Cseke: Pentru prima dată se introduc reguli clare privind finanţarea spitalelor după clasificare

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat că de miercuri intră în vigoare noi reguli în ceea ce priveşte atât clasificarea spitalelor, cât şi finanţarea pe care o va primi fiecare unitate sanitară în urma acestei clasificări. El a mai spus că odată cu aplicarea acestor reguli vor dispărea discrepanţele din sistem.

"Începând de azi (miercuri n.r.), au fost introduse două reguli importante în ceea ce priveşte organizarea sistemului sanitar şi, primordial, pe reţeaua spitalicească. În primul rând este vorba despre clasificarea unităţilor sanitare cu paturi, care este finalizată în acest moment. Şi o a doua modificare importantă este cea care priveşte un alt tip de finananţare a spitalelor, care are în vedere această clasficare a Ministerului Sănătăţii", a declarat ministrul Sănătăţii Cseke Attila.

"Este pentru prima dată în ultimii ani când se introduc reguli clare de finanţare a spitalelor în funcţie de gradul de competenţă şi de clasificarea pe care o au. Acest lucru nu înseamnă doar eliminarea discrepanţelor, ci şi predictibilitate pentru managerii spitalelor şi pentru deţinătorii de spitale şi o echitate", a mai spus ministrul.

El a mai spus că introducerea finanţării pe baza clasificării spitalelor va însemna şi un buget rectificat  pe partea de spitale cu 500 de milioane de lei în luna iulie - august.

"În ceea ce priveşte clasificarea spitalelor, ea a fost finalizată. Au fost depuse 460 de dosare pentru clasificare. 347 de unităţi sanitare publice cu paturi în reţeaua Ministerului Sănătăţii sau din administrarea autorităţilor locale au fost clasificate după competenţă, pe cele 5 plus 2 clase pe care le cunoaşteţi. De la gategoria I, nivel de competenţă foarte înalt, până la categoria clasa a IV-a, care înseamnă nivel de competenţă limitat", a mai spus Cseke Attila.

"Cele mai multe unităţi sanitare publice clasificate sunt, caşi număr, în clasele IV şi V. Aproximativ 58% din unităţile sanitare se încadrează în aceste două clase. 124 de unităţi sanitare sunt în categoria a IV-a şi 96, în a V-a. În ce priveşte categoria I, sunt introduse şapte spitale din România: două în Bucureşti, Spitalul Universitar şi Spitalul de Urgenţă Floreasca, şi Spitalele Clinice de Urgenţă din Timişoara, Cluj, Târgu Mureş, Iaşi şi Constanţa. Toate au însă probleme şi vor trebui să se conformeze unui plan", a mai explicat ministrul.

Alte 21 de spitale, cele mai multe din Bucureşti, au fost incluse în categoria I monospecialitate. În categoria II se află 14 spitale. (Realitatea.net)
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Performanțele profesionale ale funcționarilor publici ar putea fi evaluate anual!

astăzi, 16:28

Proiectul, semnat de 55 parlamentari PSD și ai minorităților naționale, între care și de premierul Marcel Ciolacu, propune modificarea și completarea, în acest sens, a Ordonanței de...

Mii de elevi din unități școlare ale județului Botoșani vor beneficia de programul „Masă sănătoasă”: Lista școlilor incluse! (foto)

astăzi, 15:24

12.334 de elevi botoșăneni vor beneficia, în fiecare zi, de produse sănătoase, la standardele impuse de legislația care stă la baza programului. Împreună cu Valeriu Iftime, preș...

Poliția Română: Atenție la solicitările de a vota diverși concurenți la anumite competiții!

astăzi, 12:40

În special, una dintre aplicațiile de mesagerie a devenit un teren fertil pentru autorii care caută să exploateze încrederea și naivitatea utilizatorilor. Sub pretextul simplu al &b...