Cronica de targ: Taxa de prima inmatriculare starneste panica printre comercianti!

Panica in randul comerciantilor de masini aduse din strainatate, din cauza triplarii taxei de prima inmatriculare!

Astazi, targul de masini din poligonul ACR a fost unul dintre cele mai saracacioase din ultimii ani, regula de baza parand a fi: Castiga cine pacaleste primul!

Inca nesiguri de faptul ca actul normativ cu privire la triplarea taxei va fi pusa in aplicare, multi comercianti au preferat sa mai astepte cateva zile. Altii, de teama de a nu pierde cateva sute de euro, au iesit sa isi vanda masinile neinmatriculate in Romania, in speranta ca vor scapa de acestea inainte de 15 decembrie, cand va intra in vigoare noua taxa de inmatriculare.

In schimb, au fost scoase la vanzare mai multe masini deja inmatriculate, dar al caror pret era deja majorat. Masura anuntata de Guvern i-a determinat pe vanzatori sa reduca pretul cu 200-300 de euro. Insa niciun comerciant nu a avut curajul sa afiseze valoarea taxei de prima inmatriculare de la 15 decembrie, facand insa cunoscuta valoarea actuala a taxei.Poate ca unii se vor pacali si vor cadea in plasa, au gandit comerciantii.

Triplarea taxei nu ii sperie pe comerciantii care au iesit la targ cu masini de doi-trei ani, acestia precizand ca valoarea taxei nu reprezinta o mare problema, in conditiile in care pretul de vanzare a masinii este undeva la 20.000 de euro, iar taxa nu depaseste 1.200 de euro.

Masina asta e din 2006. Taxa, chiar daca s-a triplat, ajunge la 1200 de euro. Problema este la cei care aduc masini din 1992-1994 sau 1996. Mie mi se pare normal ce se intampla. S-au adus si foarte multe rable, de care nemtii vroiau sa scape, si care sunt un pericol pe drumuri, spun comerciantii de masini noi.

Situatia se schimba in cazul celor care vor sa vanda masini vechi de 15-16 ani. Incepand cu 15 decembrie, taxa va fi de aproape 2.000 de euro, pretul cu care el doreste sa vanda autoturismul.

Eu sper ca nu se va aplica aceasta taxa, pentru mi se pare aberant ca taxa sa coste mai mult decat masina, sustine un alt comerciant.

De castigat, insa, tot castiga cineva: firmele care comercializeaza masini noi si second-hand! Patronul unei astfel de firme din Botosani spune ca masura Guvernului va conduce la comercializarea masinilor inmatriculate in Romania. In schimb, din strainatate se vor aduce doar masini Euro III si Euro IV.

Banuiesc ca o perioada se vor vinde in special masinile inmatriculate in Romania. Daca pana acum se vindeau mai mult masinile aduse din strainatate, in urmatoarea perioada, pana se va sti exect ce se intampla cu aceata taxa, vor fi vandute masinile inmatriculate in Romania, pentru ca taxa poate depasi valoarea masinii. Ii sfatuiesc pe cei care vor sa isi cumpere o masina din strainatate sa isi ia una Euro III, Euro IV, deoarece si in Romania se va ajunge ca impozitul sa se plateasca in functie de gradul de poluare, iar pentru o masina de 1000-1500 de euro impozitul anual va fi de 25-30 de milioane de lei vechi, a precizat patronul firmei.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un botoșănean agresiv cu propria mamă, reținut de polițiști pentru încălcarea ordinului de protecție!

Wednesday, 18 September 2024

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta, în cursul zilei de marți, 17 septembrie a.c., a încălcat obligațiile impuse prin ordinul de protecție emis de o ...

Produse susceptibile a fi contrafăcute, confiscate de polițiști în Botoșani și alte două localități!

Wednesday, 18 September 2024

Imobilele aparțineau unor persoane din Botoșani, Dorohoi și Șendriceni, bănuite de comiterea infracțiunii de punerea în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau simil...

Spectacolul „Piese de rezistență” se joacă în acest sfârșit de săptămână la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani

Wednesday, 18 September 2024

Regia artistică: Andrei Măjeri Scenografia: Șteff Chelaru Coregrafia: Victoria Bucun Sound design: Adrian Piciorea Video design: Andrei Cozlac Corepetitor: Incze Katalin Asistent ...