemului sanitar şi, primordial, pe reţeaua spitalicească. În primul rând este vorba despre clasificarea unităţilor sanitare cu paturi, care este finalizată în acest moment. Şi o a doua modificare importantă este cea care priveşte un alt tip de finananţare a spitalelor, care are în vedere această clasficare a Ministerului Sănătăţii", a declarat ministrul Sănătăţii Cseke Attila.

"Este pentru prima dată în ultimii ani când se introduc reguli clare de finanţare a spitalelor în funcţie de gradul de competenţă şi de clasificarea pe care o au. Acest lucru nu înseamnă doar eliminarea discrepanţelor, ci şi predictibilitate pentru managerii spitalelor şi pentru deţinătorii de spitale şi o echitate", a mai spus ministrul.

El a mai spus că introducerea finanţării pe baza clasificării spitalelor va însemna şi un buget rectificat  pe partea de spitale cu 500 de milioane de lei în luna iulie - august.

"În ceea ce priveşte clasificarea spitalelor, ea a fost finalizată. Au fost depuse 460 de dosare pentru clasificare. 347 de unităţi sanitare publice cu paturi în reţeaua Ministerului Sănătăţii sau din administrarea autorităţilor locale au fost clasificate după competenţă, pe cele 5 plus 2 clase pe care le cunoaşteţi. De la gategoria I, nivel de competenţă foarte înalt, până la categoria clasa a IV-a, care înseamnă nivel de competenţă limitat", a mai spus Cseke Attila.

"Cele mai multe unităţi sanitare publice clasificate sunt, caşi număr, în clasele IV şi V. Aproximativ 58% din unităţile sanitare se încadrează în aceste două clase. 124 de unităţi sanitare sunt în categoria a IV-a şi 96, în a V-a. În ce priveşte categoria I, sunt introduse şapte spitale din România: două în Bucureşti, Spitalul Universitar şi Spitalul de Urgenţă Floreasca, şi Spitalele Clinice de Urgenţă din Timişoara, Cluj, Târgu Mureş, Iaşi şi Constanţa. Toate au însă probleme şi vor trebui să se conformeze unui plan", a mai explicat ministrul.

Alte 21 de spitale, cele mai multe din Bucureşti, au fost incluse în categoria I monospecialitate. În categoria II se află 14 spitale. (Realitatea.net)
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

astăzi, 19:12
209

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...

O tânără rănită după ce a căzut de pe bicicletă, ajutată de pompierii militari să ajungă la ambulanță! (Foto)

astăzi, 18:12
99

La caz s-a deplasat, inițial, un echipaj aparținând Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani. Cadrele medicale au constatat faptul că nu o pot transporta la ambulanță și au solicitat...

Un transformator suprasolicitat a provocat un incendiu la Flămânzi; clădirile din jur, la un pas de dezastru! (Foto, video)

astăzi, 18:03
111

La caz s-au deplasat pompierii de la Punctul de Lucru Flămânzi, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, dar și reprezentanți ai furnizorului de energie electrică. Aceștia au cons...