Crestinii ortodocsi intra de astazi in Saptamana Alba!

Crestinii ortodocsi intra de astazi in Saptamana Alba!
Carnea si produsele din carne vor fi amintire pentru credinciosii ortodocsi dornici sa parcurga o treapta pe calea desavirsirii spirituale, incepand de luni, 23 februarie, cand incepe saptamana alba.

Saptamana Alba sau saptamana brinzei este denumita asa pentru ca, in acest timp, este permis a se manca doar branza, lapte si oua.

Conform traditiei bisericesti, ca in fiecare an, in prag de primavara incepe perioada de pregatire pentru Postul cel Mare. Anul acesta ea va fi intre 23 februarie si 1 martie.

Saptamana Alba este perioada care intampina si inaugureaza Postul Pastelui, ce dureaza sapte saptamani, mai precis pana la 19 aprilie, cand se va serba Invierea Domnului.

Mancarurile din carne sunt interzise de Sfintii Parinti ai Bisericii pana la Paste. Saptamana alba este o perioada de trecere, o saptamana tampon, care trebuie sa atenueze asprimea Postului Mare, pe care crestinii sunt indemnati sa-l respecte pentru sanatatea trupeasca si sufleteasca.

Postul Pastelui a fost fixat o data cu primavara si este lung pentru ca face curatenie serioasa in fiinta umana. Atat in trup, cat si in suflet. Primavara va aduce urzicile, salata, spanacul, ceapa verde si multe altele. Pentru suflet, imbuibat si imprastiat in zarva si tulburarile cotidiene, Postul Pastelui inseamna spovedanie, cainta, dorinta de indreptare.

Este o vreme in care oamenii se aduna in ei insisi, cautind sa se impace cu Dumnezeu si cu semenii. Saptamana Alba reprezinta, pentru constiinta crestinului, pregustarea eforturilor si ascezei pe care si le asuma liber consimtit in limita puterilor spre intampinarea celei mai mari sarbatori: Invierea Domnului.

Abtinerea de la mancarurile cu carne este strans legata de abtinerea de la jigniri si atitudini ofensatoare la adresa semenilor, fapte considerate de Sfintii Parinti tot atat de grave, pentru ca "a judeca pe aproapele tau e ca si cum te-ai hrani cu carne".

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

HRISTOS A ÎNVIAT! Botoșănenii au primit Lumina în noaptea sfântă a Învierii (Foto, Video)

astăzi, 01:59
82

Creștinii din Botoșani au mers la biserică, în această noapte a Învierii Domnului, pentru a primi Lumina. Clopotele au răsunat în biserici și în mănăstiri, credincioși...

Violeta a plecat de acasă, sunați la 112 dacă ați văzut-o!

Sâmbătă, 4 Mai 2024
865

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei de 46 de ani, din comuna Vlădeni, sat Brehuiești, care astăzi a părăsit domiciliul fără a anunța familia și nic...

Reacția lui Bogdan Andone, după remiza din play-out cu FC Voluntari: „Am jucat cu sabia deasupra capului”

Sâmbătă, 4 Mai 2024
406

FC Botoșani a remizat cu FC Voluntari, scor 0-0, în etapa a 8-a a play-out-ului SuperLigii.Ce a spus Bogdan Andone, după meciul cu FC VoluntariLa finalul meciului cu FC Voluntari, Bogd...