Criza din Ucraina se apropie tot mai mult de ROMANIA: Transnistria A VOTAT alipirea de Rusia

Criza din Ucraina se apropie tot mai mult de ROMANIA: Transnistria A VOTAT alipirea de Rusia
Toţi deputaţii Sovietului Suprem de la Tiraspol s-au pronunţat în favoarea unei adresări către Duma de Stat a Federaţie Ruse şi către preşedintele Vladimir Putin pentru recunoaşterea independenţei regiunii transnistrene. Deputaţii cer permisiunea ca teritoriul din stânga Nistrului să intre în componenţa Rusiei.

Deputaţii din regiunea transnistreană mai solicită liderului de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, să iniţieze procedura de recunoaştere a Transnistriei ca stat suveran pentru alipirea ulterioară la Rusia, potrivit publika.md.

"În conformitate cu normele dreptului internaţional, dreptul unui popor la autodeterminare serveşte drept bază pentru deciziile politice esenţiale şi fiecare stat este obligat să respecte acest drept", se arată în declaraţia deputatului.

Traian Băsescu a recunoscut că îi este teamă pentru situaţia din Republica Moldova, din perspectiva situaţiei din Transnistria. Preşedintele a apreciat că, după anexarea Crimeii, următorul obiectiv al Rusiei este accesul la gurile Dunării, caz în care Transnistria ar putea fi anexată Federaţiei Ruse.

Şeful statului a apreciat că scopul Rusiei este să anexeze sudul Ucrainei astfel încât să aibă acces la gurile Dunării. "Crimeea a fost ţinta zero, iar ţinta 1 este revenirea la gurile Dunării (...) Categoric, dacă Rusia decide să revină până la gurile Dunării, Transnistria e pierdută. Dacă te uiţi pe hartă, venind din Crimeea spre Odessa, te deplasezi uşor până la gurile Dunării", a spus şeful statului.

Traian Băsescu a avertizat Moldova că deteriorarea situaţiei din regiune nu va duce automat la accelerarea procedurii de aderare a statului vecin în Uniunea Europeană. "Nu se va renunţa la criteriile de admitere. Categoric vor trebui să îndeplinească toate criteriile pentru că Acordul de Asociere nu dă nici o garanţie că vor ajunge să negocieze un Tratat de Aderare", a mai spus Băsescu, conform romaniatv.net.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar ortodox: O cinstim astăzi pe Sfânta Lidia

astăzi, 06:55
4

Sfântă Lidia din Filipi este cinstită pe 20 mai. Este cunoscută drept prima creștină din Europa. Din Faptele Apostolilor (capitolul al 16-lea) aflăm că, după ce Pavel predică mai multor...

Foc într-un apartament din municipiul Botoșani, vecinii au chemat urgent pompierii! (Foto)

Duminică, 19 Mai 2024
741

Mai multe bunuri din bucătăria unui apartament, situat la etajul III, au fost cuprinse de flăcări. Când s-a produs evenimentul de pe strada Vârnav, proprietarii nu erau acasă. Vecinii...

Valeriu Iftime: Cu atâtea exemple demne de urmat, sunt sigur că vom reuși să realizăm o dezvoltare reală și la Botoșani! (Video)

Duminică, 19 Mai 2024
105

Domnul Bolojan, timp de ani de zile, a oferit Oradiei și județului Bihor un model de administrație publică, eficiență și investiții durabile. În scurta mea vizită în județul Biho...